JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Sept 2 (Shift 2)

JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry - Shift 2 will help the students in concentrating on important sections. The students appearing for the examination are required to solve the question paper to strategize their speed, accuracy and time management. The solutions uploaded at BYJU’S will enable the students to identify their weaker areas. Practising these questions helps in identifying the difficulty level trends over the years.

September 2 Shift 2 - Chemistry

Question 1: Cast iron is used for the manufacture of :

  1. 1) Wrought iron and steel
  2. 2) Wrought iron and pig iron
  3. 3) Wrougth iron, pig iron and steel
  4. 4) Pig iron, scrap iron and steel

Solution:

  1. Refer topic metallurgy

    Solution: (1)


Question 2: The shape/structure of [XeF5]– and XeO3F2, respectively, are :

  1. 1) Pentagonal planar and trigonal bipyramidal
  2. 2) Trigonal bipyramidal and trigonal bipyramidal
  3. 3) Octahedral and square pyramidal
  4. 4) Trigonal bipyramidal and pentagonal planar

Solution:

  1. [XeF5]– 5BP + 2LP = 7VSEP β‡’ sp3d3 hybridisation

    XeO3 F2 5BP + 0LP = 5VSEP β‡’ sp3d hybridisation

    Solution: (1)


Question 3: Simplified absorption spectra of three complexes ((i), (ii) and (iii)) of Mn+ ion are provided below; their Ξ»max values are marked as A, B and C respectively. The correct match between the complexes and their Ξ»max values is :
JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 2nd Sept Question 3

(i) [M(NCS)6](–6+n)

(ii) [MF6](–6+n)

(iii) [M(NH3)6]n+

  1. 1) A-(i), B-(ii), C-(iii)
  2. 2) A-(iii), B-(i), C-(ii)
  3. 3) A-(ii), B-(iii), C-(i)
  4. 4) A-(ii), B-(i), C-(iii)

Solution:

  1. Ξ” = hc / Ξ»absorbed f(max)

    A β†’ NH3 comp (iii)

    B β†’ NCS comp (i)

    C β†’ F– comp (ii)

    Using spectrochemical series of ligand,

    F– < NCS– < NH3 order of Ξ”+e

    Crystal field splitting energy

    So, NH3 complex β†’ A

    F– complex – C

    NCS– complex B

    Solution: (2)


Question 4: The correct observation in the following reactions is:
JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 2nd Sept Question 4

  1. 1) Formation of red colour
  2. 2) Formation of blue colour
  3. 3) Formation of violet colour
  4. 4) Gives no colour

Solution:

  1. JEE Main 2020 Paper Chemistry Shift 2 2nd Sept Ques 4

    Solution: (1)


Question 5: The results given in the below table were obtained during kinetic studies of the following reaction: 2A + B β†’ C + D

Experiment

[A] / mol L-1

[B] / mol L-1

Initial rate/ molL–1 min–1

I

0.1

0.1

6.00 Γ— 10–3

II

0.1

0.2

2.40 Γ— 10–2

III

0.2

0.1

1.20 Γ— 10–2

IV

X

0.2

7.20 Γ— 10–2

V

0.3

Y

2.88 Γ— 10–1

X and Y in the given table are respectively :

  1. 1) 0.4, 0.4
  2. 2) 0.3, 0.4
  3. 3) 0.4, 0.3
  4. 4) 0.3, 0.3

Solution:

  1. 2A + B β†’ C + D

    Exp. (I) 6 Γ— 10–3 = K (0.1)p (0.1)q

    (II) 2.4 Γ— 10–2 = K (0.1)p (0.2)q

    (III) 1.2 Γ— 10–2 = K (0.2)p (0.1)q

    exp(I) / exp(II) = 1 / 4 = (1 / 2)q β‡’ q = 2

    Exp.(I) / Exp.(III) = 1 / 2 = (1 / 2)p β‡’ p = 1

    exp. (I) Γ· exp (IV)

    [0.6 Γ— 10-2] / [7.2 Γ— 10-2] = [0.1 / x]1 . [0.1 / 0.2]2

    (1 / 12) = (0.1 / x) - (1 / 4)

    [x] = 0.3

    exp (I) Γ· exp(V)

    [0.6 Γ— 10-2] / [2.88 Γ— 10-1] = [0.1 / 0.3]1 . [0.1 / y]2

    (1 / 48) = (1 / 3) Γ— (10-2 / y2) β‡’ y2 = 0.16

    y = 0.4

    Solution: (2)


Question 6: Match the type of interaction in column A with the distance dependence of their interaction energy in column B:

A

B

(I) ion-ion

(a) 1 / r

(II) dipole-dipole

(b) 1 / r2

(III) London dispersion

(c) 1 / r3

(d) 1 / r6

  1. 1) (I)-(a), (II)-(b), (III)-(d)
  2. 2) (I)-(a), (II)-(b), (III)-(c)
  3. 3) (I)-(b), (II)-(d), (III)-(c)
  4. 4) (I)-(a), (II)-(c), (III)-(d)

Solution:

  1. ion - ion Ξ± (1 / r)

    dipole - dipole Ξ± (1 / r3)

    London dispersion Ξ± (1 / r6)

    Solution: (4)


Question 7: The major product obtained from E2 – elimination of 3-bromo-2-fluoropentane is:
JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 2nd Sept Question 7

    Solution:

    1. JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 2nd Sept Sol 7

      Solution: (1)


    Question 8: Consider the reaction sequence given below:
    JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 2nd Sept Question 8

    Which of the following statements is true:

    1. 1) Changing the concentration of the base will have no effect on reaction (1)
    2. 2) Doubling the concentration of base will double the rate of both the reactions.
    3. 3) Changing the base from OH𝚯 to 𝚯OR will have no effect on reaction (2)
    4. 4) Changing the concentration of the base will have no effect on reaction (2)

    Solution:

    1. JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 2nd Sept Soln 8

      Solution: (1)


    Question 9: The size of a raw mango shrinks to a much smaller size when kept in a concentrated salt solution. Which one of the following processes can explain this?

    1. 1) Diffusion
    2. 2) Osmosis
    3. 3) Reverse osmosis
    4. 4) Dialysis

    Solution:

    1. Theoretical

      Osmosis, option (2) is the answer.

      Solution: (2)


    Question 10: If you spill a chemical toilet cleaning liquid on your hand, your first aid would be :

    1. 1) Aqueous NH3
    2. 2) Aqueous NaHCO3
    3. 3) Aqueous NaOH
    4. 4) Vinegar

    Solution:

    1. Fact


      Solution: (2)


    Question 11: Arrange the following labelled hydrogens in decreasing order of acidity:
    JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 2nd Sept Question 11

    1. 1) b > a > c > d
    2. 2) b > c > d > a
    3. 3) c > b > d > a
    4. 4) c > b > a > d

    Solution:

    1. Order of acidic strength

      JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 2nd Sept Solution 11

      Solution: (2)


    Question 12: An organic compound β€˜A’ (C9H10O) when treated with conc. HI undergoes cleavage to yield compounds β€˜B’ and β€˜C’. β€˜B’ gives a yellow precipitate with AgNO3 whereas β€˜C’ tautomerizes to β€˜D’. β€˜D’ gives a positive iodoform test. β€˜A’ could be:
    JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 2nd Sept Question 12

      Solution:

      1. JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 2nd Sept Soln 12

        Solution: (1)


      Question 13: Two elements A and B have similar chemical properties. They don’t form solid hydrogen carbonates but react with nitrogen to form nitrides. A and B, respectively, are :

      1. 1) Na and Ca
      2. 2) Cs and Ba
      3. 3) Na and Rb
      4. 4) Li and Mg

      Solution:

      1. LiHCO3 & Mg(HCO3)2 does not exist in solid form but both forms nitrides with nitrogen gas.

        Solution: 4


      Question 14: The number of subshells associated with n = 4 and m = –2 quantum numbers is :

      1. 1) 4
      2. 2) 8
      3. 3) 2
      4. 4) 16

      Solution:

      1. n = 4

        l = 0 m = 0

        l = 1 m = – 1, 0, +1

        l = 2 m = – 2, + 2, –1, +1, 0

        l = 3 m = Β± 3, Β± 2, Β± 1, 0

        Answer: β€˜2’ Subshells

        Solution: (3)


      Question 15: The major product of the following reaction is:
      JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 2nd Sept Question 15

        Solution:

        1. JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 2nd Sept Soln 15

          Solution: (3)


        Question 16: Two compounds A and B with the same molecular formula (C3H6O) undergo Grignard’s reaction with methylmagnesium bromide to give products C and D. Products C and D show the following chemical tests.

        Test

        C

        D

        Ceric ammonium nitrate Test

        Positive

        Positive

        Lucas Test

        Turbidity obtained after five minutes

        Turbidity obtained immediately

        Iodoform Test

        Positive

        Negative

        C and D respectively are:

        JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 2nd Sept Question 16

          Solution:

          1. JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 2nd Sept Soln 16

            Solution: (2)


          Question 17: Three elements X, Y and Z are in the 3rd period of the periodic table. The oxides of X, Y and Z, respectively, are basic, amphoteric and acidic, The correct order of the atomic numbers of X, Y and Z is:

          1. 1) X < Y < Z
          2. 2) Y < X < Z
          3. 3) Z < Y < X
          4. 4) X < Z < Y

          Solution:

          1. x < y < z

            Mg Al Si

            [Basic oxide] [amphoteric] [acidic oxide]

            Solution: (1)


          Question 18: The one that is not expected to show isomerism is:

          1. 1) [Ni(NH3)4 (H2O)2]2+
          2. 2) [Ni(en)3]2+
          3. 3) [Pt(NH3)2Cl2]
          4. 4) [Ni(NH3)2Cl2]

          Solution:

          1. [Ni(NH3)2Cl2] Ni2+ is sp3 hybridised & such tetrahedral complexes do not show either geometric or optical isomerism.

