Parthenocarpy MCQs for NEET

It is a condition pertaining to fruits. In a few plants, the fruits develop without the fertilization of ovules, it is referred to as Parthenocarpy. This phenomenon is typically observed in Banana, figs, and pineapple. Parthenocarpy occurs due to the absence of the following events – pollination, fertilization and embryonic development.

1. The process by which fruits are developed without fertilization is called _________.

(a) Apomixis

(b) Parthenocarpy

(c) Parthenogenesis

(d) Self-pollination

Answer: (b)

2. In which of the plant species, parthenocarpy takes place?

(a) Mango

(b) Banana

(c) Peach

(d) Jackfruit

Answer: (b)

3. Which of these plants will lose their economic value if its fruits are as a result of induced parthenocarpy?

(a) Banana

(b) Orange

(c) Grape

(d) Pomegranate

Answer: (d)

4. Which of the following plant hormones stimulates the development of parthenocarpic fruit?

(a) Auxin

(b) Cytokinin

(c) Gibberellins

(d) All of the above

Answer: (d)

5. Which of the following statement is false about parthenocarpy?

(a) Fruits developed are seedless

(b) The Ovary is stimulated with pollination

(c) The process is used as it yields high quality and consistency

(d) None of the above

Answer: (b)

6. The fruit in tomato is classified into _____.

(a) Pepo

(b) Pome

(c) Drupe

(d) Berry

Answer: (d)

7. Which of the following statement is false about Fabaceae?

(a) It was earlier mentioned to as Papilionoideae

(b) It is widely distributed across the world

(c) It is common to find plants with fibrous root system here

(d) It is a subfamily of family Leguminosae

Answer: (c)

8. Which of the following statement is false about Hilum?

(a) Hilum lies underneath micropyle

(b) Ccar over the seed coat

(c) Growing seeds are attached to the fruit through the hilum

(d) All of the above

Answer: (a)

9. What is the fruit of wheat and rice called?

(a) Follicle

(b) Caryopsis

(c) Siliqua

(d) Achene

Answer: (b)

10. Which of the following is not an agricultural product?

(a) Rice

(b) Jute

(c) Alum

(d) Cotton

Answer: (c)

 Stay tuned with BYJU’S NEET for more MCQs and other NEET related study materials.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *