JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Sept 6 (Shift 2)

JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry - Shift 2 (Sept 6) are available here. Set of solved papers will help the candidate understand the key features of the exam. Students are advised to go through the previous year papers for JEE Main in order to develop a strong and effective preparation strategy. Doing so will help candidates to familiarize themselves with all the pattern of the paper as well as the type of questions likely to arise. Download Chemistry paper to practise offline.

September 6 Shift 2 - Chemistry

Question 1: Match the following :

JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 Sept 6 Ques 1

  1. 1) (i)-(d),(ii)-(c),(iii)-(e),(iv)-(a)
  2. 2) (i)-(b),(ii)-(a),(iii)-(c),(iv)-(d)
  3. 3) (i)-(b),(ii)-(d),(iii)-(e),(iv)-(a)
  4. 4) (i)-(d),(ii)-(c),(iii)-(b)-(iv)-(e)

Solution:

  1. Answer: 1

    By Theory


Question 2: The IUPAC name of the following compound is:

JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 Sept 6 Ques 2

  1. 1) 2-nitro-4-hydroxymethyl-5-amino benzaldehyde
  2. 2) 3-amino-4-hydroxymethyl-5-nitro benzaldehyde
  3. 3) 4-amino-2-formyl-5-hydroxymehtyl nitrobenzene
  4. 4) 5-amino-4-hydroxymethyl-2-nitro benzaldehyde

Solution:

  1. Answer: 4


Question 3: For the given cell;

Cu(s)|Cu2+(C1M)||Cu2+(C2M)|Cu(s)

Change in Gibbs energy (ΔG) is negative, if :

  1. 1) C2 = √2 C1
  2. 2) C2 = C1/√2
  3. 3) C1 = 2C2
  4. 4) C2 = C1

Solution:

  1. Answer: 1

    E = 0 – (0.059/2) log[C1/C2]

    ΔG = -nFE

    = +nF x RT/nF x 2.303 log[C1/C2]

    log[C1/C2] < 0

    C1 < C2

    C2 = √2 C1


Question 4: Reaction of an inorganic sulphite X with dilute H2SO4 generates compound Y. Reaction of Y with NaOH gives X. Further, the reaction of X with Y and water affords compound Z. Y and Z, respectively, are :

  1. 1) SO2 and NaHSO3
  2. 2) S and Na2SO3
  3. 3) SO2 and Na2SO3
  4. 4) SO3 and NaHSO3

Solution:

  1. Answer: 1

    JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 Sept 6 Ques 4

    So, Y= SO2 and Z = NaHSO3


Question 5: The value of KC is 64 at 800 K for the reaction N2(g) + 3H2(g) \rightleftharpoons 2NH3(g)

The value of KC for the following reaction is :

NH3 (g)\rightleftharpoons (1/2) N2(g) + (3/2) H2 (g)

  1. 1) 1/4
  2. 2) 8
  3. 3) 1/8
  4. 4) 1/64

Solution:

  1. Answer: 3

    Kc = (64)-1/2

    Kc = 1/8


Question 6: The correct match between Item - I (Starting material) and Item - II (reagent) for the preparation of benzaldehyde is :

JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 Sept 6 Ques 6

    Solution:

    1. Answer: 1

      JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 Sept 6 Solution 6


    Question 7: For a d4 metal ion in an octahedral field, the correct electronic configuration is :

    1. 1) e2g t22g when Δ0 < P
    2. 2) t42g eog when Δ0 < P
    3. 3) t32g e1g when Δ0 > P
    4. 4) e1g t32g when Δ0 < P

    Solution:

    1. Answer: 4

      d4 -> e1g t32g - Δ0 < P


    Question 8: The correct match between Item - I and Item - II is :


    JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 Sept 6 Ques 8

      Solution:

      1. Answer: 2

        By Theory


      Question 9: Which one of the following statement is not true?

      1. 1) Lactose contains α -glycosidic linkage between C1 of galactose and C4 of glucose.
      2. 2) Lactose is a reducing sugar and it gives Fehling's test.
      3. 3) On acid hydrolysis, lactose gives one molecule of D(+)-glucose and one molecule of D(+)-galactose.
      4. 4) Lactose(C11H22O11) is a disaccharide and it contains 8 hydroxyl groups.

      Solution:

      1. Answer: 1

        Lactose contains β-glycosidic linkage between C1 of galactose and C4 of glucose.

        JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 Sept 6 Ques 9


      Question 10: The element that can be refined by distillation is :

      1. 1) tin
      2. 2) gallium
      3. 3) zinc
      4. 4) nickel

      Solution:

      1. Answer: 3

        Zinc -> Refined by distillation


      Question 11: Match the following compounds (Column-I) with their uses (Column-II) :


      S. No.

      Column - I

      S. No.

      Column - II

      (I)

      Ca(OH)2

      (A)

      Casts of statues

      (II)

      NaCl

      (B)

      White wash

      (III)

      CaSO4 . (1/2) H20

      (C)

      Antacid

      (IV)

      CaCO3

      (D)

      Washing soda preparation

      1. 1) (I)-(B),(II)-(C),(III)-(D),(IV)-(A)
      2. 2) (I)-(C),(II)-(D),(III)-(B),(IV)-(A)
      3. 3) (I)-(B),(II)-(D),(III)-(A),(IV)-(C)
      4. 4) (I)-(D),(II)-(A),(III)-(C),(IV)-(B)

      Solution:

      1. Answer: 3

        (i) Ca(OH)2 -> used in white wash due to its disinfectant nature

        (ii) CaCO3 -> it used as an Antacid

        (iii) CaSO4 .(1/2)H2O -> For making casts of statues and busts

        (iii) Preparation of washing soda (sodium carbonate)

        JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 Sept 6 Ques 11


      Question 12: Mischmetal is an alloy consisting mainly of :

      1. 1) lanthanoid and actinoid metals
      2. 2) lanthanoid metals
      3. 3) actinoid metals
      4. 4) actinoid and transition metals

      Solution:

      1. Answer: 2

        Misch metal - well known alloy is mischmetal which consists of Lanthanoid metal

        (~ 95%) and iron (~ 5%) and Traces of S, C, Ca and Al


      Question 13: For a reaction, 4M(s) + n O2(g) -> 2 M2 On (s) the free energy change is plotted as a function of temperature. The temperature below which the oxide is stable could be inferred from the plot as the point at which :

      1. 1) the free energy change shows a change from negative to positive value.
      2. 2) the slope changes from positive to zero
      3. 3) the slope changes from positive to negative.
      4. 4) the slope changes from negative to positive.

      Solution:

      1. Answer: 1

        ΔG = ΔH – TΔS

        ΔG = –ve (stable oxide)

        ΔG = +ve (unstable oxide)


      Question 14: The increasing order of the boiling points of the major products A,B and C of the following reaction will be :

      JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 Sept 6 Ques 14

      1. 1) A < B < C
      2. 2) C < A < B
      3. 3) A < C < B
      4. 4) B < C < A

      Solution:

      1. Answer: 4

        JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 Sept 6 Solution 14


      Question 15: The average molar mass of chlorine is 35.5g mol-1. The ratio of 35Cl to 37Cl in naturally occurring chlorine is close to :

      1. 1) 1 : 1
      2. 2) 3 : 1
      3. 3) 2 : 1
      4. 4) 4 : 1

      Solution:

      1. Answer: 2

        [35x + 37y]/[x+y] = 35.5

        1.5y = –0.5x

        x/y = 3/1


      Question 16: Which of the following compound can be prepared in good yield by Gabriel phthalimide synthesis?

      JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 Sept 6 Ques 16

        Solution:

        1. Answer: 1

          JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 Sept 6 Solution 16

          In this reaction, the alkyl halide should beJEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 Sept 6 Question 16, which can gives SN2 reaction easily.


        Question 17: The reaction of NO with N2O4 at 250 K gives:

        1. 1) N2O
        2. 2) NO2
        3. 3) N2O5
        4. 4) N2O3

        Solution:

        1. Answer: 4

          NO + N2O4 250k\overset{250k}{\rightarrow} N2O3


        Question 18: A set of solution is prepared using 180 g of water as a solvent and 10g of different nonvolatile solutes A, B and C. The relative lowering of vapour pressure in the presence of these solutes are in the order [Given, molar mass of A = 100 g mol-1 ; B = 200g mol-1 ; C = 10,000g mol-1]

        1. 1) A > C > B
        2. 2) B > C > A
        3. 3) C > B > A
        4. 4) A > B > C

        Solution:

        1. Answer: 4

          JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 Sept 6 Ques 18


        Question 19: Dihydrogen of high purity (> 99.95%) is obtained through :

        1. 1) the electrolysis of acidified water using Pt electrodes.
        2. 2) the reaction of Zn with dilute HCl
        3. 3) the electrolysis of brine solution
        4. 4) the electrolysis of warm Ba(OH)2

        Solution:

        1. Answer: 4

          High purity (>99.95%) dihydrogen is obtained by electrolysing warm aqueous barium hydroxide solution between nickel electrodes.


        Question 20: A crystal is made up of metal iron 'M1' and 'M2' and oxide ions. Oxide ions form a ccp lattice structure. The cation 'M1' occupies 50% of octahedral voids and the cation 'M2' occupies 12.5% of tetrahedral voids of oxide lattice. The oxidation number of 'M1' and 'M2' are, respectively:

        1. 1) +2, +4
        2. 2) +3, +1
        3. 3) +4, +2
        4. 4) +1, +3

        Solution:

        1. Answer: 1

          (M1)2 (M2)1 O4

          +2x + y = 8

          x = +2 and y = +4


        Question 21: For Freundlich adsorption isotherm, a plot of log (x/m) (y-axis) and log p (x-axis) gives a straight line. The intercept and slope for the line is 0.4771 and 2, respectively. The mass of gas, adsorbed per gram of adsorbent if the initial pressure is 0.04 atm, is................×10-4g. (log 3=0.4771)

          Solution:

          1. x/m = KP1/n

            Log(x/m) = Log(K) + (1/n) log (P)

            K = 3 x 1/n = 2

            n = ½

            x/m = 3P1/n

            x/m = 3 x (4 x 10-2)2 = 48 x 10-4 g


          Question 22: The atomic number of Unnilunium is ................

            Solution:

            1. Answer: 101

              Fact


            Question 23: A solution of phenol in chloroform when treated with aqueous NaOH gives compound P as a major product. The mass percentage of carbon in P is ................ (to the nearest integer)

            (Atomic mass : C = 12; H = 1; O = 16)

              Solution:

              1. JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 Sept 6 Ques 23

                mass of Salicylaldehyde = 12 × 7 + 6 × 1 + 16 × 2 = 122

                mass of carbon = 12 × 7 = 84

                The mass % of carbon = 84/122 x 100 = 68.85%


              Question 24: The rate of a reaction decreased by 3.555 times when the temperature was changed from 40oC to 30oC. The activation energy (in KJ mol-1) of the reaction is......... [Take; R = 8.314 J mol-1 K-1 In 3.555 = 1.268]

                Solution:

                1. K40oC = K ; K30oC = K/3.555

                  ln{3.555} = Ea/R {1/303 – 1/313}

                  Ea = [1.268 x 8.314 x 313 x 303]/10

                  Ea = 99980.7 J/mol.

                  Ea = 99.98 kJ/mol.

                  Ea = 100 kJ/mol.


                Question 25: If the solubility product of AB2 is 3.20 × 10-11 M3, then the solubility of AB2 in pure water is ..........× 10-4 mol L-1 [Assuming that neither kind of ion reacts with water].

                  Solution:

                  1. AB2(s) \rightleftharpoons A+2aq + 2B-aq

                    S 2S

                    Ksp = 4s3 = 32 x 10-12

                    S = 2 x 10-4 mol/lit


                  Video Lessons - September 6 Shift 2 Chemistry

                  JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 6

                  JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 6
                  JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 6
                  JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 6
                  JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 6
                  JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 6
                  JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 6
                  JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 6
                  JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 6

                  BOOK

                  Free Class