MCQs on Thallophyte

Thallophyta is a division of lower plants having an undifferentiated body. Examples include algae, fungi, lichens. They are mostly found in aquatic environments. They lack true roots, stems and leaves. They lack vascular tissues. They do not produce seeds. In modern taxonomy, algae, fungi and lichens are kept in separate groups.

1. Which of the following shows syngamy outside the body?

(a) Fungi

(b) Fern

(c) Algae

(d) Mosses

Answer: (c)

2. Which of the following pigments is present in the brown algae?

(a) Phycoerythrin

(b) Phycocyanin

(c) Haematochrome

(d) Fucoxanthin

Answer: (d)

3. Which of the following is called ‘amphibians’ of the Plant kingdom?

(a) Bryophyta

(b) Thallophyta

(c) Tracheophyta

(d) Pteridophyta

Answer: (a)

4. The general term for a group of plants reproducing by spore formation is

(a) thallophytes

(b) sporophytes

(c) bryophytes

(d) cryptogams

Answer: (d)

5. Conjugation in Spirogyra or fertilization in Chlamydomonas leads to the formation of

(a) carpospore

(b) oospore

(c) zoospore

(d) zygospore

Answer: (d)

6. Lichens are a good indicator of SO2 pollution because

(a) they flourish in polluted environments

(b) they are sensitive to SO2

(c) they grow faster

(d) they are an association of algae and fungi

Answer: (b)

7. Blue green algae are included in

(a) Fungi

(b) Protista

(c) Prokaryotes

(d) Bryophytes

Answer: (c)

8. Which of the following does not contain nuclear membrane?

(a) Nostoc

(b) Volvox

(c) Agaricus

(d) Penicillium

Answer: (a)

9. Most of the fungi contain _______ in their cell wall.

(a) peptidoglycan

(b) cellulose

(c) chitin

(d) hemicellulose

Answer: (c)

10. Which of the following contains more than one pyrenoids?

(a) Oedogonium

(b) Spirogyra

(c) Ulothrix

(d) All of the above

Answer: (d)

These were some MCQs on Thallophyte. Learn MCQs on related topics for NEET, at BYJU’S.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *