MCQs on Gout For NEET

Gout is a complex and common form of arthritis marked by severe pain attacks, redness, swelling and tenderness of joints. It takes place when urate crystals gather in joints, leading to inflammation and severe pain as a result of a gout attack. Formation of urate crystals takes place when there is the presence of high levels of uric acid in the blood.

1. Pharmacologic therapy can be initiated after how long, once the acute gout attack has taken place?

(a) after 48 hours

(b) within 1 hour

(c) within 24 hours

(d) after 24 hours

Answer: (c)

2. The accumulation of this substance in the body causes gout.

(a) Blood plasma

(b) WBC

(c) Uric acid

(d) Synovial fluid

Answer: (c)

3. Which of the following is a symptom of gout?

(a) Purple or red skin

(b) Severe pain, warmth and swelling in joints

(c) Itching skin, peeling at the site of a gout attack

(d) All of these

Answer: (d)

4. Gout attack commonly occurs at this ________site.

(a) Knee

(b) Foot

(c) Ankle

(d) Big toe

Answer: (d)

5. ________is recommended for considering as first-line therapy for gout.

(a) Probenecid

(b) Allopurinol

(c) Febuxostat

(d) Benzbromarone

Answer: (b)

6. Gout is known as the “diseases of kings” because _______.

(a) It was diagnosed by a king’s doctor

(b) It is hereditary

(c) Of its association with rich food

(d) Gout is not the “diseases of kings”

Answer: (c)

7. Which of the following factors increasing the cause of developing gout?

(a) A diet having a high salt content

(b) Genetics – family history

(c) Asthma

(d) All of these

Answer: (b)

8. It is recommended to avoid __________ for people with gout

(a) dairy products

(b) alcohol

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Answer: (b)

9. Generally, uric acid is eliminated from the body through

(a) Sweat

(b) Breathing

(c) Urine

(d) Metabolization of liver

Answer: (c)

10. This is not a first-line option for pharmacological treatment of gout

(a) Corticosteroids

(b) Aspirin

(c) Oral colchicine

(d) NSAIDS

Answer: (b)

These were some questions on gout. Find MCQs on other important topics of NEET, at BYJU’S.

See More:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *