MCQs on Quantum Numbers

Quantum Numbers are used to describe the position and energy of electrons in an atom. Atomic orbitals are of different size, energy, shape and orientation. Each orbital can be defined by three quantum numbers, they are principal quantum number (n), azimuthal quantum number (l) and magnetic quantum number (m or ml). The fourth quantum number is known as spin quantum number (s or ms), which tells about the spin of the electron in the orbital.

1. Which of the following quantum numbers can distinguish between two electrons present in the same orbital?

(a) Azimuthal quantum number

(b) Principal quantum number

(c) Magnetic quantum number

(d) Spin quantum number

Answer: (d)

2. How many orbitals can have the following quantum numbers, n = 3, l = 1, ml = 0?

(a) 4

(b) 2

(c) 1

(d) 3

Answer: (c)

3. What is the maximum number of electrons, which can have following quantum numbers, n = 3, l = 1, m = -1?

(a) 2

(b) 6

(c) 10

(d) 4

Answer: (a)

4. The maximum number of electrons that can fit in an orbital with n = 3 and l = 1?

(a) 14

(b) 6

(c) 10

(d) 2

Answer: (d)

5. The maximum number of electrons which can be present in a subshell can be represented by

(a) 2l + 1

(b) 2n2

(c) 4l + 2

(d) 4l – 2

Answer: (c)

6. Which of the following quantum numbers governs the spatial orientation of an atomic orbital?

(a) Magnetic quantum number

(b) Spin quantum number

(c) Azimuthal quantum number

(d) Principal quantum number

Answer: (a)

7. Which of the following quantum numbers tells the three-dimensional shape of an atomic orbital?

(a) Azimuthal quantum number

(b) Principal quantum number

(c) Spin quantum number

(d) Magnetic quantum number

Answer: (a)

8. The maximum number of orbitals present in a subshell can be represented by

(a) 2l + 1

(b) 2n2

(c) 4l + 2

(d) 4l – 2

Answer: (a)

9. The maximum number of electrons that can fit in all the orbitals with n = 2 and l = 1?

(a) 8

(b) 2

(c) 6

(d) 4

Answer: (c)

10. The maximum number of electrons with l = 3 is

(a) 14

(b) 2

(c) 10

(d) 6

Answer: (a)

Also Check:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*