MCQs on Fermentation Process for NEET

Fermentation is a metabolic process that is catalysed by enzymes wherein organisms convert starch or sugar to alcohol or an acid anaerobically releasing energy. The science of fermentation is called “zymology”. It is an anaerobic biochemical process, wherein the first step is the same as cellular respiration, which is the formation of pyruvic acid by glycolysis where net 2 ATP molecules are synthesised. In the next step, pyruvate is reduced to lactic acid, ethanol or other products. Here NAD+ is formed which is re-utilized back in the glycolysis process.

1. Bacillus microorganism is utilized in __________ form when used for fermentation in industries

(a) formic acid

(b) ethanol

(c) acrylic acid

(d) glycerol

Answer: (c)

2. The type of fermentation observed in yeasts is

(a) acrylic fermentation

(b) lactic acid fermentation

(c) pyruvic fermentation

(d) alcoholic fermentation

Answer: (b)

Also Check: What are the types of Fermentation?

3. In lactic acid fermentation, the final electron acceptor is:

(a) Lactic acid

(b) Pyruvate

(c) Oxygen

(d) NAD

Answer: (b)

4. Which of these is not a product of fermentation?

(a) Lactate

(b) Oxygen

(c) Carbon dioxide

(d) Ethanol

Answer: (b)

5. Which of the following is not a vegetable or fruit-based fermented product?

(a) Wine

(b) Sauerkraut

(c) Beer

(d) Vinegar

Answer: (d)

6. One of the most commonly used fermented cereal amongst these is

(a) Wheat

(b) Bread

(c) Rice

(d) Yogurt

Answer: (b)

7. Glucose molecule during the process of glycolysis is broken down into

(a) Four pyruvic acid

(b) Three pyruvic acid

(c) Two pyruvic acid

(d) One pyruvic acid

Answer: (c)

8. Fermentation occurs in the

(a) presence of oxygen

(b) absence of oxygen

(c) presence of nitrogen

(d) presence of carbon

Answer: (b)

9. The least yield of ATP is observed in

(a) aerobic respiration

(b) anaerobic respiration

(c) fermentation

(d) same in (a), (b), and (c)

Answer: (c)

10. Lactococcus lactis forms a non-growth associated end product as lactic acid accumulates due to:

(a) Redirection of NAD+ to anabolism by cells

(b) Redirection of ATP to anabolism by cells

(c) Redirection of ATP by the cells to active transport of lactic acid and H+ out of cells

(d) Redirection of ATP by cells to promote lactic acid diffusion and H+ out of cells

Answer: (c)

Also Check: Biology MCQs for NEET

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *