Non-uniform Circular Motion MCQs for NEET

Circular motion is described as a movement of an object while rotating along a circular path. Circular motion can be either uniform or non-uniform. During uniform circular motion the angular rate of rotation and speed will be constant while during non-uniform motion the rate of rotation keeps changing. Therefore, the angular acceleration will not be zero for non-uniform acceleration.

Q1: A bottle of soap water is grasped by the neck and swings briskly in a vertical circle. Near which portion of the bottle do the bubbles collect

  1. Near the bottom
  2. In the middle of the bottle
  3. Near the neck
  4. Uniformly distributed in the bottle

Answer: (c) Near the neck

Q2: A bucket tied at the end of a 1.6 m long spring is whirled in a vertical circle with constant speed. What should be the minimum speed so that the water from the bucket does not spill when the bucket is at the highest position?

  1. 4 m/sec
  2. 6.25 m/sec
  3. 16 m/sec
  4. None of the above

Answer: (a) 4 m/sec

Q3: A1 Kg stone at the end of 1 m long string is whirled in a vertical circle at a constant speed of 4 m/sec. The tension in the string is 6 N, when the stone is at

  1. Top of the circle
  2. Bottom of the circle
  3. Halfway down
  4. None of the above

Answer: (a) Top of the circle

Q4: A cane filled with water is revolved in a vertical circle of radius 4 metres and the water just does not fall down. The time period of revolution will be

  1. 1 sec
  2. 10 sec
  3. 8 sec
  4. 4 sec

Answer: (d) 4 sec

Q5: A 2 Kg stone at the end of a string 1 m long is whirled in a vertical circle at a constant speed. The speed of the stone is 4 m/sec. The tension in the string will be 52N, when the stone is

  1. At the top of the circle
  2. At the bottom of the circle
  3. Halfway down
  4. None of these

Answer: (c )At the bottom of the circle

Q6: The string of pendulum of length l is displaced through 900 from the vertical and released. Then the minimum strength of the string in order to withstand the tension, as the pendulum passes through the mean position is

  1. mg
  2. 3 mg
  3. 5 mg
  4. 6 mg

Answer: (b) 3 mg

Q7: In a vertical circle of radius r, at what point in its path does a particle have tension equal to zero, if it is just able to complete the vertical circle

  1. Highest point
  2. Lowest point
  3. Any point
  4. At a point horizontally from the centre of the circle of radius r

Answer: (a) Highest point

Q8: A hollow sphere has a radius of 6.4 m. Minimum velocity required by a motorcyclist at the bottom to complete the circle will be

  1. 17.7 m/s
  2. 10.2 m/s
  3. 12.4 m/s
  4. 16.0 m/s

Answer: (a) 17.7 m/s

Q9: A fan is making 600 revolutions per minute. If after some time it makes 1200 revolutions per minute, then increase in its angular velocity

  1. 10 π rad /sec
  2. 20 π rad /sec
  3. 40 π rad /sec
  4. 60 π rad /sec

Answer: (b) 20 π rad /sec

Q10: A stone tied with a string, is rotated in a vertical circle. The minimum speed with which the string has to be rotated

  1. Is independent of the mass of the stone
  2. Is independent of the length of the stone
  3. Decreases with increasing mass of the stone
  4. Decreases with increasing length of the stone

Answer: (a) Is independent of the mass of the stone

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *