MCQs on Valence Bond Theory

Valence Bond Theory was proposed by Heitler and London. It is based on quantum mechanics. It states that the covalent bonds are formed by the overlapping of valence shell atomic orbitals of the two atoms having unpaired electrons. The extent of overlap is a deciding factor of the covalent bond strength. More the overlap, the stronger is the bond formed. It explains the shape, hybridisation and directional properties of bonds in polyatomic molecules.

1. In which year was the Valence bond theory introduced?

(a) 1927

(b) 1920

(c) 1930

(d) 1935

2. The oxygen molecule is paramagnetic. It can be explained by

(a) Resonance

(b) Hybridisation

(c) Valence bond theory

(d) Molecular orbital theory

3. Bond angle of 120° is found in

(a) PH3

(b) NCl3

(c) ClF3

(d) BCl3

4. Which of the following has sp3 hybridisation?

(a) NF3, BF3

(b) SiF4, BeH2

(c) H2S, BF3

(d) NF3, H2O

5. Hybridisation of [Ni(CN)4]2- is

(a) dsp2

(b) d2sp2

(c) sp3

(d) d2sp3

6. Which of the following is correct for [Mn(CN)6]3-?

(a) dsp2 and square planar

(b) sp3d2 and octahedral

(c) d2sp3 and octahedral

(d) sp3d2 and tetrahedral

7. s-orbitals are nondirectional because of

(a) spherical symmetry

(b) their small size

(c) being first orbital

(d) All of the above

8. sp2 hybridisation is present in

(a) C2H2

(b) C2H4

(c) BeCl2

(d) C2H6

9. The hybridisation and geometry of XeF4 are

(a) sp3d2, square planar

(b) sp3d2, octahedral

(c) sp3d3, triangular planar

(d) sp3d, trigonal bipyramidal

10. Which of the following is true for the formation of stable bonds according to valence bond theory?

(a) Greater overlapping between atomic orbitals

(b) Close proximity between two atoms

(c) Pairing of electrons having opposite spins

(d) All of the above

Answer

1. (a)

2. (d)

3. (d)

4. (d)

5. (a)

6. (c)

7. (a)

8. (b)

9. (b)

10. (d)

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*