MCQs On ABA and Other Growth Regulators For NEET 2020

Plant growth regulators are simple and small chemicals generated by plants naturally to regulate development and growth. Phytohormones or plant growth hormones are classified into plant growth inhibitors and plant growth promoters. While promoters promote cell division and enlargement, inhibitors inhibit growth and facilitate dormancy and abscission in plants.

1. Abscission zone can be induced for formation by

(a) abscisic acid

(b) cytokinins

(c) gibberellins

(d) auxins

Answer: (a)

2. Presence of this in the seed is linked with dormancy

(a) abscisic acid

(b) gibberellic acid

(c) starch

(d) ethylene

Answer: (a)

3. Abscisic acid treatment results in

(a) root elongation

(b) stomatal closure

(c) stem elongation

(d) leaf expansion

Answer: (b)

4. ABA contains

(a) one asymmetric and two symmetric carbon atoms

(b) one symmetric and two asymmetric carbon atoms

(c) one asymmetric carbon atom

(d) one symmetric carbon atom

Answer: (c)

5. Morphactins are

(a) synthetic auxins

(b) synthetic gibberellins

(c) synthetic growth regulators

(d) none of these

Answer: (c)

6. Dormin is a

(a) abscisic acid

(b) growth promoter

(c) auxin

(d) none of these

Answer: (a)

7. This is wound hormone

(a) phyllocaline

(b) auxin

(c) hormone only

(d) necrohormone

Answer: (d)

8. This is a plant hormone

(a) acetylene

(b) dormin

(c) formalin

(d) all of these

Answer: (b)

9. This is a naturally occurring growth inhibitor

(a) NAA

(b) IAA

(c) GA

(d) ABA

Answer: (d)

10. Abscisic acid regulates

(a) leaf fall and dormancy

(b) cell division

(c) cell elongation and cell wall formation

(d) shoot elongation

Answer: (a)

Visit BYJU’S and explore other important MCQ topics for NEET.

Also see:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *