MCQs on Alimentary Canal Anatomy

Alimentary canal is the gastrointestinal tract through which the food that we eat goes inside, gets digested, absorbed and the undigested waste is egested out. It includes all the organs of the digestive system from the mouth to anus. It includes mouth, pharynx, oesophagus, stomach, small and large intestine, rectum and anus. Each organ of the digestive system has a specific structure to perform a specific function, e.g. villi present in the intestinal lining increases the surface area for absorption. There are various types of digestive glands present, e.g. salivary glands, pancreas, liver, etc.

1. These cells of ‘Crypts of Lieberkuhn’ secrete lysozyme

(a) Argentaffin cells

(b) Kupffer cells

(c) Zymogen cells

(d) Paneth cells

Answer: (d)

2. The opening of the hepatopancreatic duct into the duodenum is guarded by

(a) Ileocaecal valve

(b) Semilunar valve

(c) Sphincter of Oddi

(d) Pyloric sphincter

Answer: (c)

3. Which of the following cells secretes gastric acid in the stomach?

(a) Parietal cells

(b) Chief cells

(c) Acidic cells

(d) Peptic cells

Answer: (a)

4. Which part of the digestive system contains symbiotic microorganisms?

(a) Duodenum

(b) Appendix and rectum

(c) Oral cavity and tongue

(d) Caecum

Answer: (d)

5. Which of the following is present on the surface of the epithelial lining of the intestine and help in the absorption of digested food?

(a) Phagocytic vesicles

(b) Zymogen granules

(c) Microvilli

(d) Pinocytic vesicles

Answer: (c)

6. Which of the following parts of the digestive system contains Brunner’s glands?

(a) Duodenum

(b) Ileum

(c) Oesophagus

(d) Stomach

Answer: (a)

7. Which part of the digestive system contains lacteals?

(a) Ischem

(b) Ileum

(c) Pharynx

(d) Oesophagus

Answer: (b)

8. The cells which secrete tooth enamel are known as

(a) ameloblast

(b) dentoblast

(c) odontoblast

(d) osteoblast

Answer: (a)

9. Kupffer’s cells are found in

(a) liver

(b) brain

(c) kidney

(d) spleen

Answer: (a)

10. Chief cells are present in

(a) duodenum

(b) pyloric region of stomach

(c) fundic region of stomach

(d) cardiac region of stomach

Answer: (c)

These were some MCQs on Alimentary Canal Anatomy. Learn MCQs on related topics for NEET, at BYJU’S.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *