MCQs on Dentition

Dentition tells about the type, number and arrangement of teeth in a species. It also tells about the development of teeth. Homodont dentition refers to having all the teeth morphologically similar, whereas heterodont refers to morphologically dissimilar teeth. Most of the non-mammalian invertebrates have homodont teeth. The teeth of humans are heterodont, diphyodont and thecodont. Diphyodont means two successive sets of teeth and thecodont refers to the teeth fixed in the socket of the jaw bone.

1. When teeth are embedded in the jaw bone, it is called

(a) diphyodont

(b) thecodont

(c) heterodont

(d) all of the above

Answer: (b)

2. An adult human being has a total of 32 permanent teeth, which are of four types. They are called

(a) lophodont

(b) thecodont

(c) heterodont

(d) diphyodont

Answer: (c)

3. The arrangement of teeth in the upper and lower half of the jaws is represented by

(a) dentology

(b) odontology

(c) enamel

(d) dental formula

Answer: (d)

4. Which of the following is the hardest substance found in vertebrates?

(a) Chondrin

(b) Dentine

(c) Keratin

(d) Enamel

Answer: (d)

5. Which of the following is the correct dental formula of an adult human being?

correct dental formula

Answer: (d)

6. Which of the following types of teeth are absent in the primary dentition of a human being?

(a) Canines

(b) Premolars

(c) Incisors

(d) Molars

Answer: (d)

7. Which of the following cells secrete enamel?

(a) Ameloblast

(b) Dontoblast

(c) Odontoblast

(d) Osteoblast

Answer: (a)

8. Which of the following cells secrete dentine?

(a) Chondroblast

(b) Osteoblast

(c) Odontoblast

(d) Elaioblast

Answer: (c)

9. The dentition of amphibians is

(a) heterodont

(b) acrodont

(c) thecodont

(d) lophodont

Answer: (b)

10. Human teeth are

(a) diphyodont

(b) thecodont

(c) heterodont

(d) all of the above

Answer: (d)

These were some MCQs on the Dentition. Learn MCQs on related topics for NEET, at BYJU’S.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *