MCQs on Morphology of a Bacteria

Bacterial morphology is extremely diverse. Specific shapes are a result of adaptive pressures causing effective bacterial fitness. The shape affects the significant biological functions which include nutrient acquisition, dispersion, motility, stress resistance and interactions with other entities. Ultimately, the bacterial morphology is dictated by the net-like peptidoglycan (PG) sacculus.

1. Which of this bacteria is resistant to penicillin as it lacks a cell wall?

(a) Spirochetes

(b) Cyanobacteria

(c) Mycoplasmas

(d) Bdellovibrios

Answer: (c)

2. What is a cluster of polar flagella called?

(a) Petritrichous

(b) Monotrichous

(c) Amphitrichous

(d) Lophotrichous

Answer: (d)

3. Which of these is a cocci occurring in single or pairs?

(a) Diplococci

(b) Streptococci

(c) Tetracocci

(d) None of the above

Answer: (a)

4. Flagella in bacteria enable them to

(a) reproduce

(b) locomote

(c) Thrive in nutrient agar

(d) Adhere to tissue surfaces

Answer: (b)

5. This about cell wall of gram-positive bacteria is true

(a) cell wall comprises of many layers

(b) the cell wall is thicker than the associated gram-negative bacteria

(c) Cell wall comprises of teichoic acids

(d) All of the above

Answer: (d)

6. What is Chemotaxis?

(a) Swimming towards a bacteria

(b) Swimming away of a bacteria

(c) In the presence of a chemical compound, swimming towards or away of a bacteria

(d) None of these

Answer: (c)

7. Which of these is exposed on the outer surface of a gram-negative bacterium?

(a) Braun lipoprotein

(b) O-antigen of lipopolysaccharide (LPS)

(c) Polysaccharide portion of lipoteichoic acid (LTA)

(d) Electron transport system components

Answer: (b)

8. The covalent bond which links the cell walls of gram-positive bacteria containing two modified sugars – N – acetylmuramic acid (NAM) and N-acetyl glucosamine (NAG) is

(a) glycosidic bond

(b) 1,4-glycosidic bond

(c) 1,6-glycosidic bond

(d) glycosidic bond

Answer: (b)

9. Which one of these has a Chinese letter arrangement?

(a) Clostridium tetani

(b) Mycobacterium tuberculosis

(c) Bacillus anthracis

(d) Corynebacterium diphtheriae

Answer: (d)

10. This is analogous to mesosomes of bacteria

(a) Golgi apparatus of eukaryotes

(b) Lysosomes of eukaryotes

(c) Mitochondria of eukaryotes

(d) None of the above

Answer: (c)

Also Explore: NEET Biology MCQs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *