JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Sept 5 (Shift 1)

IIT JEE aspirants can refer to this page for the JEE Main 2020(Shift 1-5th Sep) Chemistry Question Paper with Solutions. These questions are solved by the experts at BYJU’S in the simplest possible method. Solving previous years’ question papers helps the students in understanding the coverage of the topics as well as the pattern of the paper.

September 5 Shift 1 - Chemistry

1. The potential energy curve for the H2 molecule as a function of internuclear distance is:
JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift1 5th Sept Ques 1

    Solution:

    1. Solution: (2)

      JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift1 5th Sept Soln 1


    2. The most appropriate reagent for conversion of C2H5CN into CH3CH2CH2NH2 is:

    1. 1) NaBH4
    2. 2) Na(CN)BH3
    3. 3) CaH2
    4. 4) LiAlH4

    Solution:

    1. JEE Main 2020 Solved Paper Chemistry Shift1 5th Sept Ques 2

      Solution:(4)


    3. Which of the following is not an essential amino acid?

    1. 1) Valine
    2. 2) Tyrosine
    3. 3) Lysine
    4. 4) Leucine

    Solution:

    1. Tyrosine in not an essential amino acid

      Solution : (2)


    4. Which of the following derivatives of alcohols is unstable in an aqueous base?
    JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry-Shift 1-5th Sept Ques 4

      Solution:

      1. Hydrolysis of ester occurs in basic medium.

        Solution: (1)


      5. The structure of PCl5 in the solid state is:

      1. 1) Square planar [PCl4]+ and octahedral [PCl6]
      2. 2) Tetrahedral [PCl4]+ and octahedral [PCl6]
      3. 3) Trigonal bipyramidal
      4. 4) Square pyramidal

      Solution:

      1. In solid state PCl5 exist in Ionpair i.e. (PCl4+) and (PCl6)

        PCl4+ (sp3tetrahedral)

        PCl6(sp3d2) – octahedral)

        Solution: (2)


      6. A diatomic molecule X2 has a body-centred cubic (bcc) structure with a cell edge of 300 pm. The density of the molecule is 6.17 g cm–3. The number of molecules present in 200 g of X2 is:(Avogadro constant (NA) = 6 × 1023 mol-1)

      1. 1) 8 NA
      2. 2) 2 NA
      3. 3) 40 NA
      4. 4) 4 NA

      Solution:

      1. X2 = BCC

        a = 300pm

        d= 6.17 g/cm3= 2×GMM6×1023×(300×1010)3\frac{2\times GMM}{6\times 10^{23}\times (300\times 10^{-10})^{3}}

        GMM=6.17×6×9×3×1012GMM = \frac{6.17\times 6\times 9\times 3\times 10^{-1}}{2}

        GMM = 81 x 6.17 x 10-1 =49.97 g/mol

        Number of molecules = 200g/49.97g/mol= 4mol

        =4NA

        Solution: (4)


      7. The equation that represents the water-gas shift reaction is:
      JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry-Shift 1-5th Sept Ques 7

        Solution:

        1. Solution: (1)

          Fact


        8. The increasing order of the acidity of the α-hydrogen of the following compounds
        JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry-Shift 1-5th Sept Ques 8

          Solution:

          1. Stability order

            JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry-Shift 1-5th Sept Soln 8

            Solution: (1)


          9.JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry-Shift 1-5th Sept Ques 9

          1. 1) (B)
          2. 2) (A)
          3. 3) (C)
          4. 4) (D)

          Solution:

          1. JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry-Shift 1-5th Sept Soln 9

            Solution: (4)


          10. If a person is suffering from the deficiency of nor-adrenaline, what kind of drug can be suggested?

          1. 1) Antihistamine
          2. 2) Antidepressant
          3. 3) Anti-inflammatory
          4. 4) Analgesic

          Solution:

          1. If nor-adrenaline is low, person may suffer from depression. Hence, anti depressant drug is suggested.

            Solution: (2)


          11. The values of the crystal field stabilization energies for a high spin d6 metal ion in octahedral and tetrahedral fields, respectively, are:

          1. 1) –2.4 Δo and –0.6 Δt
          2. 2) –1.6 Δo and –0.4 Δt
          3. 3) –0.4 Δo and –0.27 Δt
          4. 4) –0.4 Δo and –0.6 Δt

          Solution:

          1. d6(octahedral) = high spin complex

            = t2g4 eg2CFSE=[25×4+35×2]Δ0CFSE = \left [ -\frac{2}{5}\times 4+\frac{3}{5}\times 2 \right ]\Delta _{0}

            CFSE=[8+65]Δ0CFSE = \left [ \frac{-8+6}{5} \right ]\Delta _{0}

            =0.4Δ0= -0.4\Delta _{0}

            d6 (tetrahedral) = high spin complex

            = t2g3 eg3CFSE=[35×3+25×3]ΔtCFSE = \left [ -\frac{3}{5}\times 3+\frac{2}{5}\times 3 \right ]\Delta _{t}

            =0.6Δt= -0.6\Delta _{t}

            Solution: (4)


          12. A flask contains a mixture of compounds A and B. Both compounds decompose by first order kinetics. The half-lives for A and B are 300 s and 180 s, respectively. If the concentrations of A and B are equal initially, the time required for the concentration of A to be four times that of B (in s) is: (Use ln 2 = 0.693)

          1. 1) 180
          2. 2) 300
          3. 3) 120
          4. 4) 900

          Solution:

          1. At = A0 .e-k1t

            Bt = B0.e-k2t

            k1=ln2/300

            k2 =ln2/180

            At and Bt are related as [A] = 4[B] A0 .e-k1t= 4 x B0.e-k2t

            (t/180) – (t/300) =2

            (t/3) – (t/5) =120

            (2t/15)=120

            t=900 sec

            Solution: (4)


          13. The increasing order of basicity of the following compounds is:
          JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry-Shift 1-5th Sept Ques 13

            Solution:

            1. Correct order of basicity.

              JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry-Shift 1-5th Sept Soln 13

              Solution: (4)


            14. The condition that indicates a polluted environment is:

            1. 1) pH of rain water to be 5.6
            2. 2) BOD value of 5 ppm
            3. 3) 0.03% of CO2 in the atmosphere
            4. 4) eutrophication

            Solution:

            1. Eutrophication is the condition in which excessive richness of nutrients in a lake or water body, which causes dense growth of plant life and BOD increases.

              Solution: (4)


            15. In the sixth period, the orbitals that are filled are:

            1. 1) 6s, 5d, 5f, 6p
            2. 2) 6s, 4f, 5d, 6p
            3. 3) 6s, 6p, 6d, 6f
            4. 4) 6s, 5f, 6d, 6p

            Solution:

            1. energy order of orbital’s according to Aufbau principle

              6s < 4f < 5d < 6p

              Solution: (2)


            16. The difference between the radii of 3rd and 4th orbits of Li2+ is ΔR1. The difference between the radii of 3rd and 4th orbits of He+ is ΔR2. Ratio ΔR1: ΔR2 is:

            1. 1) 8 : 3
            2. 2) 3 : 8
            3. 3) 3 : 2
            4. 4) 2 : 3

            Solution:

            1. (R4R3)Li+2=0.5293{4232}=ΔR1(R_{4}-R_{3})_{Li^{+2}}=\frac{0.529}{3}\left \{ 4^{2}-3^{2} \right \}=\Delta R_{1}

              (R4R3)He+2=0.5292{4232}=ΔR2(R_{4}-R_{3})_{He^{+2}}=\frac{0.529}{2}\left \{ 4^{2}-3^{2} \right \}=\Delta R_{2}

              ΔR1ΔR2=1/31/2=23\frac{\Delta R_{1}}{\Delta R_{2}}=\frac{1/3}{1/2}=\frac{2}{3}

              Solution: (4)


            17. In the following reaction sequence the major products A and B are:
            JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry-Shift 1-5th Sept Ques 17

              Solution:

              1. JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry-Shift 1-5th Sept Soln 17

                Solution: (4)


              18: The correct electronic configuration and spin-only magnetic moment (BM) of Gd3+ (Z = 64), respectively, are:

              1. 1) [Xe] 5f7 and 7.9
              2. 2) [Xe] 4f7 and 7.9
              3. 3) [Xe] 5f7 and 8.9
              4. 4) [Xe] 4f7 and 8.9

              Solution:

              1. JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry-Shift 1-5th Sept Ques 18

                Solution: (2)


              19: An Ellingham diagram provides information about:

              1. 1) The pressure dependence of the standard electrode potentials of reduction reactions involved in the extraction of metals.
              2. 2) The conditions of pH and potential under which a species is thermodynamically stable.
              3. 3) The kinetics of the reduction process.
              4. 4) The temperature dependence of the standard Gibbs energies of formation of some metal oxides.

              Solution:

              1. Solution: (4)

                Fact


              20. Consider the following reaction:
              JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry-Shift 1-5th Sept Ques 20

              For each of the following cases (a, b), the direction in which the equilibrium shifts is:

              (a) Temperature is decreased.

              (b) Pressure is increased by adding N2 at constant T.

              1. 1) (a) towards reactant, (b) towards product
              2. 2) (a) towards reactant, (b) no change
              3. 3) (a) towards product, (b) towards reactant
              4. 4) (a) towards product, (b) no change

              Solution:

              1. JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry-Shift 1-5th Sept Soln 20

                (a) Temperature decreases implies Backward shift as it is endothermic reaction

                (b) As ‘N2’ will not react with both N2O4 & NO2, as moles increases in reactants, as much as in products, a = hence there is no change in equilibrium.

                Therefore no change

                Solution: (2)


              21: The minimum number of moles of O2 required for complete combustion of 1 mole of propane and 2 moles of butane is _____.

                Solution:

                1. JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry-Shift 1-5th Sept Ques 21

                  Total required mol of O2 = 5 + 13 = 18


                22. The number of chiral carbon(s) present in piptide, Iie-Arg-Pro, is ______ .

                  Solution:

                  1. JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry-Shift 1-5th Sept Ques 22

                    Solution:(4)


                  23. A soft drink was bottled with a partial pressure of CO2 of 3 bar over the liquid at room temperature. The partial pressure of CO2 over the solution approaches a value of 30 bar when 44 g of CO2 is dissolved in 1 kg of water at room temperature. The approximate pH of the soft drink is ______ × 10–1

                  (First dissociation constant of H2CO3= 4.0 × 10–7; log 2 = 0.3; density of the soft drink= 1 g mL–1)

                    Solution:

                    1. CO2+H2OH2CO3CO_{2}+H_{2}O\rightarrow H_{2}CO_{3}

                      30 bar = 1 m/lit

                      3 bar = 0.1 m/lit

                      JEE Main 2020 Paper with Solutions Chemistry-Shift 1-5th Sept Ques 23

                      Solution: (37)


                    24. An oxidation-reduction reaction in which 3 electrons are transferred has a ΔGº of 17.37 kJmol–1 at 250C. The value of E0cell (in V) is ______ × 10–2. (1 F = 96,500 C mol–1)

                      Solution:

                      1. ΔG° = –nFE°

                        17.37 × 1000 = –3 × 96500 × E°

                        E° = 17370/(3x96500)

                        E° = 579/9650 volt

                        = 0.06 = 6 × 10–2 volt

                        Solution: (6)


                      25. The total number of coordination sites in ethylenediaminetetraacetate (EDTA4–) is _____.

                        Solution:

                        1. EDTA4– is hexadentate ligand

                          Solution: (6)


                        Video Lessons - September 5 Shift 1 Chemistry

                        JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 September 5

                        JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 September 5
                        JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 September 5
                        JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 September 5
                        JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 September 5
                        JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 September 5
                        JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 September 5
                        JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 September 5
                        JEE Main 2020 Chemistry Paper With Solutions Shift 1 September 5

                        BOOK

                        Free Class