MCQs on Voltage Regulators for NEET

A voltage regulator is a device that is used to regulate the voltage. The input voltage is stepped down and retained at the desired level during the supply. This makes sure that even when the load is applied the voltage doesn’t drop.

Q1: Which of the following is considered as three-pin voltage regulator ICs?

  1. Voltage regulators which are adjustable
  2. Fixed voltage regulator
  3. Both a and b

Answer: (c) Both a and b

Q2: Which type of IC voltage regulator there is a continuous variation in the impedance of transistor in order to supply the desired amount of load current?

  1. Linear regulators
  2. Switching regulators
  3. Both a and b

Answer: (a) Linear regulators

Q3: Voltage regulators require

  1. Only line regulation
  2. Only load regulation
  3. A constant load
  4. Load and line regulation

Answer: (d) Load and line regulation

Q4: What type of regulators offer inherent short-circuit protection?

  1. Shunt regulators
  2. Series regulators
  3. Three-terminal regulators
  4. Switching regulators

Answers: (a) Shunt regulators

Q5: Voltage regulators keep a constant …………output voltage when the input or load varies within limits.

  1. DC
  2. AC
  3. ripple

Answer: (a) DC

Q6: Switching regulators are series type regulators, which has ……….power dissipation and …………efficiency.

  1. Increased, increased
  2. Increased, reduced
  3. Reduced, reduced
  4. Reduced, increased

Answer: (c) Reduced, increased

Q7: Which among the following performance parameter is called the change in line voltage within a specified range at a constant load current?

  1. Line regulation
  2. Load regulation
  3. Temperature stability factor
  4. Ripple factor

Answer: (b) Line regulation

Q8: The output voltage of a regulated power supply is affected by which of the following factors

  1. Input voltage
  2. Load current
  3. Temperature
  4. All the above

Answer: (d) All the above

Q9: Series pass transistor always operates in the………. region in a linear IC voltage regulator

  1. Active
  2. Saturation
  3. Cut-off
  4. All of these

Answer: (a) Active

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *