JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10

JEE Main 2018 Chemistry paper January 10 Shift 1 solutions are available on this page. Students are recommended to revise these solutions so that they can improve their problem-solving skills. Students can easily access these solutions and download them in PDF format for free. These solutions help to understand the difficulty level of questions from each chapter.

January 10 Shift 1 - Chemistry

1. Which of the following salts is the most basic in aqueous solution?

  1. 1) CH3COOK
  2. 2) FeCl3
  3. 3) Pb(CH3COO)2
  4. 4) Al(CN)3

Solution:

  1. CH3COOK + H2O -> CH3COOH + KOH (basic)

    FeCl3 - Acidic solution

    Al(CN)3 - Salt of weak acid and weak base

    Pb(CH3COO)2 - Salt of weak acid and weak base

    CH3COOK is salt of weak acid and strong base.

    Hence solution of CH3COOK is basic.

    Answer: (1)


2. Which of the following compounds will be suitable for Kjeldahl's method for nitrogen estimation?
Solved Paper Chemistry Set C JEE Main 2018

    Solution:

    1. Kjeldahl method is not applicable for compounds containing nitrogen in nitro, and azo groups and nitrogen in ring, as N of these compounds does not change to ammonium sulphate under these conditions. Hence only aniline can be used for estimation of nitrogen by Kjeldahl’s method.

      Answer: (1)


    3. Which of the following are Lewis acids?

    1. 1) AlCl3 and SiCl4
    2. 2) PH3 and SiCl4
    3. 3) BCl3 and AlCl3
    4. 4) PH3 and BCl3

    Solution:

    1. BCl3 - electron deficient, incomplete octet

      AlCl3 - electron deficient, incomplete octet

      SiCl4 can accept lone pair of electron in d-orbital of silicon hence it can act as Lewis acid.

      Although the most suitable answer is (3). However, both option (3) and (1) can be considered as correct answers.

      Eg. Hydrolysis of SiCl4

      Solved Paper JEE Main 2018 Chemistry Set C

      Answer: (3)


    4. Phenol on treatment with CO2 in the presence of NaOH followed by acidification produces compound X as the major product. X on treatment with (CH3CO)2O in the presence of catalytic amount of H2SO4 produces
    Solved Paper Chemistry JEE Main 2018 Set C

      Solution:

      1. Solved Paper 2018 JEE Main Chemistry Set C

        Answer: (4)


      5. An alkali is titrated against an acid with methyl orange as indicator, which of the following is a correct combination?

      Base

      Acid

      End point

      1.

      Strong

      Strong

      Pinkish red to yellow

      2.

      Weak

      Strong

      Yellow to Pinkish red

      3.

      Strong

      Strong

      Pink to colourless

      4.

      Weak

      Strong

      Colourless to pink

        Solution:

        1. The pH range of methyl orange is

          Solved Paper 2018 Set C JEE Main Chemistry

          Weak base is having pH greater than 7. When methyl orange is added to weak base solution, the solution becomes yellow. This solution is titrated by strong acid and at the end point pH will be less than 3.1. Therefore solution becomes pinkish red.

          Answer: (2)


        6. An aqueous solution contain 0.10 M H2S and 0.20 M HCl. If the equilibrium constant for the formation of HS- from H2S is 1.0×10-7 and that of S2- from HS- ions is 1.2×10-13 then the concentration of S2- ions in aqueous solution is

        1. 1) 3×10-20
        2. 2) 6×10-21
        3. 3) 5×10-19
        4. 4) 5×10-8

        Solution:

        1. H2S2H++S2H_{2}S\rightleftharpoons 2H^{+}+S^{2-}

          Ka1.Ka2 = Keq

          [H+]2[S2][H2S]=1×107×1.2×1013\frac{{[H^{+}]^{2}[S^{2-}]}}{[H_{2}S]} = 1\times 10^{-7}\times 1.2\times 10^{-13}

          [0.2]2[S2][0.1]=1.2×1020\frac{{[0.2]^{2}[S^{2-}]}}{[0.1]} = 1.2\times 10^{-20}

          [S2-] = 3×10-20

          Answer: (1)


        7. The combustion of benzene (l) gives CO2(g) and H2O (l). Given that heat of combustion of benzene at constant volume is -3263.9 kJ mol -1 at 250C ; heat of combustion (in kJ/mol) of benzene at constant pressure will be (R = 8.314 JK-1 mol-1)

        1. 1) -452.46
        2. 2) 3260
        3. 3) -3267.6
        4. 4) 4152.6

        Solution:

        1. C6H6 (l) + (15/2)O2 (g) -> 6CO2 (g) + 3H2O (l)

          Δng = 6-(15/2)

          = -3/2

          ΔH = ΔU +ΔngRT

          = -3263.9 +(-3/2)×8.314×298×10-3

          = -3263.9 + (-3.71)

          = -3267.6 kJ mol-1

          Answer: (3)


        8. The compound that does not produce nitrogen gas by the thermal decomposition is

        1. 1) (NH4)2Cr2O7
        2. 2) NH4NO2
        3. 3) (NH4)2SO4
        4. 4) Ba(N3)2

        Solution:

        1. Solved Paper 2018 JEE Main Set C Chemistry

          Among all the given compounds, only (NH4)2SO4 do not form dinitrogen on heating, it produces ammonia gas.

          Answer: (3)


        9. How long (approximate) should water be electrolysed by passing through 100 amperes current so that the oxygen released can completely burn 27.66 g of diborane? (Atomic weight of B = 10.8 u)

        1. 1) 0.8 hours
        2. 2) 3.2 hours
        3. 3) 1.6 hours
        4. 4) 6.4 hours

        Solution:

        1. B2H6 +3O2 -> B2O3 +3H2O

          27.66 of B2H6 = 1 mole of B2H6 which requires three moles of oxygen (O2) for complete burning

          6H2O -> 6H2 +3O2 (On electrolysis)

          Number of faradays = 12 = amount of charge

          12×96500 = i×t

          12×96500 = 100×t

          t = 12×96500/100 sec

          t = 12×96500/(100×3600) hour

          t = 3.2 hours

          Answer: (2)


        10. Total number of lone pair of electrons in I3 ion is

        1. 1) 6
        2. 2) 9
        3. 3) 12
        4. 4) 3

        Solution:

        1. Structure of I3-

          JEE Main Solved Paper 2018 Chemistry Set C

          Number of lone pairs in I3- is 9.

          Answer: (2)


        11. When metal ‘M’ is treated with NaOH, a white gelatinous precipitate ‘X’ is obtained, which is soluble in excess of NaOH. Compound ‘X’ when heated strongly gives an oxide which is used in chromatography as an adsorbent. The metal ‘M’ is

        1. 1) Ca
        2. 2) Al
        3. 3) Fe
        4. 4) Zn

        Solution:

        1. JEE Main Chemistry Set C 2018 Solved Paper

          Al2O3 is used in column chromatography.

          Answer: (2)


        12. According to molecular orbital theory, which of the following will not be a viable molecule?

        1. 1) He2+
        2. 2) H2-
        3. 3) H22-
        4. 4) He22+

        Solution:

        1. JEE Main Chemistry Set C Solved Paper 2018

          Molecule having zero bond order will not be a viable molecule.

          Answer: (3)


        13. The correct order of basicity of the following compound is :
        JEE Main Chemistry Solved Paper 2018 Set C

        1. 1) (b) < (a) < (c) < (d)
        2. 2) (b) < (a) < (d) < (c)
        3. 3) (d) < (b) < (a) < (c)
        4. 4) (a) < (b) < (c) < (d)

        Solution:

        1. JEE Main 2018 Solved Paper Chemistry Set C

          Correct order of basicity is: b < a < d < c

          Answer: (2)


        14. Which type of ‘defect’ has the presence of cations in the interstitial sites?

        1. 1) Vacancy defect
        2. 2) Frenkel defect
        3. 3) Metal deficiency defect
        4. 4) Schottky defect

        Solution:

        1. In Frenkel defect, cation is dislocated from its normal lattice site to an interstitial site.

          Answer (2)


        15. Which of the following compounds contain(s) no covalent bond(s)?

        KCl, PH3, O2, B2H6, H2SO4

        1. 1) KCl, H2SO4
        2. 2) KCl
        3. 3) KCl, B2H6
        4. 4) KCl, B2H6, PH3

        Solution:

        1. KCl - Ionic bond between K+ and Cl

          PH3- Covalent bond between P and H

          O2 - Covalent bond between O atoms

          B2H6 - Covalent bond between B and H atoms

          H2SO4- Covalent bond between S and O and also between O and H.

          Compound having no covalent bonds is KCl only.

          Answer: (2)


        16. The oxidation states of Cr in [Cr(H2O)6]Cl3, [Cr(C6H6)2] and K2[Cr(CN)2(O)2(O2)(NH3)] respectively are

        1. 1) +3, +2 and +4
        2. 2) +3, 0 and +6
        3. 3) +3, 0 and +4
        4. 4) +3, +4 and +6

        Solution:

        1. [Cr(H2O)6]Cl3 ⇒ x+0×6-1×3 = 0

          x = +3

          [Cr(C6H6)2] ⇒ x+2×0 = 0

          x = 0

          K2[Cr(CN)2(O)2(O2)(NH3)] ⇒ 1×2+x-1×2-2-2×1 = 0

          ⇒ x-6 = 0

          So x = +6

          Answer: (2)


        17. Hydrogen peroxide oxidises [Fe(CN)6]4- to [Fe(CN)6]3- in acidic medium but reduces [Fe(CN)6]3- to [Fe(CN)6]4- in alkaline medium. The other products formed are, respectively.

        1. 1) (H2O+O2) and (H2O+OH-)
        2. 2) H2O and (H2O+O2)
        3. 3) H2O and (H2O+ OH-)
        4. 4) (H2O+O2) and H2O

        Solution:

        1. JEE Main Set C 2018 Solved Paper Chemistry

          Answer: (2)


        18. Glucose on prolonged heating with HI gives

        1. 1) 1-Hexene
        2. 2) Hexanoic acid
        3. 3) 6-iodohexanal
        4. 4) n-Hexane

        Solution:

        1. JEE Main Set C 2018 Solved Chemistry Paper

          Answer: (4)


        19. The predominant form of histamine present in human blood is (pKa Histidine = 6.0)
        JEE Main 2018 Solved Chemistry Paper Set C

          Solution:

          1. JEE Main 2018 Paper With Solutions Chemistry Set C

            At pH (7.4) major form of histamine is protonated at primary amine.

            JEE Main With Solutions 2018 Chemistry Set C


          20. The recommended concentration of fluoride ion in drinking water is up to 1 ppm as fluoride ion is required to make teeth enamel harder by converting [3Ca3(PO4)2.Ca(OH)2] to

          1. 1) [3Ca(F)2.Ca(OH)2]
          2. 2) [3Ca3(PO4)2.CaF2]
          3. 3) [3{Ca(OH)2}.Ca(F)2]
          4. 4) [CaF2]

          Solution:

          1. F- ions make the teeth enamel harder by converting

            JEE Main Chemistry Set C 2018 With Solutions

            Answer: (2)


          21. Consider the following reaction and statements

          [Co(NH3)4Br2]+ + Br- [Co(NH3)3Br3]+NH3

          (I) Two isomers are produced if the reactant complex ion is a cis-isomer

          (II) Two isomers are produced if the reactant complex ion is a trans-isomer.

          (III) Only one isomer is produced if the reactant complex ion is a trans-isomer.

          (IV) Only one isomer is produced if the reactant complex ion is a cis-isomer.

          The correct statements are:

          1. 1) (I) and (III)
          2. 2) (III) and (IV)
          3. 3) (II) and (IV)
          4. 4) (I) and (II)

          Solution:

          1. JEE Main Chemistry Set C With Solutions 2018

            So option (1) is correct.

            Answer: (1)


          22. The trans-alkenes are formed by the reduction of alkynes with

          1. 1) NaBH4
          2. 2) Na/liq. NH3
          3. 3) Sn - HCl
          4. 4) H2-Pd/C, BaSO4

          Solution:

          1. JEE Main Chemistry With Solutions 2018 Set C

            So, option (2) is correct.

            Answer: (2)


          23. The ratio of mass percent of C and H of an organic compound (CXHYOZ) is 6 : 1. If one molecule of the above compound (CXHYOZ) contains half as much oxygen as required to burn one molecule of compound CXHY completely to CO2 and H2O. The empirical formula of compound CXHYOZ is

          1. 1) C2H4O
          2. 2) C3H4O2
          3. 3) C2H4O3
          4. 4) C3H6O3

          Solution:

          1. Element

            Relative mass

            Relative mole

            Simplest whole number ratio

            C

            6

            6/12 = 0.5

            1

            H

            1

            1/1 = 1

            2

            So, X = 1, Y = 2

            Equation for combustion of CXHY

            CXHY +(X+Y/4)O2 -> XCO2 +(Y/2)H2O

            Oxygen atoms required = 2(X+Y/4)

            Given 2(X+Y/4) = 2Z

            ⇒(1+2/4) = Z

            ⇒ Z = 1.5

            Molecule can be written as CXHYOZ

            ⇒ C1H2O3/2

            ⇒ C2H4O3

            Answer: (3)


          24. Phenol reacts with methyl chloroformate in the presence of NaOH to form product A. A reacts with Br2 to form product B. A and B are respectively
          JEE Main 2018 With Solutions Chemistry Set C

            Solution:

            1. JEE Main Set C 2018 With Solutions Chemistry

              Answer: (2)


            25. The major product of the following reaction is
            JEE Main Chemistry With Solutions Set C 2018

              Solution:

              1. CH3O- is a strong base and strong nucleophile, so favourable condition is SN2/E2.

                Given alkyl halide is 20 and βC’s are 40 and 20 , so sufficiently hindered, therefore, E2 dominates over SN2.

                Also, polarity of CH3OH (solvent) is not as high as H2O so E1 is also dominated by E2.

                JEE Main 2018 Chemistry With Solutions Set C

                Answer: (1)


              26. Which of the following lines correctly show the temperature dependence of equilibrium constant K, for an exothermic reaction?
              Chemistry JEE Main Solved Paper 2018 Set C

              1. 1) B and C
              2. 2) C and D
              3. 3) A and D
              4. 4) A and B

              Solution:

              1. Equilibrium constant K = (AfAb)eΔH0/RT(\frac{A_{f}}{A_{b}})e^{-\Delta H^{0}/RT}

                ln K = ln (Af/Ab) - (ΔH0/R)(1/T)

                y = c+mx

                comparing with equation of straight line,

                slope = -ΔH0/R

                Since, reaction is exothermic, ΔH0 = -ve, therefore,

                slope = +ve.

                Chemistry JEE Main Set C 2018 Solved Paper

                Answer: (4)


              27. The major product formed in the following reaction is
              Chemistry JEE Main Set C Solved Paper 2018

                Solution:

                1. Chemistry JEE Main Solved Paper Set C 2018

                  Answer: (3)


                28. An aqueous solution contains an unknown concentration of Ba2+ . When 50 mL of a 1 M solution of Na2SO4 is added, BaSO4 just begins to precipitate. The final volume is 500 mL. The solubility product of BaSO4 is 1×10–10 . What is original concentration of Ba2+ ?

                1. 1) 2 ×10-9 M
                2. 2) 1.1×10-9 M
                3. 3) 1.0×10-9 M
                4. 4) 5 ×10-9 M

                Solution:

                1. Final concentration of [SO4--] = 50×1/500 = 0.1M

                  Ksp of BaSO4,

                  [Ba2+] [SO42-] = 1×10-10

                  [Ba2+] [0.1] = 10-10/0.1 = 10-9 M

                  Concentration of Ba2+ in final solution = 10-9 M

                  Concentration of Ba2+ in original solution.

                  M1V1 = M2V2

                  M1(500-50) = 10-9(500)

                  M1 = 1.11×10-9 M

                  Answer: (2)


                29. At 5180 C, the rate of decomposition of a sample of gaseous acetaldehyde, initially at a pressure of 363 torr, was 1.00 torr s–1 when 5% had reacted and 0.5 torr s–1 when 33% had reacted. The order of the reaction is

                1. 1) 3
                2. 2) 1
                3. 3) 0
                4. 4) 2

                Solution:

                1. Assume the order of reaction with respect to acetaldehyde is x.

                  Condition 1:

                  Rate = k[CH3CHO]x

                  1 = k[363×0.95]x

                  1 = k[344.85]x ..(i)

                  Condition 2:

                  0.5 = k[363×0.67]x

                  0.5 = k[243.21]x ..(ii)

                  Divide equation (i) by (ii),

                  1/0.5 = (344.85/243.21)x

                  ⇒2 = 1.414x

                  ⇒ x = 2

                  Answer: (4)


                30. For 1 molal aqueous solution of the following compounds, which one will show the highest freezing point?

                1. 1) [Co(H2O)5Cl]Cl2. H2O
                2. 2) [Co(H2O)4Cl2 ]Cl. 2H2O
                3. 3) [Co(H2O)3Cl3]. 3H2O
                4. 4) [Co(H2O)6 ]Cl3

                Solution:

                1. The solution which shows maximum freezing point must have minimum number of solute particles.

                  (1) [Co(H2O)5Cl]Cl2. H2O ->[Co(H2O)5Cl]2+ +2Cl-, i = 3

                  (2) [Co(H2O)4Cl2 ]Cl. 2H2O -> [Co(H2O)4Cl2]+ +Cl-, i = 2

                  (3) [Co(H2O)3Cl3]. 3H2O -> [Co(H2O)3Cl3 ] , i = 1

                  (4) [Co(H2O)6 ]Cl3 -> [Co(H2O)6 ]3+ +3Cl- , i = 4

                  So, solution of 1 molal [Co(H2O)3Cl3]. 3H2O will have minimum number of particles in aqueous state.

                  Answer: (3)


                Video Lessons - January 10 Shift 1 Chemistry

                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 January 10

                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10
                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10
                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10
                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10
                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10
                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10
                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10
                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10
                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10
                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10
                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10
                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10
                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10
                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10
                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10
                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10
                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10
                JEE Main 2018 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 Jan 10

                BOOK

                Free Class