            [Ni(en)3]2+ shows only optical isomers while the other three shows geometrical isomerism.

            Solution: (4)


          Question 19: Amongst the following statements regarding adsorption, those that are valid are:

          (a) Ξ”H becomes less negative as adsorption proceeds.

          (b) On a given adsorbent, ammonia is adsorbed more than nitrogen gas.

          (c) On adsorption, the residual force acting along the surface of the adsorbent increases.

          (d) With an increase in temperature, the equilibrium concentration of adsorbate increases.

          1. 1) (b) and (c)
          2. 2) (c) and (d)
          3. 3) (a) and (b)
          4. 4) (d) and (a)

          Solution:

          1. Statement β€˜a’ & β€˜b’

            Solution: (3)


          Question 20: The molecular geometry of SF6 is octahedral. What is the geometry of SF4 (including lone pair(s) of electrons, if any)?

          1. 1) Pyramidal
          2. 2) Trigonal bipyramidal
          3. 3) Tetrahedral
          4. 4) Square planar

          Solution:

          1. SF4 is Sp3d hybridised in which hybrid orbitals have TBP arrangement but its shape is sea-saw.

            Solution: (2)


          Question 21: The ratio of the mass percentages of β€˜C & H’ and β€˜C & O’ of a saturated acyclic organic compound β€˜X’ are 4:1 and 3:4 respectively. Then, the moles of oxygen gas required for complete combustion of two moles of organic compound β€˜X’ is ___________.

            Solution:

            1. Solution: The mass ratio of C:H is 4:1 β‡’ 12:3

              & C:O is 3:4 β‡’ 12:16

              So, mass mole mole ratio

              C 12 1 1

              H 3 3 3

              O 16 1 1

              Empirical formula β‡’ CH3O as the compound is saturated a cyclic so, the molecular formula is C2H6O2.

              JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 2nd Sept Question 21

              So, required moles of O2 is β‡’ 5


            Question 22: For the disproportionation reaction 2Cu+(aq) β‡Œ Cu(s) + Cu2+(aq) at K, ln K (where K is the equilibrium constant) is ________ Γ— 10–1.

            Given:

            JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 2nd Sept Question 22

              Solution:

              1. 2Cu+ β‡Œ Cu(s) + Cu2+

                EΒΊ = 0.52 – 0.16

                = 0.36

                EΒΊ = [RT / nF] ln (keq)

                ln (keq) = [0.36 / 0.025] (1 / 1)

                = 360 / 25 = 14.4

                = 144 Γ— 10–1

                The answer is 144.


              Question 23: The work function of sodium metal is 4.41 Γ— 10–19J. If photons of wavelength 300 nm are incident on the metal, the kinetic energy of the ejected electrons will be (h = 6.63 Γ— 10–34 J s; c = 3 Γ— 108 m/s) __________ Γ— 10–21 J.

                Solution:

                1. ΙΈ = 4.41 Γ— 10–19 J

                  Ξ» = 300 nm

                  KEmax = [hc / Ξ»] - ΙΈ

                  = [6.63 x 10-34 x 3 x 108] / [300 x 10-9] – 4.41Γ— 10–19

                  = 6.63 Γ— 10–19 – 4.41 Γ— 10–19

                  = 222 Γ— 10–21

                  The answer is 222.


                Question 24: The oxidation states of transition metal atoms in K2Cr2O7, KMnO4 and K2FeO4, respectively, are x, y and z. The sum of x, y and z is ________.

                  Solution:

                  1. JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift 2 2nd Sept Question 24

                    Solution: 19


                  Question 25: The heat of combustion of ethanol into carbon dioxide and water is –327 kcal at constant pressure. The heat evolved (in cal) at constant volume and 27ΒΊC (if all gases behave ideally) is (R = 2 cal mol–1K–1) __________.

                    Solution:

                    1. Ξ”Hco [C2H5OH] = –327 kcal

                      C2H5OH(l) + 3O2 (g) β†’ 2CO2 (g) + 3(H2O)(l)

                      Ξ”Eco = Ξ”Hco – Ξ”ngRT

                      = – 327 Γ— 1000 – (–1) Γ— 2 Γ— 300

                      = – 327000 + 600

                      = – 326400


                    Video Lessons - September 2 Shift 2 Chemistry

                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 2

                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 2 September 2

                    BOOK

                    Free Class