Chloroplasts Questions With Answers

The photosynthesis-conducting organelles which is the site where chlorophyll traps solar energy converting it and storing it in the energy storage molecules – NADPH and ATP are called Chloroplasts. Chloroplasts are functional in the calvin cycle performing a number of functions. It is a type of organelle referred to as a plastid.

1. The bright colours of ripe fruits is due to

(a) Chromoplasts

(b) Chloroplasts

(c) Amyloplasts

(d) Leucoplasts

Answer: (a)

2. Factory for synthesis of sugars in autotrophic eukaryotes

(a) Mitochondria

(b) Chloroplast

(c) Ribosome

(d) Endoplasmic reticulum

Answer: (b)

3. Stroma is the ground material of which of these

(a) Ribosomes

(b) Lysosomes

(c) Mitochondria

(d) Chloroplasts

Answer: (d)

4. When green tomatoes fruits turn to red, then

(a) new chromoplasts are formed

(b) chloroplasts are disintegrated and get converted into chromoplasts

(c) chromoplasts are changed to chloroplasts

(d) none of these

Answer: (b)

5. The thylakoid in chloroplasts are arranged as

(a) Stacked discs

(b) interconnected disc

(c) interconnected sacs

(d) none of the above

Answer: (a)

6. If we separate the cell organelles of a living cell, then which part should be alive

(a) Ribosome

(b) cell wall

(c) endoplasmic reticulum

(d) chloroplast

Answer: (d)

7. Extranuclear DNA is found in

(a) Ribosome

(b) Chloroplast

(c) Golgi apparatus

(d) endoplasmic reticulum

Answer: (b)

8. In chloroplasts, where do light reactions occur

(a) outer membrane

(b) inner membrane

(c) thylakoid membrane

(d) stroma

Answer: (c)

9. In chloroplasts, the parallel layering of membranes is suited for

(a) maximum exposure of enzymes

(b) maximum light absorption

(c) minimum light absorption so cells can maintain their temperature

(d) all of these

Answer: (b)

10. Chlorophyll in chloroplasts is present in

(a) Stroma

(b) outer membrane

(c) thylakoids

(d) inner membrane

Answer: (c)

Learn MCQs on other important topics for NEET at BYJU’S. Keep it locked.

Related Links: NEET MCQs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *