MCQs on Fertilization for NEET 2020

The process of uniting of male and female gametes for the commencement of the development of a new offspring is known as fertilization. Sexual reproduction is when fertilization occurs followed by the phases of development of new individuals. Depending upon the method of birth, fertilization can either be internal or external.

1. Sperm lysin, the enzymatic substance produced by sperms in mammals is known as

(a) cryanogamone

(b) hyaluronic acid

(c) androgamone

(d) hyaluronidase

Answer: (d)

2. Egg development without fertilization is known as

(a) Parthenogenesis

(b) Metagenesis

(c) Gametogenesis

(d) Oogenesis

Answer: (a)

Also See:

3. After a sperm has penetrated an ovum in the process of fertilization, entry of further sperms is prevented by

(a) condensation of yolk

(b) development of the vitelline membrane

(c) formation of the fertilization membrane

(d) development of the pigment coat

Answer: (c)

4. In the process of fertilization, this is true

(a) the entry of sperm activates the egg for completing meiosis

(b) only one sperm reaches the egg and enters it

(c) only the acrosome of the sperm enters the egg

(d) two haploid nuclei fuse and immediately divide to produce two nuclei, which are again haploid

Answer: (a)

5. In rabbits, humans and other placental mammals, fertilization occurs in

(a) vagina

(b) ovary

(c) fallopian tubes

(d) uterus

Answer: (c)

6. In female mammals, Bartholin’s glands open into the

(a) Fallopian tubes and release a secretion which makes sperms motile

(b) uterus and release a lubricating fluid during the birth of young ones

(c) vestibule and release a lubricating fluid in the vagina

(d) urinary bladder and assist in release of urine

Answer: (c)

7. This is a minute cell which separates from the animal egg during maturation is known as

(a) Primary oogonia

(b) secondary oogonia

(c) primary spermatogonia

(d) polar bodies

Answer: (d)

8. The nutritive medium for the ejaculated sperms is given by

(a) fallopian tube

(b) uterine lining

(c) seminal fluid

(d) vaginal fluid

Answer: (c)

9. This helps in the penetration of the egg by the sperm

(a) fertilization membrane

(b) antifertilizin

(c) sperm lysin

(d) fertilizin

Answer: (c)

10. In a man, sperms move after ejaculation at a rate of nearly

(a) 2 to 4 inches/minute

(b) 2 to 4 mm/minute

(c) 2 to 4 cm/minute

(d) 2 to 4 feet/minute

Answer: (b)

Stay locked to BYJU’S for more MCQs helpful in your preparation for NEET.

Important MCQs for NEET Biology:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *