MCQ on Conservation of Natural Resources

Natural resources form an indispensable part of humankind. Some of these are water, air, sunlight, petroleum, fossil fuels, natural gas, oil and much more. These resources, however, are being exploited for commercialization purposes and economical benefits. While some of these resources are abundantly available and capable of self- renewal, some can not. Their conservation is critical.

1. Which one represents the regulative function of forests?

(a) storage and release of gases

(b) production of essential oils

(c) production of wood

(d) conservation of water and soil

Answer: (a)

2. In many industries, tin, steel and copper are being substituted by

(a) ceramics

(b) high-strength glass fibres

(c) plastics

(d) all of these

Answer: (d)

3. Demersal fish is obtained from

(a) open sea

(b) sea bottom

(c) estuaries

(d) lakes

Answer: (b)

4. Deforestation may reduce the chances of

(a) frequent landslides

(b) erosion of surface soil

(c) rainfall

(d) frequent cyclones

Answer: (c)

5. Soil conservation is the process where

(a) soil is aerated

(b) soil is protected against loss

(c) sterile soil is converted to fertile soil

(d) soil erosion is allowed

Answer: (b)

6. Which of the following is an anti-forest conservation activity?

(a) preservation of wild animals

(b) preservation of fires

(c) clear felling

(d) economy in lumbering

Answer: (c)

7. Soil erosion can be prevented by

(a) Afforestation

(b) overgrazing

(c) increasing birds population

(d) removal of vegetation

Answer: (a)

8. The energy produced by the hydel-power plant is

(a) Non-polluting and non-renewable

(b) Polluting and non-renewable

(c) Non-polluting and renewable

(d) Polluting and renewable

Answer: (c)

9. This is an example of non-polluting renewable type of energy

(a) tidal

(b) wind

(c) solar

(d) all of these

Answer: (d)

10. This group consists of non-renewable organic resources

(a) Water, air and minerals

(b) natural gas, oil and coal

(c) wood, water and natural pastures

(d) sand, air and clay

Answer: (b)

BYJU’S houses information on other important MCQs on NEET as well. Explore more.

See Also:

2 Comments

  1. This is the best app for learning

  2. This helped me for preparation of the test

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *