MCQs on Human Respiratory System

The respiratory system is responsible for the exchange of gases in the living organisms. The main respiratory organ in humans is the lungs. The human respiratory system comprises a pair of lungs, trachea, bronchi, alveoli and diaphragm. Lungs are situated in the thoracic chamber. Exchange of oxygen and carbon dioxide between the blood and air takes place here.

1. Which of the following is correct for the partial pressure of oxygen in alveoli?

(a) less than carbon dioxide

(b) less than the blood

(c) more than the blood

(d) equal to that of the blood

Answer: (c)

2. Which of the following is a chronic respiratory disorder caused by smoking?

(a) Asthma

(b) Emphysema

(c) Respiratory alkalosis

(d) Respiratory acidosis

Answer: (b)

3. Most of the carbon dioxide produced in the tissues is transported to the lungs as

(a) carbonates

(b) bicarbonates

(c) dissolved in the blood

(d) attached to haemoglobin

Answer: (b)

4. The gaseous exchange in alveoli is a type of

(a) simple diffusion

(b) osmosis

(c) active transport

(d) passive transport

Answer: (a)

5. The linings that separate air contained in lungs from venous blood

(a) squamous epithelium and tunica media

(b) squamous epithelium and endothelium

(c) transitional epithelium and tunica externa

(d) none of the above

Answer: (b)

6. Which of the following organs only receives oxygenated blood?

(a) Lungs

(b) Gills

(c) Liver

(d) Spleen

Answer: (d)

7. Which of the following parts of the brain regulates the respiratory process?

(a) The vagus nerve

(b) Cerebral peduncle

(c) Medulla oblongata

(d) Cerebellum

Answer: (c)

8. Which of the following membranes encloses lungs?

(a) Pleural membrane

(b) Pericardium

(c) Perichondrium

(d) Periosteum

Answer: (a)

9. RBCs present in the blood of a person residing at higher altitudes

(a) decrease in size

(b) increase in size

(c) decrease in the number

(d) increase in the number

Answer: (d)

10. The alveolar epithelium of lungs is

(a) ciliated squamous

(b) nonciliated squamous

(c) nonciliated columnar

(d) ciliated columnar

Answer: (b)

These were some MCQs on Human Respiratory System. Learn MCQs on related topics for NEET, at BYJU’S.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *