Macronutrients Questions With Answers For NEET

In order for the proper functioning of living entities, macronutrients are essential. These are the nutrients required by the body in larger quantities, hence the name. They enrich the body with the much-required energy in the form of calories. Solve some important questions for NEET on macronutrients.

1. The possible supplies of nitrogen and phosphorous ions in the soil is exhausted as they are found as

(a) particles having no charge

(b) ions that are negatively charged

(c) ions that are positively charged

(d) a disproportionate mixture of negatively charged ions

Answer: (b)

2. Plant of cabbage consumes phosphorous from

(a) phosphate rocks

(b) water irrigated soil

(c) dry soil

(d) none of the above

Answer: (b)

3. This is not absorbed through soil

(a) Potassium

(b) Nitrogen

(c) Carbon

(d) All of these

Answer: (c)

4. This is a major macronutrient, component of vitamins and enzymes

(a) sea salt

(b) sulphur

(c) carbon dioxide

(d) calcium phosphate

Answer: (b)

5. This macronutrients is a structural component of a cell wall activating the enzymes

(a) nitrogen dioxide

(b) boron dioxide

(c) carbon monoxide

(d) calcium

Answer: (d)

6. This macronutrient checks the opening and closing of the stomata and decreases the water loss from leaves

(a) nitrogen

(b) methane

(c) urea

(d) potassium

Answer: (d)

7. Deficiency of this causes the death of root tips and stem

(a) carbon

(b) calcium

(c) nitrogen

(d) phosphorous

Answer: (b)

8. Mustard’s sinigrin pungent principle can be attributed to

(a) tannins containing nitrogen

(b) glycoside containing amino group

(c) glycoside containing sulphur

(d) alkyloids containing cyanide radicle

Answer: (c)

9. This essential element is not a constituent of any enzyme however triggers the activity of many enzymes

(a) K

(b) Mn

(c) Mg

(d) Zn

Answer: (a)

10. Carbon is made available to crop plants in this form

(a) element carbon

(b) carbonates

(c) amino acids

(d) carbon dioxide

Answer: (d)

You just learnt important questions on Macronutrients for NEET. Learn more MCQs for NEET, at BYJU’S.

See More:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *