MCQs on Series and Parallel Circuits

Series Circuit: The components are connected in end-to-end in a series circuit. The current will remain the same in all parts of the circuit. In a closed series circuit, there will be only one path of the current. The Voltage flow is different across each component.

Parallel Circuit: The components in a parallel circuit are connected across each other. The current flow differs through each component of the circuit whereas the voltage remains the same.

series and parallel circuit

Q1: A certain circuit is composed of two parallel resistors. The total resistance is 1,403 Ω. One of the resistors is 2 Ω. The other resistor value is

  1. 1,403 Ω
  2. 4.7 kΩ
  3. 2 kΩ
  4. 3,403 Ω

Answer: (b) 4.7 kΩ

Q2: A voltage divider consists of ot two 100 kΩ resistors and a 12 V source. What will the voltage be if a load resistor of 1 MΩ is connected to the output?

  1. 0.57 V
  2. 6 V
  3. 12 V
  4. 5.7 V

Answer: (d) 5.7 V

Q3: The parallel combination of a 1.5 kΩ resistor and 470 Ω resistor is in series with the parallel combination of five 1 kΩ resistors. The source voltage is 50 V. The percentage of the load current through any single 1 kΩresistor is

  1. 25 %
  2. 20 %
  3. 100 %
  4. 50 %

Answer: (b) 20 %

Q4: On which of the following voltage range settings will a voltameter present minimum load on a circuit?

  1. 1 V
  2. 50 V
  3. 500 V
  4. 1,000 V

Answer: (d) 1,000 V

Q5: A Voltage divider consists of two 68 kΩ resistors and a 24 V source. The unknown output voltage is

  1. 12 V
  2. 24 V
  3. 0 V
  4. 6 V

Answer: (a) 12 V

Q6: Two 3.3 kΩ resistors are in series combination are in parallel with a 4.7 kΩ resistor. What will be the voltage across the 4.7 kΩ resistors if the voltage across one of the 3.3 kΩ resistors is 12 V

  1. 24 V
  2. 12 V
  3. 0 V
  4. 6 V

Answer: (a) 24 V

Q7: The 1.2 kΩ resistors are in series and this series combination is in parallel with a 3.3 3.3 kΩ resistor. The total resistance is

  1. 138 Ω
  2. 1,389 Ω
  3. 5,700 Ω
  4. 880 Ω

Answer: (b) 1,389 Ω

Q8: A certain voltage divider consists of three 1 kΩ resistors in series. Which of the following load resistors will have the least effect on the output voltage?

  1. 1 MΩ
  2. 100 kΩ
  3. 1 kΩ
  4. 330 Ω

Answer: (a) 1 MΩ

Q9: A certain Wheatstone bridge has the following resistor values: R1= 10 kΩ, R2 = 720 Ω and R4 = 2.4 kΩ. The unknown resistance is

  1. 24 Ω
  2. 2.4 Ω
  3. 300 Ω
  4. 3,000 Ω

Answer: (d) 3,000 Ω

Q10: In a certain five-step R/2R ladder network, the smallest resistor value is

  1. Indeterminable
  2. 2 kΩ
  3. 10 kΩ
  4. 20 kΩ

Answer: (b) 2 kΩ

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *