MCQs On Phylum Aschelminthes For NEET 2020

Aschelminthes are also known as roundworms as they possess cylindrical bodies and are typically found free-living and parasitic worms. They are triploblastic and bilaterally symmetrical possessing an organ system level of organization. These possess a false coelom and are known as pseudocoelomates, wherein the body cavity is adjacent to the mesoderm on one side only. Some members of this phylum are Pinworm, Ascaris and Hookworm. Explore MCQs on Phylum Aschelminthes below.

1. Ascaris has ____________________ cells in the excretory system

(a) Green gland

(b) Flame

(c) Nephron

(d) Renette

Answer: (d)

2. Syncytial epidermis is found in_______.

(a) Ascaris

(b) Metaphire

(c) Housefly

(d) Periplaneta

Answer: (a)

3. ______________ is known as a coelom derived from blastocoel

(a) Enterocoel

(b) Haemocoel

(c) Pseudocoel

(d) Schizocoel

Answer: (c)

4. This is the basis on which female Ascaris can be identified.

(a) Two spicules found at the posterior end

(b) Presence of postanal and preanal papillae

(c) Straight posterior end

(d) Common cloacal aperture

Answer: (c)

5. In Ascaris, the period of incubation outside the human body is

(a) More than 30 days

(b) 15-30 days

(c) 8-14 days

(d) 4-8 days

Answer: (b)

6. In the life cycle of Ascaris, the infective stage is

(a) Third lava

(b) Second larva

(c) Cyst

(d) Fertilized egg

Answer: (b)

7. The body cavity of Ascaris is pseudocoel as

(a) it is filled with pseudocoelomic fluid

(b) has very little parenchyma

(c) contains large cells termed pseudocoelocytes

(d) bound extremely by muscle layer and internally by intestines

Answer: (d)

8. Ascaris lumbricoides is found living in the intestine of

(a) Pig

(b) Homo sapiens

(c) Monkey

(d) Goat and sheep

Answer: (b)

9. The process of morphological differentiating male and female sexes is known as

(a) sexual dimorphism

(b) polymorphism

(c) variation

(d) none of the above

Answer: (a)

10. This has no alternate host

(a) Plasmodium vivax

(b) Tapeworm

(c) Fasiola hepatica

(d) Ascaris lumbricoides

Answer: (d)

These were some multiple choice questions on the topic Phylum Aschelminthes for NEET preparation. Learn other MCQs important for NEET at BYJU’S.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *