Questions And Answers on Cytoskeleton For NEET 2020

The cytoskeleton is a structure maintaining the shape and internal organization of the cell, thereby rendering mechanical support. It is a network of fibers forming the eukaryotic cells, prokaryotic cells and archaeans. These fibers in the eukaryotic cells contain a complex mesh of protein filaments and motor proteins that help in cell movement. A cytoskeleton structure comprises the following types of fibers: Microfilaments, Microtubules and Intermediate Filaments. The cytoskeleton is composed of some motor proteins – dyneins, kinesin and myosin.

1. This statement is true

(a) microtubules are composed of tubulins

(b) microfilaments are composed of actin

(c) intermediate filaments are resistant to cytochalasin-B and colchicine

(d) all the above

Answer: (d)

2. What are flagella and cilia of eukaryotic cells made of?

(a) tubulin

(b) desmin

(c) lamin

(d) keratin

Answer: (a)

3. Cell lining of the lumen of the fallopian tube is involved in ciliary action to transport the egg from the ovary to the uterus. The cytoskeleton structure responsible for this movement is

(a) flagella

(b) microfilaments

(c) microtubules

(d) intermediate filaments

Answer: (c)

4. The intermediate filament found in hair and nail is a type I IF protein composed of

(a) tubulins

(b) keratins

(c) vimentins

(d) lamins

Answer: (b)

5. Malformation of these cytoskeleton structures can be linked to an inability to contract muscle

(a) microfilaments

(b) microtubules

(c) centrioles

(d) intermediate filaments

Answer: (a)

6. This is a microfilament inhibitor

(a) cytochalasin-B

(b) colchicine

(c) cinchonine

(d) aspirin

Answer: (a)

7. This is the most heterogenous type of cytoskeleton filament

(a) intermediate filaments

(b) microfilaments

(c) microtubules

(d) none of the above

Answer: (a)

8. This cell lacks cytoskeleton

(a) prokaryotic bacterial cells

(b) eukaryotic plant cell

(c) both (a) and (b)

(d) prokaryotic and eukaryotic animal cells

Answer: (a)

9. Microfilaments are composed of

(a) mosaic protein

(b) tubulin protein

(c) chitin protein

(d) actin protein

Answer: (d)

10. Network of microfilaments and microtubules is classified as

(a) cytoskeleton

(b) active skeleton

(c) vertebral skeleton

(d) endoplasmic skeleton

Answer: (b)

These were some objective type questions on the cytoskeleton. BYJU’S presents students with MCQs on other important topics for NEET. Explore them.

Related Links:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *