MCQs on Plant systematics

Plant systematics enables the reconstruction of the evolutionary history of plant life. It is a science encompassing traditional taxonomy. Here, the classification of plants into taxonomic groups is observed with the aid of embryological, anatomical, morphological, chemical, chromosomal data. However, Plant systematics varies from straight taxonomy in a way that it envisions plant evolution and documents it.

Also Explore: NEET Biology MCQs

1. The level of taxonomic study related to biological aspects of taxa inclusive of intraspecific populations, speciation, evolutionary trends and rates is

(a) theta taxonomy

(b) alpha taxonomy

(c) beta taxonomy

(d) gamma taxonomy

Answer: (d)

2. The process wherein the Labellum in Orchidaceae surfaces at the anterior side via the twisting of the ovary through 180 degree

(a) Articulation

(b) Adnation

(c) Attenuation

(d) Resupination

Answer: (d)

3. The organization of taxonomic information in logical classification is known as

(a) Phenetic

(b) Systematics

(c) Dendogram

(d) Phylogenetic

Answer: (b)

4. One of these is not a plant fossil

(a) Rhynia

(b) Lepidocarpon

(c) Lepidodendron

(d) Archaeopteryx

Answer: (d)

5. The primary advantage of Bentham and Hookers classification is

(a) It is a system whose basis is on evolutionary concepts

(b) It is a natural system of classification of all plant groups

(c) Deemed to be the phylogenetic aspect as well

(d) The taxa description is based on the actual examination of the specimens

Answer: (d)

6. Α-taxonomy pertains to

(a) Chemotaxonomy

(b) Phylogeny

(c) Classical taxonomy

(d) Experimental taxonomy

Answer: (c)

7. To comprehend general plant relationships, this is one of the best methods

(a) Experimental Taxonomy

(b) Numerical Taxonomy

(c) Cytotaxonomy

(d) Chemotaxonomy

Answer: (d)

8. The condition of Polyadelphous can be found in

(a) Rutaceae

(b) Leguminosae

(c) Compositae

(d) Liliaceae

Answer: (a)

9. Linnaeus is credited with the following

(a) Law of Limiting factor

(b) Binomial nomenclature

(c) Concept of inheritance

(d) Theory of heredity

Answer: (b)

10. The reason why the system of plant classification proposed by Carlous Linnaeus was artificial is

(a) Because it considered the physiological facts along with the morphological traits

(b) Because it was based on the similarities and differences in floral and other morphological characters only

(c) Because it was on the basis of evolutionary relationships of plants

(d) None of these

Answer: (d)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *