MCQs on Chromoplast

Chromoplast is a kind of plastid. It lacks chlorophyll and has carotenoids. They impart specific colours to fruits and flowers. They help in pollination and dispersal of seeds.

1. Which of the following plastid is found in ripe fruits?

(a) chromoplast

(b) chloroplast

(c) leucoplast

(d) amyloplast

Answer: (a)

2. Anthocyanin pigments are

(a) water-insoluble and located in chromoplasts

(b) water-soluble and located in chloroplasts

(c) water-soluble and located in vacuoles

(d) water-insoluble and located in vacuoles

Answer: (c)

3. Chloroplast does not contain

(a) xanthophyll

(b) anthocyanin

(c) carotene

(d) chlorophyll ‘b’

Answer: (b)

4. Which of the following pigment impart a red colour to tomato?

(a) erythrocyanin

(b) anthocyanin

(c) 𝝱-carotene

(d) lycopene

Answer: (d)

5. Which of the following plastid doesn’t store food?

(a) aleuroplasts

(b) amyloplasts

(c) chromoplasts

(d) elaioplasts

Answer: (c)

6. Protein storing plastid is

(a) chromoplast

(b) elaioplast

(c) amyloplast

(d) aleuroplast

Answer: (d)

7. Which of the following pigment is present in carrots?

(a) 𝝱-carotene

(b) lycopene

(c) lutein

(d) fucoxanthin

Answer: (a)

8. Which of the plastid(s) contains carotenoids?

(a) leucoplast

(b) chloroplast

(c) chromoplast

(d) both (b) and (c)

Answer: (d)

9. In which of the following organelle, peptide synthesis takes place?

(a) ribosomes

(b) chromoplasts

(c) chloroplasts

(d) mitochondria

Answer: (a)

10. Colour of tomato changes from green to red due to

(a) chromoplast gets converted to the chloroplast

(b) chromoplast disappears and chloroplast is formed

(c) chloroplast gets converted to chromoplast

(d) chloroplast disappears and chromoplast is formed

Answer: (c)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *