Plastids Questions With Answers

Plastids are double-membrane organelles, which are found both in the plant cells and in the cells of algae. These cell organelles are responsible to synthesize as well as in the storage of food. Plastids contain pigments essential for the process of photosynthesis.

MCQs On Plastids

1. All three types of plastids have evolved from _________.

(a) Leucoplast

(b) Chloroplast

(c) Pro-plastid

(d) Chromoplast

Answer: (c)

2. Which of the following species lack plastids?

(a) Fungi and animals

(b) Plants and animals

(c) Bacterium, animals and fungi

(d) None of the above

Answer: (c)

3. Which of the following is a common feature of plastids and mitochondria?

(a) Both have Double-stranded DNA

(b) Both contain 70s ribosomes

(c) Both are double membranous cell organelles

(d) All of the above.

Answer: (d)

4. Which of the following is not a colourless plastid?

(a) Amyloplast

(b) Elaioplast

(c) Rhodoplast

(d) Proteinoplast

Answer: (c)

5. Plastids are present in ______

(a) Euglenoides

(b) Plants

(c) Both (a) and (b)

(d) All protists

Answer: (c)

6. Which of the following cell organelle are found only in a plant cell?

(a) Plastids

(b) Mitochondria

(c) Golgi complex

(d) Ribosomes

Answer: (a)

7. Plastids are absent in ________.

(a) Fungi

(b) Bacteria

(c) Blue-green algae

(d)  All of the above

Answer: (d)

8. Plant cells and animal cells differ from each other in having ________.

(a) Vacuole

(b) Centrosome

(c) Plastid

(d) Golgi body

Answer: (c)

9. Which of the following type of plastids helps in pollination?

(a) Leucoplasts

(b) Chloroplasts

(c) Chromoplasts

(d) All of the above

Answer: (c)

10. Fret channels are associated with _________

(a) Two lamellae of a granum

(b) Two grana of a chloroplast

(c) Two quantasomes

(d) Two plastids of a cell

Answer: (b)

 Stay tuned with BYJU’S NEET for more MCQs and other NEET related study materials.

Further Reading:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *