Parts Of Plants MCQs for NEET

Plants are biotic factors of the ecosystem. They are photosynthetic, multicellular, eukaryotic in nature and are grouped distinctly into Kingdom Plantae. Contrary to the animals, plants possess a well-defined cell and specialized structures that are chiefly linked with cellular functionalities. These are the only living species who can manufacture/synthesize their own food. They are able to do so because of the presence of specialized structures in the cells of plants. Typically plant parts can be classified as the root system and the shoot system.

1. Which of the following factors promotes the opening of the stomatal aperture?

(a) A decrease in guard cell turgidity

(b) When the outer walls of the guard cells contracts

(c) Radial orientation of the cellulose microfibrils in the cell wall of the guard cells

(d) The longitudinal orientation of the cellulose microfibrils in the cell wall of guard cells

Answer: (c)

2. Which of the following is made of dead cells?

(a) Phloem

(b) Phellem

(c) Collenchyma

(d) Xylem parenchyma

Answer: (b)

3. Which of the following statement are true about the Tyloses – the balloon-shaped structures?

(a) Characterise the sapwood

(b) Original in the lumen of vessels

(c) Are linked to the ascent sap through xylem vessels

(d) Are extensions of the xylem parenchyma cells into vessels

Answer: (d)

4. Which of the following events takes place in a ring girdled plant?

(a)  The eath of the root first

(b) The death of the shoot first

(a) The shoots and the root dies first

(d) Neither the shoot nor the root will die

Answer: (c)

5. This is one of the most recent and valid explanations for stomatal movements.

(a) Starch hydrolysis

(b) Transpiration

(c) Guard cell photosynthesis

(d) Potassium efflux and the influx

Answer: (d)

6. Which of the following are the primary water-conducting elements of xylem in gymnosperms?

(a) Fibres

(b) Vessels

(c) Tracheids

(d) Transfusion tissue

Answer: (c)

7. Which of the following is not a lateral meristem?

(a) Phellogen

(b) Cork cambium

(c) Intercalary meristem

(d) Interfascicular cambium

Answer: (c)

8. In monocots, grafting is not possible as _________

(a) They show parallel venation

(b) they have scattered vascular bundles

(c) they lack cambium

(d) they are herbaceous

Answer: (c)

9. Vascular bundles are closed in monocots as:

(a) presence of vascular cambium between xylem and phloem

(b) presence of xylem and phloem

(c) absence of vascular cambium

(d) xylem and phloem occur in separate bundles

Answer: (c)

10. Difference between heartwood and sapwood is that heartwood

(a) shows the presence of fibres and rays

(b) has dead and non-conducting elements

(c) lacks parenchyma and vessels

(d) is susceptible to pathogens and pests

Answer: (b)

 Stay tuned with BYJU’S NEET for more MCQs and other NEET related study materials.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *