MCQs on Sucrose

Sucrose (C12H22O11) is a disaccharide made up of glucose and fructose. C1 of 𝜶-D-Glucose and C2 of 𝝱-D-fructose are joined by a glycosidic linkage to form sucrose. It is a non-reducing sugar as both reducing groups (aldehyde and ketone) are bonded together. Sucrose is a common sugar, which is extracted and refined from sugarcane for consumption as table sugar. Sucrose is dextrorotatory but on hydrolysis, the mixture becomes laevorotatory due to higher laevorotation of fructose and is known as invert sugar.

1. The phenomenon of mutarotation is not exhibited by

(a) (–) Fructose

(b) (+) Lactose

(c) (+) Maltose

(d) (+) Sucrose

Answer: (d)

2. Invert sugar is produced on hydrolysis of

(a) fructose

(b) dextrose

(c) sucrose

(d) glucose

Answer: (c)

3. The sweetest sugar is

(a) sucrose

(b) fructose

(c) maltose

(d) glucose

Answer: (b)

4. Which of the following is used as table sugar?

(a) Disaccharide of D-glucose

(b) D-glucose

(c) Monosaccharide

(d) Disaccharide of D-glucose and D-fructose

Answer: (d)

5. Sucrose is non-reducing sugar due to

(a) presence of α-hydroxy keto group

(b) its conversion to invert sugar

(c) the linkage between both the anomeric carbon atoms

(d) equal amount of D(+) glucose and D(–) fructose

Answer: (c)

6. Sucrose on hydrolysis yields

(a) two glucose molecules

(b) glucose and fructose

(c) glucose and lactose

(d) glucose and galactose

Answer: (b)

7. The general formula of carbohydrates is

(a) Cx(H2O)y

(b) Cx(H2)yO

(c) Cx(H2O)y + 2

(d) Cx – 1 (H2O)y

Answer: (a)

8. This is not a disaccharide

(a) maltose

(b) galactose

(c) sucrose

(d) lactose

Answer: (b)

9. Which of the following sugars does not give positive Seliwanoff’s test?

(a) Inulin

(b) Sucrose

(c) Fructose

(d) Maltose

Answer: (d)

10. Which of the following is a non-reducing sugar?

(a) Sucrose

(b) Maltose

(c) Lactose

(d) Glucose

Answer: (a)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *