JEE Main 2020 Paper with Solutions Shift 2 8th Jan Chemistry

Students aspiring to join some of the prestigious institutions in the country must get a good score in JEE. The students should definitely solve previous years’ question papers to crack the examination. All the questions from JEE Main 2020 Chemistry (January 8, Shift 2) are solved here. Learn these questions to excel in the test.

January 8 Shift 2 - Chemistry

1. Arrange the following bonds according to their average bond energies in descending order:

C-Cl, C-Br, C-F, C-I

  1. a. C-Cl > C-Br > C-I > C-F
  2. b. C-Br>C-I>C-Cl>C-F
  3. c. C-I>C-Br>C-Cl>C-F
  4. d. C-F>C-Cl>C-Br>C-I

Solution:

  1. In C βˆ’ F there is 2p-2p overlapping involved, in C βˆ’ Cl the overlapping involved is 2p-3p whereas for C βˆ’ Br and C βˆ’ I the overlapping involved are 2p-4p and 2p-5p, respectively. The bond length for the various type of overlapping can be given as:

    2p-2p < 2p-3p < 2p-4p < 2p-5p.

    As we know that Bond energy Ξ± (1/Bond length)

    The order of bond energy comes out: C-F > C-Cl > C-Br > C-I

    Answer: d


2. The radius of second Bohr orbit, in terms of the Bohr radius, π‘Ž0 , in Li2+ is:

  1. a. 2a0/3
  2. b. 4a0/9
  3. c. 4a0/3
  4. d. 2a0/9

Solution:

  1. The formula for Bohr’s radius for any one electron species is: r = a0n2/ z

    for Li2+

    : r = a022/3

    = 4a0/3

    Answer: c


3. A metal (A) on heating in nitrogen gas gives compound B. B on treatment with 𝐻2𝑂 gives a colourless gas which when passed through 𝐢𝑒𝑆𝑂4 solution gives a dark blue-violet coloured solution. A and B respectively, are :

  1. a. Na and Na3N
  2. b. Mg andMg3N2
  3. c. Mg, Mg(NO3)2
  4. d. Na, NaNO3

Solution:

  1. As it is provided in the question that nitride is being formed so the option c and d can be eliminated. Amongst Mg and Na we already know that Mg can only form nitride so the correct choice is option a.

    JEE Main 2020 Jan Shift 2 Chemistry

    Answer: a


4. The correct order of the calculated spin-only magnetic moments of complexes A to D is:

A. 𝑁(𝐢𝑂)4

B. [𝑁𝑖(𝐻2𝑂)6]2+

C. π‘π‘Ž2[𝑁𝑖(𝐢𝑁)4]

D. 𝑃𝑑𝐢𝑙2(π‘ƒπ‘ƒβ„Ž3)2

  1. a. (C) < (D) < (B) < (A)
  2. b. (A) β‰ˆ (C) β‰ˆ (D) < (B)
  3. c. (A) β‰ˆ (C)<(B) β‰ˆ (D)
  4. d. (C) β‰ˆ (D) < (B) < (A)

Solution:

  1. [Pd(PPh3)2Cl2] : Here Pd is in +2 oxidation state and configuration of Pd 2+ is [Kr]4d8 . As the CFSE value for Pd is very high so all the electrons will be paired and hence magnetic moment for this complex will be zero.

    [Ni(CO)4] : Here Ni is in 0 oxidation state and configuration of Ni is [Ar]3d84s2 . As here the ligand is carbonyl which is a strong field ligand, all the electrons will be paired and hence magnetic moment for this complex will be zero.

    [Ni(CN)4]2- : Here Ni is in +2 oxidation state and configuration of Ni2+ is [Ar]3d8 . As here the ligand is cyanide which is a strong field ligand, all the electrons will be paired and hence magnetic moment for this complex will be zero.

    [Ni(H2O)6]2+ : Here Ni is in +2 oxidation state and configuration of Ni2+ is [Ar]3d8 . As here the ligand is water which is a weak field ligand, the electrons will not be paired and there are two unpaired electrons in this complex hence magnetic moment for this complex will be √8 BM.

    So the order of magnetic moment is A=B=C<D.

    Answer: b


5. Hydrogen has three isotopes (A), (B) and (C). If the number of neutron(s) in (A), (B) and (C) respectively, are (x), (y) and (z), the sum of (x), (y) and (z) is:

  1. a. 4
  2. b. 1
  3. c. 3
  4. d. 2

Solution:

  1. Number of neutrons in protium = 0

    Number of neutrons in deuterium = 1

    Number of neutrons in tritium = 2

    So, total number of neutrons = 3

    Answer: c


6. Consider the following plots of rate constant versus 1/𝑇 for four different reactions. Which of the following orders is correct for the activation energies of these reactions?
JEE Main 2020 Chemistry Solved question paper

  1. a. Ea > Ec > Ed > Eb
  2. b. Ec > Ea > Ed > Eb
  3. c. Eb > Ed > Ec > Ea
  4. d. E > Ea > Ed > Ec

Solution:

  1. To avoid confusion, in this question we’ll be denoting activation energy by Ex

    K = Aeβˆ’Ex/RT

    log K = log A – (Ex/2.303RT) -----(1)

    Here, the graph given in the question is of a straight line and we know that the equation of straight

    line is

    y= mx + c ----(2)

    Comparing equation 1 with 2 we get,

    Slope = βˆ’Ex/2.303R

    So, from the graph we can conclude that the line with the most negative slope will have the

    maximum activation energy value.

    Ec > Ea > Ed > Eb

    Answer: b


7. Which of the following compounds is likely to show both Frenkel and Schottky defects in its

crystalline form?

  1. a. ZnS
  2. b. CsCl
  3. c. KBr
  4. d. AgBr

Solution:

  1. The radius ratio for AgBr is intermediate. Thus, it shows both Frenkel and Schottky defects.

    Answer: d


8. White phosphorus on reaction with concentrated NaOH solution in an inert atmosphere of 𝐢𝑂2 gives phosphine and compound (X). (X) on acidification with HCl gives compound (Y). The basicity of compound (Y) is:

  1. a. 4
  2. b. 2
  3. c. 3
  4. d. 1

Solution:

  1. JEE Main 2020 Jan Chemistry Shift 2 Solved Papers

    JEE Main 2020 Chemistry Shift 2 Solved Paper

    Here the product B which is mentioned in the question is H3PO2. The structure of H3PO2 can be given as:

    Answer: d


9. Among the reactions (a) – (d), the reaction(s) that does/do not occur in the blast furnace during the extraction of iron is/are:

A. CaO + SiO2β†’ CaSiO3

B. 3Fe2O3 + CO β†’ 2Fe3O4 + CO2

C. FeO +SiO2 β†’FeSiO3

D. FeO β†’ Fe + (1/2)O2

  1. a. A
  2. b. D
  3. c. C and D
  4. d. A and D

Solution:

  1. In metallurgy of iron, CaO is used as flux which is used to remove the impurities of SiO2,

    CaO + SiO2β†’ CaSiO3 .

    Also here Fe2O3 is reduced by CO to Fe3O4 which is further reduced to FeO which is further reduced

    to Fe.

    3Fe2O3 + CO β†’ 2Fe3O4 + CO2

    Fe3O4 + CO β†’ 3FeO + CO2

    FeO + CO β†’ Fe + CO2

    Answer: c


10. The increasing order of the atomic radii of the following elements is:

A. C

B. O

C. F

D. Cl

E. Br

  1. a. B<C<D<A<E
  2. b. C<B<A<D<E
  3. c. A<B<C<D<E
  4. d. D<C<B<A<E l

Solution:

  1. Across the period size decreases, so the order that follows is: C > O >N> F

    Down the group size increases and the order is: Br > Cl > F

    Change in size down the group is much more significant as compared to across the period.

    So, the overall order of radius of elements is: Br > Cl > C > O > F.

    Answer: a


11. Among (a) – (d), the complexes that can display geometrical isomerism are:

A. [Pt(NH3)3Cl]+

B. [Pt(NH3)Cl5]

C. [Pt(NH3)2Cl(NO2)]

D. [Pt(NH3)4ClBr] 2+

  1. a. A and B
  2. b. D and A
  3. c. C and D
  4. d. B and C

Solution:

  1. The complexes of type Ma4bc and Ma2b2 can show geometrical isomerism provided Ma2b2 is square planar. The compound given in B is Ma4bc type and compound in D is Ma2b2 type also in D, Ni is surrounded with strong field ligands which will result in dsp 2 hybridisation and hence square planar geometry.

    Answer: a


12. For the following Assertion and Reason, the correct option is:

Assertion: The pH of water increases with increase in temperature.

Reason: The dissociation of water into H+ and OH- an exothermic reaction.

  1. a. Both assertion and reason are false.
  2. b. Assertion is not true, but reason is true.
  3. c. Both assertion and reason are true and the reason is the correct explanation for the assertion.
  4. d. Both assertion and reason are true, but the reason is not the correct explanation for the assertion.

Solution:

  1. H2O β†’ H+ + OH- is an endothermic process.

    On increasing the temperature the value of Kw

    increases which will result in decrease in pKw . So we can say that pH of water will decrease on

    increasing temperature because pH for water =1/2pKw.

    Answer: d


13. For the following Assertion and Reason, the correct option is:

Assertion: For hydrogenation reactions, the catalytic activity increases from group-5 to group11 metals with maximum activity shown by group 7-9 elements

Reason: The reactants are most strongly adsorbed on group 7-9 elements

  1. a. Both assertion and reason are false.
  2. b. The assertion is true, but the reason is false.
  3. c. Both assertion and reason are true, but the reason is not the correct explanation of assertion
  4. d. Both assertion and reason are true and the reason is the correct explanation of assertion

Solution:

  1. Group 7-9 elements of the periodic table show variable valencies so they have maximum activity because of the increase in adsorption rate.

    Answer: a


14. The major product of the following reactions is:
JEE Main 2020 Jan Shift 2 Chemistry Solved Question Papers

    Solution:

    1. JEE Main 2020 Chemistry Shift 2 question paper solved

      Answer: d


    15. Find The major product [B] of the following sequence of reactions is:
    Solutions for JEE Main 2020 Shift 2 Chemistry question paper

      Solution:

      1. Chemistry solutions of JEE Main 2020 Jan Shift 2

        Answer: c


      16. Among the following compounds A and B with molecular formula C9H18O3, A is having higher boiling point than B. The possible structures of A and B are
      JEE Mian 2020 Jan Chemistry  Shift 2 solutions

        Solution:

        1. In option b compound A has extensive inter-molecular hydrogen bonding because of the 3 βˆ’OH groups while in compound B there are βˆ’OCH3 groups present and no inter-molecular hydrogen bonding is possible.

          Answer: b


        17. Kjeldahl’s method cannot be used to estimate nitrogen for which of the following compounds?

        1. a. 𝐢𝐻3𝐢𝐻2 βˆ’ 𝐢 ≑ 𝑁
        2. b. 𝐢6𝐻5𝑁𝐻2
        3. c. 𝐢6𝐻5𝑁𝑂2
        4. d. Chemistry Shift 2 JEE Main 2020 Shift 2 solved paper

        Solution:

        1. Kjeldahl method cannot be used for the estimation of nitrogen in the compounds in which nitrogen is involved in nitro, diazo groups or is present in the ring, as nitrogen atom can’t be converted to ammonium sulphate under the reaction conditions.

          Answer: c


        18. An unsaturated hydrocarbon absorbs two hydrogen molecules on catalytic hydrogenation, and also gives following reaction;
        JEE Main 2020 Chemistry Shift 2 paper solved

        𝑋 will be:

        Solved Questions of JEE Main 2020 Jan Shift 2 Chemistry

          Solution:

          1. Jan Shift 2 Chemistry JEE Main 2020 Solved Question Paer

            Answer : b


          19: Preparation of Bakelite proceeds via reactions:

          1. a. Electrophilic substitution and dehydration.
          2. b. Electrophilic addition and dehydration.
          3. c. Condensation and elimination
          4. d. Nucleophilic addition and dehydration

          Solution:

          1. Bakelite is a condensation polymer of phenol and formaldehyde.

            Solved Problems of JEE Main Jan 2020 Shift 2 Chemistry

            Answer: a


          20. Two monomers of maltose are:

          1. a. alpha-D-Glucose and alpha-D-Galactose
          2. b. alpha-D-Glucose and alpha-D-Glucose
          3. c. alpha-D-Glucose and alpha-D-Fructose
          4. d. alpha-D-Glucose and alpha-D-Glucose

          Solution:

          1. Questions with Answers of JEE Main Jan 2020 Chemistry Shift 2

            Maltose is formed by the glycosidic linkage between C-1 of one alpha -D-Glucose unit to the C-4 of

            another alpha -D-Glucose.

            Answer: b


          21: At constant volume, 4 mol of an ideal gas when heated from 300 K to 500 K changes its internal energy by 5000 J. The molar heat capacity at constant volume is _____.

            Solution:

            1. βˆ†U = nCvβˆ†T

              5000 = 4 Γ— Cv (500 – 300)

              Cv = 6.25 JK–1 mol–1

              Answer: 6.25


            22: For an electrochemical cell Shift 2 Chemistry JEE Main 2020 Jan Solved Paper he ratio [Sn2+]/[Pb2+] when this cell attains equilibrium is ______.
            JEE Main 2020 Solutions for Chemistry Paper Shift 2

              Solution:

              1. Anodic half: Sn β†’ Sn 2+ + 2eβˆ’

                Cathodic half: Pb 2+ + 2eβˆ’ β†’ Pb

                Net reaction: Sn + Pb 2+ β†’ Pb + Sn 2+

                E0cell = E0cathode βˆ’ E0anode

                E0cell = 0.01 V

                Ecell = E0cellβˆ’ (0.06/2) logQ

                At equilibrium state Ecell = 0

                So,

                0 = 0.01 – (0.06/2)log [Sn 2+]/[Pb 2+]

                0.01 = (0.06/2)log [Sn 2+]/[Pb 2+]

                log [Sn 2+]/[Pb 2+] =1/3

                [Sn 2+]/[Pb 2+] = 2.154

                Answer: 2.15


              23. NaClO3 is used, even in spacecrafts, to produce O2. The daily consumption of pure O2 by a person is 492 L at 1 atm, 300 K. How much amount of NaClO3, in grams, is required to produce O2 for the daily consumption of a person at 1 atm, 300 K ?

              NaClO3(s) + Fe(s) β†’ O2(g) + FeO(s) + NaCl(s)

              R = 0.082 L atm mol–1 K–1

                Solution:

                1. Mol of NaClO3 = mol of O2

                  Mol of O2 =PV/RT =(1x492)/(0.082x300)= 20 mol

                  Molar mass of NaClO3 is 106.5

                  So, mass = 20 x106.5 = 2130 g = 2.13 kg

                  Answer: 2.13


                24. Complexes [ML5] of metals Ni and Fe have ideal square pyramidal and trigonal bipyramidal and geometries, respectively. The sum of the 900, 1200 and 1800 L-M-L angles in the two complexes is ______.

                  Solution:

                  1. JEE Main Jan Chemistry Shift 2 Answers

                    For trigonal bipyramidal geometry

                    Total number of 1800 L-M-L bond angles = 1

                    Total number of 900 L-M-L bond angles = 6

                    Total number of 1200 L-M-L bond angles = 3

                    Total = 10

                    Solved Probelms of JEE Main 2020 Chemistry Shift 2

                    For square pyramidal geometry

                    Total number of 1800 L-M-L bond angles = 2

                    Total number of 900 L-M-L bond angles = 8

                    Total number of 1200 L-M-L bond angles = 0

                    Total = 10

                    Total for both the structures = 20

                    Answer: 20


                  25: In the following sequence of reactions, the maximum number of atoms present in molecule β€˜C’ in

                  one plane is _____.
                  Practice Paper of JEE Main 2020 Chemistry

                  (Where A is a lowest molecular weight alkyne).

                    Solution:

                    1. JEE Main 2020 Shift 2 Chemistry

                      Answer: 13


                    Video Lessons - January 8 Shift 2 Chemistry

                    JEE Main 2020 Chemistry Paper January 8 Shift 2

                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Jan 8 Shift 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Jan 8 Shift 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Jan 8 Shift 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Jan 8 Shift 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Jan 8 Shift 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Jan 8 Shift 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Jan 8 Shift 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Jan 8 Shift 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Jan 8 Shift 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Jan 8 Shift 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Jan 8 Shift 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Jan 8 Shift 2
                    JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Jan 8 Shift 2