MCQs on Sycon For NEET

Sycon is a marine sponge, it attaches itself to the solid substrata such as corals, rocks, etc. The sponges exhibit a huge diversity in their form, ranging from simple forms to complicated. Learn and solve some important questions on Sycon.

1. The best description of the group of animals to which Sycon belongs is

(a) acellular or unicellular

(b) multicellular possessing tissue organization where the body cavity is absent

(c) multicellular with a gastrovascular system

(d) multicellular without any tissue organization

Answer: (d)

2. If a sponge is chopped into small pieces, this happens

(a) some of the pieces forms organs

(b) every piece forms a sponge

(c) this will differentiate

(d) it dies

Answer: (b)

3. The spicules of silica are found in

(a) Grantia

(b) Leucosolenia

(c) Sycon

(d) Hyalonema

Answer: (c)

4. This about sponges is true

(a) large stomach

(b) chitinous spicules

(c) one mouth, many exits in the body

(d) many mouth openings and one exit chitinous spicule

Answer: (d)

5. These sponges are found in rivers

(a) Sycon

(b) Spongilla

(c) Cliona

(d) Hyalonema

Answer: (b)

6. In sponges, this chamber is common to all the types of canal systems

(a) radial chamber

(b) incurrent canal

(c) excurrent canal

(d) paragastric cavity

Answer: (d)

7. Amphiblastula is the larva of __________

(a) Planaria

(b) Sycon

(c) Leucosolenia

(d) Hydra

Answer: (b)

8. The primitive multicellular entities, sponges have

(a) Tissue grade of organization possessing organs and organ systems

(b) Cellular grade of organizations with absence of organs and organ systems

(c) Both of these

(d) None of these

Answer: (b)

9. This is the excretory waste of Sycon

(a) urea

(b) uric acid

(c) ammonia

(d) none of these

Answer: (c)

10. In Sycon, the epithelial lining is made of

(a) Choanocytes

(b) Amoebocytes

(c) Both (a) and (b)

(d) Pinacocytes/flat cells

Answer: (d)

BYJU’S also offers MCQs on other important topics for NEET. Explore them.

Related Links:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*