Neural Communication Questions With Answers

Animals are known to receive hundreds of stimuli at the same time. Their survival is dependant on identifying and thereby responding appropriately to the stimuli received. In almost all the animals, the process of neural communication takes place in four phases. In any case( both external or internal), information must be received, transmitted to the CNS, integrated and transmitted to the corresponding glands or muscles to bring about corresponding action, which is the actual response.

MCQs On Neural Communication 

1. The mode of communication between the neurons by sending electrical impulses known as _______.

(a) Membrane potentials

(b) Neuromodulators

(c) Neurotransmitters

(d) Action potentials

Answer: (d)

2. If the cell stimulation is strong, then the strength of the action potential produced would be ______.

(a) Weaker than the produced by weak stimulation

(b) Stronger than the produced by weak stimulation

(c) Double then the produced by the weak stimulation

(d) No different to the produced by weak stimulation

Answer: (d)

3. Dopamine, serotonin and noradrenaline are collectively called _______.

(a) Amines

(b) Hallucinogens

(c) Anxiolytics

(d) Neurotransmitters

Answer: (a)

4. The excess amount of produced neurotransmitters by presynaptic neurons is __________.

(a) Taken up by postsynaptic neurons

(b) Recycled back into the presynaptic neuron

(c) Removed and taken around the rest of the body

(d)  Eliminated by substances contained within the cell body

Answer: (b)

5. Acetylcholine is a neurotransmitter enabling communication between muscles and nerves. In case of an interruption in the interaction between acetylcholine and acetylcholine receptor sites on the muscles, this condition can occur in _______.

(a) Botulism

(b) Myasthenia gravis

(c) Multiple sclerosis

(d) Both A and B

Answer: (b)

6. Which of the following disorder causes dopamine neurons to die?

(a) Seizure disorder

(b) Multiple sclerosis

(c)Parkinson’s disease

(d) Lou Gehrig’s disease

Answer: (c)

7. Which of the following is a genetic disorder that induces neurons in the brain to drain away and die?

(a) Poliomyelitis

(b) Encephalitis

(c) Multiple sclerosis

(d) Huntington’s disease

Answer: (d)

8. Which of the following is called the common neurotransmitter?

(a) Acetylcholine

(b) Dopamine

(c) Serotonin

(d) All of the above

Answer: (d)

9. The cavity of the diencephalon is known as _______.

(a) First ventricle

(b) Third ventricle

(c) Second ventricle

(d)  Fourth ventricle

Answer: (b)

10. Which of the following is the cause for transmission of nerve impulse through nerve fibre in a single direction?

(a) Neurotransmitters released by dendrites.

(b) Neurotransmitters released by axon endings.

(c) Nerve fibre is insulated by a medullary sheath

(d) None of the above.

Answer: (b)

 Stay tuned with BYJU’S NEET for more MCQs and other NEET related study materials.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *