JEE Advanced 2019 Maths Paper 2

Students preparing for JEE Advanced can refer 2019 solved Maths question paper 2 provided at BYJU’S. All the questions are solved by subject experts with detailed explanation. JEE Advanced question paper 2019 Maths Paper 2 solutions can also be downloaded to practise offline. Previous year question papers are always helpful for the students to evaluate their preparation level.

Paper 2 - Maths

Question 1. Let f: R -> R be given by f(x) = (x - 1) (x - 2) (x - 5). Define F(x) = 0xf(t)dt,x>0\int_0^x f(t) dt, x > 0. Then which of the following options is/are correct?

  1. a) F has a local minimum at x = 1
  2. b) F has a local maximum at x = 2
  3. c) F(x) ≠ 0 for all x ϵ (0, 5)
  4. d) F has two local maxima and one local minimum in (0, ∞)

Solution:

  1. F'(x) = (x - 1) (x - 2) (x - 5)

    JEE Advanced Question Paper 2019 Maths Paper 2

    At x = 1 and x = 5, F'(x) changes from - to +

    Therefore, F(x) has two local minima points at x = 1 and x = 5.

    F(x) has one local maxima point at x = 2.

    Answer: f(x) = (x - 1) (x - 2) (x - 5)


Question 2. JEE Advanced Question Paper 2019 Math Paper 2

Then the possible value(s) of a is/are:

  1. a) 8
  2. b) –9
  3. c) –6
  4. d) 7

Solution:

  1. JEE Advanced 2019 Question Paper Maths Paper 2

Question 3: Three linesJEE Advanced 2019 Question Paper Math Paper 2

are given. For which point(s) Q and L2 can we find a point P on L1 and a point R on L3 so that P, Q and R are collinear?

  1. a) k^+j^\hat k + \hat j
  2. b) k^\hat k
  3. c) k^+(1/2)j^\hat k + (1/2) \hat j
  4. d) k^(1/2)j^\hat k – (1/2) \hat j

Solution:

  1. P(λ, 0, 0), Q(0, μ, 1), R(1, 1, r)

    Given: PQ=k.PR\vec {PQ} = k . \vec {PR}

    λ/[ λ-1] = - μ/-1 = -1/-r

    μ cannot take the values 0 and 1.


Question 4: Let F: R -> R be a function. We say that f has
JEE Advanced 2019 Question Paper Maths Paper 2 Question 4

Then which of the following options is/are correct?

  1. a) f(x) = x|x| has PROPERTY 2
  2. b) F(x) = x2/3 has PROPERTY 1
  3. c) f(x) = sin x has PROPERTY 2
  4. d) f(x) = |x| has PROPERTY 1

Solution:

  1. JEE Advanced 2019 Question Paper Maths Paper 2 Solution 4

Question 5: For non-negative integers n, let
JEE Advanced 2019 Question Paper Maths Paper 2 Question 5

Assuming cos-1x takes value in [0, π], which of the following options is/are correct?

  1. a) If α = tan (cos-1f(6)), then α2 + 2α – 1 = 0
  2. b) lim_(n-> ∞) f(n) = 1/2
  3. c) f(4) = √3/2
  4. d) sin (7 cos-1f(5)) = 0

Solution:

  1. JEE Advanced 2019 Question Paper Maths Paper 2 Solution 5

    (a) α = tan(cos-1 f(6)) = tan(cos-1(cos π/8) = tan (π/8)

    α2 + 2 α – 1 = tan2 (π/8) + 2 tan (π/8) – 1

    tan 2(π/8) = [2 tan (π/8)]/[1- tan2(π/8)]

    This implies, 1 = 2α/[1- α2]

    α2 + 2 α – 1 = 0

    Option (a) is correct.

    (b)

    JEE Advanced 2019 Question Paper Math Paper 2 Question 5

    (c) f(4) = cos(π/6) = √3/2

    Option (c) is correct.

    (d) sin(7 cos-1 f(5)) = sin(7 cos-1 (cos π/7)) = sin(7 x π/7) = 0


Question 6: JEE Advanced 2019 Question Paper Maths Paper 2 Question 6

Where PKT denotes the transpose of the matrix PK. Then which of the following options is/are correct?

  1. a) X – 30I is an invertible matrix
  2. b) The sum of diagonal entries of X is 18
  3. c) If X[111]=α[111]X \begin{bmatrix} 1\\ 1\\ 1 \end{bmatrix} = \alpha \begin{bmatrix} 1\\ 1\\ 1 \end{bmatrix}, then α = 30
  4. d) X is a symmetric matrix

Solution:

  1. P1 = P1T = P1-1

    P2 = P2T = P2-1

    …….

    P6 = P6T = P6-1

    And Let A=[213102321]A = \begin{bmatrix} 2 &1 &3 \\ 1 & 0& 2\\ 3& 2 &1 \end{bmatrix}

    Here AT = A -> A is symmetric matrix

    Now, XT = (P1AP1T + ……+ P6AP6T)T

    = P1AP1T + ……+ P6AP6T

    = X

    Therefore, X is symmetric matrix.

    Again,

    Let B = [111]\begin{bmatrix} 1\\ 1\\ 1 \end{bmatrix}

    XB = P1AP1TB + P2AP2TB +……..+ P6AP6TB

    = P1AB + P2AB+ ……+ P6AB

    = (P1 + P2 + ……+ P6) [636]\begin{bmatrix} 6\\ 3\\ 6 \end{bmatrix}

    = [303030]\begin{bmatrix} 30\\ 30\\ 30 \end{bmatrix} = 30 B

    => α = 30

    Since X[111]=30[111]X \begin{bmatrix} 1\\ 1\\ 1 \end{bmatrix} = 30 \begin{bmatrix} 1\\ 1\\ 1 \end{bmatrix}

    =>(X – 30I)B = 0 has a nontrivial solution B = [111]\begin{bmatrix} 1\\ 1\\ 1 \end{bmatrix}

    =>X – 30I = 0

    X = P1AP1T + …..+ P6AP6T

    Trace(X) = tr(P1AP1T) + …..+ tr(P6AP6T)

    = (2 + 0 + 1) + ……(2 + 0 + 1) = 3 + 3 + ….6 times = 18


Question 7: Let x ϵ R and let
JEE Advanced 2019 Question Paper Maths Paper 2 Question 7

And R = PQP-1. Then which of the following options is/are correct?

  1. a) For x = 1, there exists a unit vector αi^+βj^+γk^ for which R[αβγ]=[000]\alpha \hat i + \beta \hat j + \gamma \hat k \ for \ which \ R \begin{bmatrix} \alpha\\ \beta\\ \gamma \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 0\\ 0\\ 0 \end{bmatrix}
  2. b) There exists a real number x such that PQ = QP
  3. c) det R = det[2xx040xx5]+8det\begin{bmatrix} 2 & x & x\\ 0& 4 & 0\\ x&x & 5 \end{bmatrix} + 8, for all x Є R.
  4. d) For x = 0, if R[1ab]=6[1ab]R\begin{bmatrix} 1\\ a\\ b \end{bmatrix} = 6\begin{bmatrix} 1\\ a\\ b \end{bmatrix}, then a + b = 5.

Solution:

  1. R = PQP-1

    |R| = |P||Q||P-1|

    =>det Q = 2(24) – x(0) + x(-4x) = 48 – 4x2

    JEE Advanced 2019 Question Paper Maths Paper 2 Solution 7

    -4 + a + 2b/3 = 0 and -2a + 4b/3 = 0 => a = 2 and b = 3

    Therefore, a + b = 5

    PQ = QP

    =>x + 2 + x = 2 + 2x ->No value exists.


Question 8: Let f(x) = sinπx/x2 , x > 0

Let x1 < x2 < x3 <…..< xn < …. be all the points of local maximum of f.

and y1 < y2 < y3 <…..< yn < …. be all the points of local minimum of f.

Then which of the following options is/are correct?

  1. a) |xn - yn| > 1 ;for every n
  2. b) x1 < y1
  3. c) xn Є (2n, 2n + 1/2) ;for every n
  4. d) xn+1 – xn > 2 ;for every n

Solution:

  1. JEE Advanced 2019 Question Paper Maths Paper 2 Question 8

    *for students, Draw a graph and conclude.


Question 9: The value of sec1(1/4k=010sec(7π/12+kπ/2))sec(7π/12+(k+1)π/2))sec^{-1}(1/4 \sum_{k=0}^{10} sec(7\pi/12 + k\pi/2))sec(7\pi/12 + (k+1)\pi/2)) in the interval [-π/4, 3π/4] equals

    Solution:

    1. JEE Advanced 2019 Question Paper Maths Paper 2 Solutions

    Question 10: Let |X| denote the number of elements in set X. Let S = {1,2,3,4,5,6} be a sample space, where each element is equally likely to occur. If A and B are independent events associated with S, then the number of ordered pairs (A,B) such that 1 < |B| < |A|, equals.

      Solution:

      1. The number of ordered pairs of (A, B) are

        6C1(6C2 + 6C3 + 6C4 +…..+6C6 )+ 6C2 (6C3 + 6C4 + …+ 6C6) + 6C3 (6C4 + 6C5 +6C6) + 6C4 (6C5 + 6C6) + 6C5 . 6C6

        = (6C1 . 6C2 + 6C1 . 6C3 +…..+ 6C1 . 6C6 )+ (6C2 . 6C3 + 6C2 . 6C4 +…..+ 6C2 . 6C6) + (6C3 . 6C4 + 6C3 . 6C5 + 6C3 . 6C6) + 6C4 . 6C5 + 6C4. 6C6 + 6C5 . 6C6

        = (12C56C1) + (12C46C2) + (12C36C3) + (12C26C4) + (12C16C5)

        = (12C1 + 12C2 + 12C3 + 12C4 + 12C5 ) – ( 6C1 + 6C2 + 6C3 + 6C4 + 6C5)

        = 1585 – 62 = 1523


      Question 11: Five person A, B, C, D and E are seated in a circular arrangement. If each of them is given a hat of one of the three colours red, blue and green, then the number of ways of distributing the hats such that the persons seated in adjacent seats get different coloured hats is

        Solution:

        1. JEE Advanced Question Paper Maths 2019 Paper 2 Solutions

          Maximum number of hats used of same colour are 2.

          They cannot be 3 otherwise atleast 2 hats of same colour are consecutive.

          Now the hats used are consider as B B G G R

          Which can be selected in 3 ways.

          It can be R G G B B or R R G B B or G G R R B

          The number of ways of distributing blue hat (single one) in 5 persons equal to 5.

          Now either position B and D are filled by green hats and C and E are filled by Red hats or B & D are filled by Red hats and C & E are filled by Green hats.

          So, only 2 ways are possible.

          Hence, number of ways = 3×5×2 = 30 ways.


        Question 12: Suppose
        JEE Advanced Question Paper Maths 2019 Paper 2 Solution

        holds for some positive integer n. Then k=0nnCkk+1\sum_{k=0}^n \frac{^nC_k}{k+1} equals.

          Solution:

          1. JEE Advanced Solved Question Paper Maths 2019 Paper 2

          Question 13: The value of the integral 0π23cosθ(cosθ+sinθ)5 dθ\int_0^{\frac{\pi}{2}} \frac{3 \sqrt{cos \theta}}{(\sqrt{cos \theta} + \sqrt{sin \theta})^5} \ d \theta equals

            Solution:

            1. JEE Advanced Solved Question Paper Math 2019 Paper 2

              Let tan θ = t2 =>sec 2θ dθ = dt

              2I/3 = 02tdt(t+1)4\int_0^{\infty} \frac{2tdt}{(t+1)^4}

              Hint: Split 2t/((t+1)4 = 1/(t+1)3 – 1/(t+1)4

              Solving above integration, we get

              I = 1/2


            Question 14: Let a=2i^+j^k^ and b=i^+2j^+k^\vec a = 2 \hat i + \hat j - \hat k \ and \ \vec b = \hat i + 2 \hat j + \hat k be two vectors. Consider a vector c=αa+βb,α,βR\vec c = \alpha \vec a + \beta \vec b , \alpha, \beta \in R . If the projection of vector c on the vector (a+b) is 3√2, then the minimum value of (c(a×b).c)(\vec c - (\vec a \times \vec b). \vec c) equals

              Solution:

              1. Solved JEE Advanced Question Paper Maths 2019 Paper 2

              Question 15: Answer the following by appropriately matching the lists based on the information given in the paragraph

              Let f(x) = sin(π cosx) and g(x) = cos(2π sinx) be two functions defined for x > 0. Define the following sets whose element are written in the increasing order:

              X = {x: f(x) = 0}, Y = {x: f'(x) = 0}

              Z = {x: g(x) = 0}, W = {x: g'(x) = 0}

              List –I contains the sets X,Y,Z and W. List – II contains some information regarding these sets.

              Solved JEE Advanced Question Paper Math 2019 Paper 2

              Which of the following is the only correct combination?

              1. a) (II), (R), (S)
              2. b) (I), (P), (R)
              3. c) (II), (Q), (T)
              4. d) (I), (Q), (U)

              Solution:

              1. Note: For answer, check next solution.


              Question 16: Answer the following by appropriately matching the lists based on the information given in the paragraph.

              Let f(x) = sin(π cosx) and g(x) = cos(2π sinx) be two functions defined for x > 0. Define the following sets whose element are written in the increasing order:

              X = {x: f(x) = 0}, Y = {x: f'(x) = 0}

              Z = {x: g(x) = 0}, W = {x: g'(x) = 0}

              List –I contains the sets X,Y,Z and W. List – II contains some information regarding these sets.

              Solved JEE Advanced Maths 2019 Paper 2 Question Paper

              Which of the following is the only correct combination?

              1. a) (IV), (Q), (T)
              2. b) (IV), (P), (R), (S)
              3. c) (III), (R), (U)
              4. d) (III), (P), (Q), (U)

              Solution:

              1. f(x) = 0

                => sin(π cos x) = 0

                This implies, π cos x = nπ

                Cos x = n

                =>Cos x = -1, 0, 1

                x = {nπ , (2nπ) π /2}

                => x = {nπ/2, n Є I}

                f’(x) = 0

                => cos(π cos x)(- π sin x) = 0

                => π cos x = (2n + 1) π/2 or x = nπ

                => cos x = n + (1/2) or x = nπ

                => cos x = ±(1/2) or x = nπ

                Therefore, y = {2nπ ± π/3, 2nπ ± 2π/3, n π }

                g(x) = 0 => cos (2 π sin x) = 0

                => 2 π sin x = (2n + 1) π/2

                => sin x = (2n+1)/4 = ±(1/4), ±(3/4)

                z = {nπ ± sin-1(1/4), nπ ± sin-1(3/4), n Є I}

                g’(x) = 0 => -sin (2 π sin x) 2 π cos x = 0

                => 2 π sin x = n π or x = (2n + 1) π/2

                => sin x = n/2 = 0, ±(1/2), ±1 or x = (2n + 1) π/2

                And, w = {nπ, (2n + 1) π/2, nπ ± π/6, n Є I}


              Question 17: Answer the following by appropriately matching the lists based on the information given in the paragraph.

              Let the circles C1 : x2 + y2 = 9 and C2 : (x - 3) 2 + (y - 4) 2 = 16, intersect at the points X and Y. Suppose that another circle C3 : (x - h) 2 + (y - k) 2 = r2 satisfies the following conditions:

              (i) centre of C3 is collinear with the centres of C1 and C2

              (ii) C1 and C2 both lie inside C3, and

              (iii) C3 touches C1 at M and C2 at N

              Let the line through X and Y intersect C3 at Z and W, and let a common tangent of C1 and C3 be a tangent to the parabola x2 = 8αy.

              There are some expressions given in the List – I whose values are given in List – II below:

              Solved JEE Advanced Maths 2019 Paper 2 Question Papers

              Which of the following is the only INCORRECT combination?

              1. a) (IV), (S)
              2. b) (IV), (U)
              3. c) (III), (R)
              4. d) (I), (P)

              Solution:

              1. (i) C1 , C2 and C3 are collinear.

                001341hk1=0\begin{vmatrix} 0 &0 &1 \\ 3 & 4 &1 \\ h & k &1 \end{vmatrix}=0

                3k = 4h….(a)

                Diameter of C3 = 12, so radius = 6 …(b)

                C3 touches C1

                C1(0, 0) and C3(h, k)

                |C1C3| = |r - 3|

                So, h2 + k2 = 9…(c)

                From (a) and (c)

                h = ±9/5 and k = ±12/5

                [Neglect -ve values]

                => 2h + k = 6

                (ii) Equation of line ZW

                C1 = C2

                => 3x + 4y = 9

                => Distance of ZW from (0, 0)

                932+42=95|\frac{-9}{\sqrt{3^2 + 4^2}}| = \frac{9}{5}

                Solved JEE Advanced Math 2019 Paper 2 Question Paper

                (ii) Area of ΔmZN = (1/2). Nm. (1/2 . ZW) = 72√6/5

                Area of ΔZmW = (1/2). ZW . (om + op) = (1/2) . 24√6/5 . (3 + 9/5) = 288√6/25

                Therefore, [Area of ΔmZN]/ [Area of ΔZmW] = 5/4

                (iv) Slope of tangent to C1 at m = -3/4

                Equation of Tangent, y = mx - 2√(1+m2)

                y = -3x/4 - 3√[1+9/16] = -3x/4 – 15/4

                x = -4y/3 - 5 …(i)

                Tangent to x2 = 4 (2α) y is x = m’y = 2α/m’ …(ii)

                On comparing (i) and (ii), we get

                m’ = -4/3 and 2α/m’ = -5 => α = 10/3


              Question 18: Answer the following by appropriately matching the lists based on the information given in the paragraph.

              Let the circles C1 : x2 + y2 = 9 and C2 : (x - 3) 2 + (y - 4) 2 = 16, intersect at the points X and Y. Suppose that another circle C3 : (x - h) 2 + (y - k) 2 = r2 satisfies the following conditions:

              (i) centre of C3 is collinear with the centres of C1 and C2

              (ii) C1 and C2 both lie inside C3, and

              (iii) C3 touches C1 at M and C2 at N

              Let the line through X and Y intersect C3 at Z and W, and let a common tangent of C1 and C3 be a tangent to the parabola x2 = 8αy.

              There are some expressions given in the List – I whose values are given in List – II below:

              JEE Advanced Solutions for Maths 2019 Paper 2

              Which of the following is the only INCORRECT combination?

              1. a) (II), (T)
              2. b) (I), (S)
              3. c) (I), (U)
              4. d) (II), (Q)

              Solution:

              1. *Note: refer above solution.


              Video Lessons - Paper 2 Maths

              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Solutions

              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions
              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions
              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions
              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions
              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions
              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions
              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions
              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions
              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions
              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions
              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions
              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions
              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions
              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions
              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions
              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions
              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions
              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions
              JEE Advanced 2019 Maths Paper 2 Question and Solutions