MCQs on Electromagnetic Spectrum for NEET

The entire electromagnetic spectrum is given by radio waves, microwaves, infrared radiation, visible light, ultra-violet radiation, X-rays, gamma rays and cosmic rays in the increasing order of frequency and decreasing order of wavelength.

Q1: Which of the following has a minimum wavelength?

  1. Gamma rays
  2. Blue light
  3. Infrared rays
  4. microwave

Answer: (a) Gamma rays

Q2: Which among the following has the maximum penetrating power?

  1. Radio waves
  2. Microwaves
  3. Ultraviolet radiation
  4. Gamma rays

Answer: (d) Gamma rays

Q3: Which of the following is called heat radiation?

  1. X-rays
  2. Gamma rays
  3. Microwave
  4. Infrared radiation

Answer: (d) Infrared radiation

Q4: Which of the following are not electromagnetic waves?

  1. Cosmic rays
  2. Gamma rays
  3. β rays
  4. X rays

Answer: (c) β rays

Q5: 10 cm is the wavelength corresponding to the spectrum of

  1. Infrared rays
  2. Ultraviolet rays
  3. Microwaves
  4. X-rays

Answer: (c) Microwaves

Q6: The structure of solids is investigated by using

  1. Microwaves
  2. Gamma rays
  3. X-rays
  4. Infrared rays

Answer: (c) X-rays

Q7: Which radiations are used in the treatment of muscle ache?

  1. Infrared
  2. Ultraviolet
  3. Microwave
  4. X-rays

Answer: (a) Infrared

Q8: The ultra-high frequency band of radio waves in the electromagnetic wave is used as in

  1. Television
  2. Cellular phone communication
  3. Commercial FM radio
  4. Both a and b

Answer: (b) Cellular phone communication

Q9: The waves used by artificial satellites for communication is

  1. Microwaves
  2. Infrared waves
  3. Radio waves
  4. X rays

Answer: (a) Microwaves

Q10: Which of the following electromagnetic waves is used in medicine to destroy cancer cells?

  1. IR-rays
  2. Visible rays
  3. Gamma rays
  4. Ultraviolet rays

Answer: (c) Gamma rays

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *