MCQs on Human Digestive System

Human digestive system comprises an alimentary canal or gastrointestinal tract and associated digestive glands. The food that we eat gets broken down into simpler compounds for absorption. There are various enzymes and hormones secreted by various glands and cells of the digestive system, which facilitate the digestion of food. The undigested food is expelled out of the body through the anus. The main organs of the digestive system include the mouth, pharynx, oesophagus, stomach, small and large intestine, rectum and anus. There are various types of digestive glands present, e.g. salivary glands, pancreas, liver, etc.

1. The enzymes present in pancreatic juice are

(a) Amylase, Trypsinogen, Peptidase, Rennin

(b) Trypsinogen, Lipase, Amylase, Procarbo­xypeptidase

(c) Peptidase, Pepsin, Amylase, Rennin

(d) Maltase, Amylase, Trypsinogen, Pepsin

Answer: (b)

2. Which of the following hormones stimulates the production of pancreatic juice and bicarbonate?

(a) Insulin and glucagon

(b) Cholecystokinin and secretin

(c) Gastrin and insulin

(d) Angiotensin and epinephrine

Answer: (b)

3. Infants’ gastric juice contains

(a) nuclease, pepsinogen, lipase

(b) maltase, pepsinogen, rennin

(c) amylase, rennin, pepsinogen

(d) pepsinogen, lipase, rennin

Answer: (d)

4. The absorption of fructose by intestinal mucosa is

(a) co-­transport mechanism

(b) simple diffusion

(c) facilitated transport

(d) active transport

Answer: (c)

5. Carboxypeptidase requires _______ for its activity

(a) copper

(b) niacin

(c) iron

(d) Zn

Answer: (d)

6. Na+ and other carrier ions facilitate absorption of

(a) amino acids and fructose

(b) fatty acids and glycerol

(c) fatty acids and glucose

(d) amino acids and glucose

Answer: (d)

7. Secretin and cholecystokinin are secreted in

(a) pyloric region

(b) Ileum

(c) duodenum

(d) Oesophagus

Answer: (c)

8. Which of the following hydrolytic enzymes act in low pH?

(a) Peroxidases

(b) Hydrolases

(c) Amylases

(d) Proteases

Answer: (d)

9. Which of the following is synthesized and stored in the liver cells?

(a) Galactose

(b) Lactose

(c) Glycogen

(d) Arabinose

Answer: (c)

10. The disease caused due to deficiency of nicotinic acid is

(a) anaemia

(b) osteomalacia

(c) xerophthalmia

(d) pellagra

Answer: (d)

These were some MCQs on Human Digestive System. Learn MCQs on related topics for NEET, at BYJU’S.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *