MCQs on Taxonomy of Angiosperms

Plant taxonomy or systematics refers to the certain set of rules to classify plants based on similarities and common descent. It involves identification, description, classification and nomenclature of plants. According to modern classification, both Gymnosperms and Angiosperms are seeded plants and are kept under superdivision Spermatophyta (seed plants). Angiosperms or flowering plants are grouped under division Magnoliophyta. It is further divided into two classes Liliopsida and Magnoliopsida. Monocotyledons are grouped under Liliopsida and dicotyledons are kept under Magnoliopsida.

1. Which of the following families is characterised by trimerous flowers, superior and trilocular ovary with axile placentation?

(a) Cucurbitaceae

(b) Solanaceae

(c) Liliaceae

(d) Compositae

Answer: (c)

2. Fruits of the solanaceae family are

(a) Capsule or berry

(b) Pod

(c) Drupe

(d) Siliqua

Answer: (a)

3. Abelmoschus esculentus belongs to which of the following families?

(a) Brassicaceae

(b) Malvaceae

(c) Liliaceae

(d) Cucurbitaceae

Answer: (b)

4. Which of the following is incorrect for Fabaceae?

(a) Actinomorphic flower

(b) Monocarpellary superior ovary

(c) Vexillary aestivation

(d) Legume fruit

Answer: (a)

5. Tetradynamous stamen is a characteristic feature of

(a) Cruciferae

(b) Malvaceae

(c) Solanaceae

(d) Liliaceae

Answer: (a)

6. Floral formula of Allium cepa (onion) of Liliaceae familyThis is the floral formula of

(a) Solanum nigrum

(b) Helianthus annuus

(c) Brassica campestris

(d) Allium cepa

Answer: (d)

7. Obligately placed superior ovary is the characteristic of

(a) Fabaceae

(b) Brassicaceae

(c) Solanaceae

(d) Compositae

Answer: (c)

8. Compositae is characterized by which of the following inflorescences?

(a) Hypanthodium

(b) Capitulum

(c) Iodicule

(d) Perianth

Answer: (b)

9. Diadelphous stamens are found in

(a) Fabaceae

(b) Ranunculaceae

(c) Malvaceae

(d) Poaceae

Answer: (a)

10. A floral formula does not tell about

(a) ovary position

(b) whorls of floral parts

(c) number of floral parts

(d) placentation and aestivation

Answer: (d)

11. Which of the following flowers is perigynous?

(a) Hibiscus

(b) Rose

(c) Cucumber

(d) Guava

Answer: (b)

12. Axile placentation is not found in

(a) Malvaceae

(b) Liliaceae

(c) Solanaceae

(d) Fabaceae

Answer: (d)

13. Synandrous condition of stamen is commonly found in which of the following families?

(a) Rosaceae

(b) Malvaceae

(c) Umbelliferae

(d) Cucurbitaceae

Answer: (d)

14. Staminodes are commonly found in?

(a) Caesalpinioideae

(b) Papilionatae

(c) Cruciferae

(d) Malvaceae

Answer: (a)

15. Potato, tomato and brinjal belong to

(a) Brassicaceae

(b) Malvaceae

(c) Solanaceae

(d) Liliaceae

Answer: (c)

16. Which of the following is the inflorescence of Solanum nigrum?

(a) Cymose

(b) Catkin

(c) Racemose

(d) None of the above

Answer: (a)

17. What is the placentation in the unilocular ovary with a single ovule?

(a) Axile

(b) Free central

(c) Basal

(d) Marginal

Answer: (c)

18. Half-inferior ovary and perigynous flowers are present in

(a) Cucumber

(b) Guava

(c) Brinjal

(d) Plum

Answer: (d)

19. Which of the following has zygomorphic flowers?

(a) Tomato

(b) Gulmohar

(c) Mustard

(d) Datura

Answer: (b)

20. Petals of which of the following flowers form a keel?

(a) Cassia

(b) Gulmohar

(c) Bean

(d) Calotropis

Answer: (c)

These were some MCQs on the Taxonomy of Angiosperms. Learn MCQs on related topics for NEET, at BYJU’S.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *