MCQs on Fatty Acid Catabolism

Fatty acids are an important source of energy. They are stored as triglycerides or fats. Fatty acid catabolism is a metabolic process by which our body utilises the energy stored in triglycerides. One gram of fatty acid yields approximately 9 kcal of energy. The fat present in our food is digested by lipase secreted by the pancreas in the duodenum. Triglycerides are converted to fatty acid and glycerol. Long-chain fatty acids undergo 𝜷-oxidation in the mitochondrial matrix, forming acetyl CoA.

1. The free fatty acids are transported by blood associated with

(a) β -lipoprotein

(b) a fatty acid-binding protein

(c) albumin

(d) none of the above

Answer: (c)

2. Where are the enzymes for β-oxidation present?

(a) Nucleus

(b) Cytosol

(c) Mitochondria

(d) Golgi apparatus

Answer: (c)

3. Fats after absorption, present in the circulation as

(a) VLDL

(b) HDL

(c) LDL

(d) Chylomicron

Answer: (d)

4. Which one of the following is an essential fatty acid?

(a) Linolenic acid

(b) Palmitic acid

(c) Linoleic acid

(d) both (a) and (c)

Answer: (d)

5. Which of the following is a saturated fatty acid?

(a) Linoleic acid

(b) Erucic acid

(c) Palmitic acid

(d) Oleic acid

Answer: (c)

6. Which of the following undergoes β-oxidation?

(a) Polyunsaturated fatty acids

(b) Saturated fatty acids

(c) Monounsaturated fatty acids

(d) All of the above

Answer: (d)

7. Where are ketone bodies synthesized?

(a) Brain

(b) Muscles

(c) Liver

(d) Adipose tissues

Answer: (c)

8. 𝜶- oxidation of fatty acids mostly occurs in

(a) brain

(b) adipose tissues

(c) liver

(d) muscles

Answer: (a)

9. The long-chain fatty acids get transported through the inner mitochondrial membrane

(a) as acyl-CoA derivative

(b) freely

(c) as carnitine derivative

(d) require sodium-dependent carrier

Answer: (c)

10. Where do the long-chain fatty acids get first activated?

(a) Microsomes

(b) Mitochondria

(c) Cytosol

(d) Nucleus

Answer: (c)

These were some MCQs on the Fatty Acid Catabolism. Learn MCQs on related topics for NEET, at BYJU’S.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *