Electric Charge

We can Electric charge definition can be stated as the physical properties of matter which allows it to experience a special kind of force when kept under the influence of electromagnetic field. Positive and negative are the two types of electric charges. An object with a net charge equals to zero is referred to as neutral. Like charges repel and unlike attract.

Electric Charge Formula

The electric charge is measured using coulomb. 1 coulomb is the quantity of charge transferred in one second. Given by:

E = I.t

Where,

  • E is the electric charge
  • I is the electric current
  • t is the time.

Definition

The physical properties of matter which allows it to experience a special kind of force when kept under the influence of the electromagnetic field is called Electric Charge

Symbol

Q

SI unit

Coulomb

In SI base units

C = A s

Other units

Elementary charge

faraday

ampere-hour

The study of electricity is divided into 3 different branches which are:

  • Electrostatics: It is the study of the force that acts between point charges.
  • Electromagnetism: It is the study of the forces that act on the charges that are in motion.
  • Electric Current: It is the study of the form of energy that is associated with the flow of charge.

Types of electric charge

Two kinds of electric charges are there

  • positive(+) charge
  • negative(-) charge
  • Neutral do not refer to the third type of charge, but it is a region between the positive and negative charges.

Suppose if there are identical positive and negative charges and their sum will be zero. This means they are electrically neutral.

Some of the Methods of Charging

  • Induction
  • Conduction
  • Triboelectricity

The like charges usually repel each other and unlike charges attract each other. The SI unit for the electric charge is Coulomb and is equal to around 6.242×1018 e. The value of charge of an electron is −1.602×10-19 C. Coulomb is described as the quantity of the charge passing through a cross-section of electrical conductor which carries one ampere per second.

Electric Charge

The symbol used to denote a quantity of electricity is Q and it is directly calculated with an electrometer. When charged particles were produced by rubbing suitable materials, then we were known about the existence of charges. These facts can be demonstrated by simple examples. Take a comb and rub it on your head, place the comb near to the pieces of paper placed on the table. You will see the comb starts to attract the paper pieces.

According to the Franklin convention, the electric charge present on the comb is a positive charge and the charge present on the paper pieces is a negative electric charge. The comb which attracts the paper pieces contains positive charge and any object which repels the comb is negatively charged this is well explained through static electricity

Practice Questions On Electric Charge

Q1: Name two types of electric charge.

Ans:Positive and negative are the two types of electric charges

Q2: Write the unit of electric charge.

Ans: The unit of electric charge is coulomb.

Q3: Define electric charge.

Ans: the electric charge is the property of subatomic particles that causes it to experience a force when placed in an electromagnetic field.

Q4: Write electric charge formula

Ans: The electric charge formula is given by E = I.t

Where I is the electric current and t is the time.

Q5: What does electrostatic deal with?

Ans: Electrostatic is the study of the force that acts between point charges.

Q6: What does electromagnetism deal with?

Ans: Electromagnetism is the study of the forces that act on the charges that are in motion.

Q7: What does current electricity deal with?

Ans: current electricity is the study of the form of energy that is associated with the flow of charge.

Q8: Name methods of charging

Ans: Three methods of charging are Induction, Conduction, Triboelectricity.

Q9: What happens

i) when two like charges are brought together?
ii) when two unlike charges are brought together?

Ans: i) When two like charges are brought together they attract.

ii) When two unlike charges are brought together they repel.

Q10: What does neutral in electric charge mean?

Ans: Neutral does not refer to the third type of charge, but it is a region between the positive and negative charges.

Hope you have learnt about electric charge its properties, formula along with terms and units. Excel your understanding by answering the practice questions and reading related links mentioned below.

Physics Related Topics:

Stay tuned with BYJU’S for more such interesting articles. Also, register to “BYJU’S-The Learning App” for loads of interactive, engaging physics related videos and an unlimited academic assist.


Practise This Question

There are two kinds of charges - positive charge and negative charge.