MCQs on Ageing and Death For NEET 2020

A chain of biological events following a natural course right from birth, maturity to old age and ultimately death is ageing. Typically, ageing is characterized by hair thinning and greying, loss in muscle mass and strength, skin wrinkling, etc. Genetics has a role in the phenomena of ageing and death. Cells of the body tend to become inefficient with ageing, leading to the inability to perform basic functions. In addition to slowing down reflexes, the decline in the lung capacity, ability of the heart to pump blood, the immune system of the body are also affected.

1. The study of different aspects of ageing is known as

(a) Gerontology

(b) Gynaecology

(c) Odontology

(d) Chronology

Answer: (a)

2. This theory states that the accumulation of particular waste products leads to ageing

(a) immunity theory

(b) metabolic theory

(c) waste product theory

(d) all of the above

Answer: (c)

3. The human body loses cells regularly in this area

(a) red blood cells

(b) lining layer of the gut

(c) surface of skin

(d) all of these

Answer: (d)

4. This characterizes ageing

(a) increase in the consumption of oxygen

(b) increased anabolism

(c) increased metabolic activity

(d) a decrease in the metabolic activity

Answer: (d)

5. This is known as the “Clock of ageing”

(a) Pituitary

(b) Thymus

(c) Thyroid

(d) Adrenal

Answer: (b)

6. In many mammals, even humans, ageing can be due to

(a) malnutrition and stress

(b) interaction between hereditary factors and the environment

(c) adverse alterations in the environment

(d) all of these

Answer: (d)

7. The activity of collagen protein is affected badly in old age. This is due to

(a) diffusion that becomes very high

(b) diffusion that becomes very slow

(c) permeability which becomes very high

(d) permeability which becomes very low

Answer: (a)

8. Brain and Thymus are the main factors in the ageing process

(a) Mutation theory

(b) Pacemaker theory

(c) Gene theory

(d) Stress theory

Answer: (b)

9. Which of the following theory states that accumulation of errors in cellular molecule affects the ageing process?

(a) Gene theory

(b) Environmental theory

(c) Error catastrophe theory

(d) Mutation theory

Answer: (c)

10. Degenerative changes take place during

(a) ageing only

(b) metamorphosis only

(c) both in ageing and metamorphosis

(d) parthenogenesis

Answer: (c)

Explore other MCQs important for NEET, at BYJU’S.

Check more:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *