NEET Biology MCQs on Diversity in Living World

NEET Biology Diversity in Living World MCQs

Planet Earth exhibits diversity in every form of life. The humid and warm regions of the earth are extremely diverse and are referred to as the regions of mega biodiversity. Every individual has a unique DNA set up. Species vary greatly in the numerous characteristics they exhibit.

NEET MCQs Diversity in Living World PDF:-Download the PDF Here

1. Compared to genus, which of the following is less general in characters?

(a) Family

(b) Species

(c) Division

(d) Class

Answer: (b)

Also Check: Important NEET Notes for The Living World

2. For wheat, which of the following combinations is correct?

(a) Genus Triticum, family Poaceae, order Poales, Class Monocotyledonae

(b) Genus Triticum, family Poaceae, order Poales, Class Dicotyledonae

(c) Genus Triticum, family Poaceae, order Sapindales, Class Monocotyledonae

(d) Genus Triticum, family Anacardiaceae, order Poales, Class Monocotyledonae

Answer: (a)

3. Regulation of cells’ activity takes place through

(a) Flow of substances

(b) Flow of energy

(c) Flow of hormones

(d) Flow of smoke

Answer: (b)

4. Assertion(a): “Biological species” concept helps to ask how species are formed

Reason(r): Concept of biological species is centred around the question of how reproductive isolation comes about

(a) Both (a) and (r) are correct, but (r) is not the explanation for (a)

(b) Both (a) and (r) are correct, (r) is the correct explanation for (a)

(c) (a) and (r) both are incorrect

(d) (a) is true, (r) is incorrect

Answer: (d)

5. The correct sequence of taxonomic categories is:

(a) Species -> genus -> order -> phylum

(b) Species -> order -> genus-> kingdom

(c) Genus -> species -> order -> kingdom

(d) None of these

Answer: (a)

6. Taxonomic hierarchy refer to

(a) Classification of species based on the fossil record

(b) A list of botanists or zoologists who have worked on the taxonomy of a species or group

(c) a group of senior taxonomists who decide the nomenclature of animals and plants

(d) Stepwise arrangement of all categories for classification of animals and plants

Answer: (d)

7. Which one of these categories has real existence?

(a) Species

(b) Genus

(c) Kingdom

(d) Phylum

Answer: (a)

8. A true species comprises of a population

(a) Interbreeding

(b) Sharing the same niche

(c) Reproductively isolated

(d) Feeding over the same food

Answer: (c)

9. Nicotiana sylvestris flowers only during long days while N.tabacum flowers only during short days. Under different photoperiods, they can be induced to flower at the same time and can be cross-fertilized to produce self-fertile offsprings. What is the best reason for considering Nicotiana sylvestris and N.tabacum as separate species?

(a) They are reproductively distinct

(b) They fail to interbreed in nature

(c) They are physiologically different

(d) They are distinct morphologically

Answer: (b)

10. One of the first acts in taxonomy is

(a) Identification

(b) Description

(c) Naming

(d) Classification

Answer: (a)

11. The common characteristics between tomato and potato will be maximum at the level of their

(a) family

(b) genus

(c) division

(d) order

Answer: (a)

12. A taxon is

(a) a type of living organisms

(b) a group of related species

(c) a group of related families

(d) a taxonomic group of any ranking

Answer: (d)

13. The living organisms can be unexceptionable distinguished from the non­living things on the basis of their ability for

(a) responsiveness to touch

(b) reproduction

(c) interaction with the environment and progressive evolution

(d) growth and movement

Answer: (a)

14. ICBN stands for

(a) International Code of Botanical Nomencla­ture

(b) Indian Congress of Biological Names

(c) International Congress of Biological Names

(d) Indian Code of Botanical Nomenclature

Answer: (a)

15. Biosystematics aims at

(a) delimiting various taxa of organisms and establishing their relationships

(b) the classification of organisms based on broad morphological characters

(c) identification and arrangement of organisms on the basis of their cytological characteristics

(d) the classification of organisms based on their evolutionary history and establishing their phylogeny on the totality of various parameters from all fields of studies

Answer: (d)

16. The label of a herbarium sheet does not carry information on

(a) local names

(b) name of collector

(c) date of collection

(d) height of the plant

Answer: (d)

17. Nomenclature is governed by certain universal rules. Which one of the following is contrary to the rules of nomenclature?

(a) The first word in a biological name represents the genus name and the second is a specific epithet.

(b) The names are written in Latin and are italicised.

(c) Biological names can be written in any language.

(d) When written by hand the names are to be underlined.

Answer: (c)

Recommended Video:

Also Explore:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*