MCQs on Slime Moulds

Slime Moulds are unicellular saprophyte. They are often present as an aggregate called plasmodium, which is a multinucleated stage. They have characteristics of both fungi and animal. They are kept in the kingdom Protista.

1. Slime moulds were included in which of the following kingdom?

(a) Monera

(b) Protista

(c) Fungi

(d) Plantae

Answer:(b)

2. Which of the following characteristic structure is found in slime mould?

(a) Pseudoelaters

(b) Elaters

(c) Capitulum

(d) Capillitium

Answer:(d)

3. Where does the spore formation occur in cellular slime mould?

(a) Plasmodium

(b) Sporangium

(c) Sporophore

(d) Pseudoplasmodium

Answer:(b)

4. Spores of slime moulds develop into

(a) Amoeboid cells

(b) Biflagellated cells

(c) Swarm cells

(d) All of the above

Answer:(d)

5. Which is the example of slime mould?

(a) Anabaena

(b) Rhizopus

(c) Physarum

(d) Thiobacillus

Answer:(c)

6. Slime moulds, algae, protozoa are related in having

(a) Eukaryotic cell

(b) Prokaryotic cell

(c) Flagella

(d) Pseudopodia

Answer:(a)

7. A characteristic feature of a “true slime mould” is

(a) Occurs as an independent cell

(b) A multinucleate plasmodial stage

(c) Secretes mucoidal exudate

(d) None of the above

Answer:(b)

8. Slug formation is induced by

(a) Over crowding

(b) Plentiful resources

(c) Both (a) and (b)

(d) Unfavourable conditions

Answer:(d)

9. Slime mould differ from fungi in having

(a) Phagocytosis mode of nutrition

(b) Amoeboid cells

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above

Answer:(c)

10. Sporangia of slime mould contain

(a) Haploid spores

(b) Diploid zygotes

(c) Gametes

(d) None of the above

Answer:(a)

 Stay tuned with BYJU’S NEET for more MCQs and other NEET related study materials.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *