MCQs on Hydroponic System for NEET

The technique of cultivating plants in a nutrient solution without the use of soil is known as Hydroponics. Hydroponics is an alternative to the traditional cultivation methodologies and is fast replacing them.

1. Which of these is the fibre obtained from the coconut’s husk

(a) Perlite

(b) Vermiculture

(c) Coir

(d) Rockwool

Also Check: Types of Hydroponic Systems

Answer: (c)

2. The form of hydroponics that does not require a growing medium at all is

(a) Aquaculture

(b) Static solution culture

(c) Medium culture

(d) Aeroponics

Answer: (d)

3. Plants with larger roots can be cultivated with which of the following types of hydroponics

(a) Ebb and flow system

(b) Drip system

(c) Nutrient Film technique

(d) None of these

Answer: (c)

4. Hydroponics is a method of cultivation of plants without the use of

(a) water

(b) air

(c) soil

(d) sunlight

Answer: (c)

5. Which of the following is not true about hydroponics?

(a) Requires high investment

(b) Technical knowledge required

(c) Can be misused to cultivate banned crops

(d) Plants through hydroponics cannot be cultivated everywhere

Answer: (d)

6. Salts and water in hydroponic plants are absorbed by

(a) Leaves

(b) Stem

(c) Roots

(d) Outer Layer of plants

Answer: (d)

7. The scientist who used nutrient culture solution in hydroponic cultures was

(a) Knop

(b) Sachs

(c) Wallace

(d) Webster

Answer: (a)

8. Deficiency of mineral nutrition does not cause which of these

(a) Chlorosis

(b) Etiolation

(c) Necrosis

(d) Shortening internode

Answer: (b)

9. Roots of a plant in hydroponics are submerged in a solution of dissolved _________

(a) fertilizers

(b) oxygen

(c) mineral salts

(d) chemicals

Answer: (a)

10. Which of these plants may not be suitable for cultivation through hydroponics

(a) Tomatoes

(b) Carrot

(c) Cucumber

(d) Strawberries

Answer: (b)

Read More: Biology MCQs for NEET

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *