Transistor MCQs for NEET 2020

A transistor is a semiconductor device which is used as an amplifier or switch in electronic circuits. It is made using two PN diodes connected back to back. A transistor has three terminals namely emitter, base and collector.

Transistor

Q1: The base of a transistor is …………. doped

  1. Moderately
  2. Lightly
  3. Heavily
  4. None of the above

Answer: (b) Lightly

Q2: How many depletion layers are there in a transistor

  1. Four
  2. One
  3. Two
  4. Three

Answer: (c) Two

Q3: A transistor has

  1. Two p-n junctions
  2. One p-n junction
  3. Three p-n junctions
  4. Four p-n junctions

Answer: (a) Two p-n junctions

Q4: The current carries in a PNP transistor is

  1. Free electrons
  2. Acceptor ions
  3. Donor ions
  4. Holes

Answer: (d) Holes

Q5: The base-emitter junctions of a transistor is 

  1. a wide depletion layer
  2. Low resistance
  3. a reverse bias
  4. None

Answer: (b) Low resistance

Q6: In a transistor the input impedance is

  1. Low
  2. Very high
  3. Almost zero
  4. High

Answer: (a) Low

Q7: The majority of the carriers from the emitter

  1. Recombine in the emitter
  2. Pass through the base of the collector
  3. Recombine in the base
  4. None of the above

Answer: (b) Pass through the base of the collector

Q8: The value of α of a transistor is

  1. More than 1
  2. Less than 1
  3. 1
  4. None of the above

Answer: (b) Less than 1

Q9: The output impedance of a transistor is

  1. High
  2. Zero
  3. Low
  4. Very low

Answer: (a) High

Q10: As the temperature of a transistor goes up, the base-emitter resistance

  1. Decreases
  2. Increases
  3. Remains the same
  4. None of the above

Answer: (a) Decreases

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *