MCQs on Distillation

Distillation is the process by which non-volatile impurities can be removed from the volatile liquids. Volatile liquids with significant differences in their boiling points can also be separated by distillation. Fractional distillation is used to separate volatile liquids having not much difference in their boiling points. Substances that decompose before their boiling points are purified by distillation under reduced pressure or vacuum distillation.

1. A mixture of o-nitrophenol and p-nitrophenol can be separated by

(a) crystallisation

(b) chromatography

(c) sublimation

(d) steam distillation

Answer: (d)

2. The commonly used method to separate naphthalene from benzoic acid is

(a) sublimation

(b) crystallisation

(c) distillation

(d) chromatography

Answer: (a)

3. This is not separated by distillation

(a) chloroform and aniline

(b) milk and water

(c) impurities in seawater

(d) acetone and water

Answer: (b)

4. Porcelain chips are used in the distillation flask to prevent

(a) bumping

(b) overheating

(c) uniform boiling

(d) none of the above

Answer: (a)

5. The residue left in the round bottom flask in the process of distillation is

(a) volatile

(b) non-volatile

(c) both

(d) none of the above

Answer: (b)

6. By using which of the following methods, can glycerine be purified?

(a) simple distillation

(b) steam distillation

(c) vacuum distillation

(d) none of the above

Answer: (c)

7. Aniline is generally purified by

(a) fractional crystallization

(b) chromatography

(c) by adding oxalic acid

(d) steam distillation

Answer: (d)

8. A method to prepare absolute alcohol is

(a) vacuum distillation

(b) fractional distillation

(c) azeotropic distillation

(d) none of the above

Answer: (c)

9. Distillation is the best method to separate liquids having sufficient difference in their

(a) solubility

(b) melting point

(c) boiling point

(d) none of the above

Answer: (c)

10. Chloroform and aniline can be separated by distillation. The boiling points of chloroform and aniline are _____ and _______ respectively.

(a) 457 K and 334 K

(b) 334 K and 457 K

(c) 350 K and 438 K

(d) 438 K and 350 K

Answer: (b)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *