Symptoms Of Hyperthyroidism In Females Questions With Answers

Hypothyroidism is a condition wherein there is excessive secretion of the thyroid hormones due to underactive of the thyroid gland or due to the formation of nodules. The impact of which is adverse. It affects the physiological functions of the body. More commonly, hyperthyroidism is observed in females.

MCQs on Symptoms of Hyperthyroidism In Females

Explore important MCQs on hyperthyroidism here.

1. Rapid heartbeat, shortness of breath, high body temperature are the symptoms of ___________.

(a) Thyroid crisis

(b) Thyroid storm

(c) Thyroid failure

(d) Thyroid death

Answer: (b)

2. Thyroid disorders are often mistaken for this condition.

(a) Pregnancy

(b) Menopause

(c) Crohn’s disease

(d) Posttraumatic stress disease

Answer: (b)

3. A 35-years-old female present to the hospital with symptoms of sudden onset of pain in the anterior neck spreading to the jaw from the past 2 days. Other than these symptoms, she also reported a full recovery from ‘a cold a week ago’. Which of the following findings are not consistent with her diagnosis.

(a) Formation of microabscesses

(b) Dense fibrosis of the thyroid gland

(c) Neutrophilic filtration of thyroid

(d) Plasma cells aggregating around damaged thyroid follicles

Answer: (b)

4. A condition marked by low TSH levels is called ___________.

(a) Hypothyroidism

(b) Goitre

(c) Hyperthyroidism

(d) Thyroid cancer

Answer: (c)

5. A 30-year old female presents with fatigue, fever, swelling in the neck area along with pain and difficulty in swallowing. Upon diagnosing, tenderness on palpation of thyroid in elicited. The lab reports showed elevated ESR, elevated T4, T3, and thyroglobulin levels. The 24hrs RAIU report is lesser than 5 per cent. What is diagnosed according to the patient’s lab reports?

(a) Grave’s disease

(b) Subacute thyroiditis

(c) Hashimoto’s thyroiditis

(d) Acute infectious thyroiditis

Answer: (b)

6. Which of the following body function is regulated by the thyroid producing hormones?

(a) Digestion

(b) Temperature

(c) Metabolism

(d) Blood pressure

Answer: (c)

7. Rapid heart rate, weight loss, heat sensitivity are most likely the symptoms of _________

(a) Thyroid cancer

(b) Hyperthyroidism (overactive thyroid)

(c) Hypothyroidism (underactive thyroid)

(d) All of the above

Answer: (b)

8. Exophthalmic goitre is due to ________.

(a) Hyposecretion of thyrocalcitonin

(b) Hyposecretion of thyroxine

(c) Hypersecretion of thyroxine

(d) Hypersecretion of thyrocalcitonin

Answer: (c)

9. Which type of epithelium is found in thyroid follicles?

(a) Columnar

(b) Squamous

(c) Cuboidal

(d) Transitional

Answer: (c)

10. Which of the following is the major causative for Grave’s disease?

(a) Hyperactivity of thyroid gland

(b) Hyperactivity of adrenal cortex

(c) Hyperactivity of adrenal medulla

(d) Hyperactivity of the islets of Langerhans

Answer: (d)

Stay tuned with BYJU’S NEET for more MCQs and other NEET related study materials.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *