Poisson's Ratio - Longitudinal Strain and Lateral Strain

In mechanics, Poisson’s ratio is the negative of the ratio of transverse strain to lateral or axial strain. It is named after Siméon Poisson and denoted by the Greek letter ‘nu’, It is the ratio of the amount of transversal expansion to the amount of axial compression for small values of these changes.

What is Poisson’s Ratio?

Poisson’s ratio is “the ratio of transverse contraction strain to longitudinal extension strain in the direction of the stretching force.” Here,

Symbol

Greek letter ‘nu’,ν

Formula

Poisson’s ratio = – Lateral strain / Longitudinal strain

Range

-1.0 to +0.5

Units

Unitless quantity

Scalar / Vector

Scalar quantity

Poisson’s Ratio Formula

Imagine a piece of rubber, in the usual shape of a cuboid. Then imagine pulling it along the sides. What happens now?

Poisson's ratio

It will compress in the middle. If the original length and breadth of the rubber are taken as L and B respectively, then when pulled longitudinally, it tends to get compressed laterally. In simple words, length has increased by an amount dL and the breadth has increased by an amount dB.

In this case,

\(\varepsilon _{t}=-\frac{dB}{B}\)

\(\varepsilon _{l}=-\frac{dL}{L}\)

The formula for Poisson’s ratio is,

\(Poisson’s\;ratio=\frac{Transverse\;starin}{Longitudinal\;strain}\) \(\Rightarrow \nu =-\frac{\varepsilon _{t}}{\varepsilon _{l}}\)

where,

εt is the Lateral or Transverse Strain

εl is the Longitudinal or Axial Strain

\(\nu \) is the Poisson’s Ratio

The strain on its own is defined as the change in dimension (length, breadth, area…) divided by the original dimension.

Poisson Effect

When a material is stretched in one direction, it tends to compress in the direction perpendicular to that of force application and vice versa. The measure of this phenomenon is given in terms of Poisson’s ratio. For example, a rubber band tends to become thinner when stretched.

Poisson’s ratio values for different material

It is the ratio of transverse contraction strain to longitudinal extension strain, in the direction of the stretching force. There can be a stress and strain relation which is generated with the application of force on a body.

  • For tensile deformation, Poisson’s ratio is positive.
  • For compressive deformation, it is negative.

Here, the negative Poisson ratio suggests that the material will exhibit a positive strain in the transverse direction, even though the longitudinal strain is positive as well.

For most materials, the value of Poisson’s ratio lies in the range, 0 to 0.5.

A few examples of Poisson ratio is given below for different materials.

Material

Values

Concrete

0.1 – 0.2

Cast iron

0.21 – 0.26

Steel

0.27 – 0.30

Rubber

0.4999

Gold

0.42 – 0.44

Glass

0.18 – 0.3

Cork

0.0

Copper

0.33

Clay

0.30 – 0.45

Stainless steel

0.30 – 0.31

Foam

0.10 – 0.50

Practice Questions On Poisson’s Ratio

Q1: Does Poisson’s ratio is dependent on temperature?

Ans:In general, Colder temperature decreases both strains and high-temperature increases both horizontal and vertical strain. Thus, the net effect on Poisson’s Ratio is small since the change in both horizontal and vertical strain is by a similar amount.

Q2: Is Poisson’s ratio constant?

Ans: Poisson’s ratio for material remains approximately constant within elastic limits

Q3: Define Poisson’s ratio

Ans:The ratio of transverse strain to longitudinal strain in the direction of the stretching force.

Q4: Write the Poisson’s ratio formula

Ans:\(Poisson’s\;ratio=\frac{Transverse\;starin}{Longitudinal\;strain}\)

Q5: State true or False. Poisson’s ratio is negative for compressive deformation.

Ans: True

Q6: State true or False. Poisson’s ratio is negative for Tensile deformation.

Ans: False. Poisson’s ratio is Positive for Tensile deformation

Q7: What is the Poisson’s ratio of concrete?

Ans: The Poisson’s ratio of concrete is 0.1 to 0.2.

Q8: What does the Poisson’s ratio 0.5 mean?

Ans: Poisson’s ratio 0.5 means a perfectly incompressible material is deformed elastically at small strains.

Q9: What is the units of Poisson’s ratio?

Ans: Poisson’s ratio is the unitless scalar quantity.

Q10: What is the Poisson’s ratio of cork?

Ans: Poisson’s ratio of cork is 0.0.

Hope you have understood about Poisson’s ratio, How it is defined, its Symbol, Units, Formula, Terms and Values for various materials.

Physics Related Topics:


Stay tuned with BYJU’S for more such interesting articles. Also, register to “BYJU’S-The Learning App” for loads of interactive, engaging physics related videos and an unlimited academic assist.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *