RBSE Maths Class 8 Chapter 13: Important Questions and Solutions

RBSE Maths Chapter 13 – Comparing quantities Class 8 Important questions and solutions is available here. The important, additional and text exercise questions and solutions of Chapter 13, available at BYJU’S, contain step by step answers. All these important questions are based on the new pattern prescribed by the RBSE. Students can also get the syllabus and textbooks on RBSE Class 8 solutions.

Chapter 13 of the RBSE Class 8 Maths will help the students to solve problems related to the percentage, profit-loss, simple interest, compound interest, understanding direct and inverse relationship.

RBSE Maths Chapter 13: Exercise 13.1 Textbook Important Questions and Solutions

Question 1: Convert the following ratios into percentages.

[i] 1:4

[ii] 3:4

Solution:

[i] 1:4 = [1 / 4] = [1 * 25] / [4 * 25] = [25 / 100] = 25%

[ii] 3:4 = [3 / 4] = [3 * 25] / [4 * 25] = [75 / 100] = 75%

Question 2: Himi travelled 240 km by bus and 360 km by train then determine,

(i) The ratio of travelling by train and travelling by bus.

(ii) The ratio of travelling by bus and by train.

(iii) The ratio of travelling by train and total travelling.

(iv) The ratio of travelling by bus and total travelling.

Solution:

(i) The distance travelled by train = 360 km.

The distance travelled by bus = 240 km

The ratio of the distance travelled travelled by train to the distance travelled by bus = 360 : 240 = 3 : 2 km

(ii) The ratio of the distance travelled by bus to the distance travelled by train = 240 : 360 = 2 : 3

(iii) The ratio of distance travelled by train to total distance = 360: (240 + 360) = 360 : 600 = 3 : 5

(iv) The ratio of the distance travelled by bus to total distance = 240 : 600 = 2 : 5

Question 3: In grade VIII, 68% of students obtained grade A out of 75 students. How many students obtained grade A?

Solution:

Percentage of the students who obtained grade A

= 68% of 75

= 75 x [68 / 100 ]

= 75 * 0.68

= 51

So, 51 students obtained grade A.

Question 4: A Kabaddi team of school has won 15 matches out of the total matches played this year. If the winning percentage was 75 then how many matches were played by the team?

Solution:

Let the number of matches played by the team be x matches.

The number of matches won = 15

Wins of the matches in percentage = [15 / x] * 100%

According to the question,

[15 / x] * 100% = 75

[15 / x] = [75 / 100] [15 / x] = 0.75

15 = 0.75 * x

15 / 0.75 = x

x = 20

The total number of matches played by the team is 20.

Question 5: There are 1275 trees in total in the field of Mohan. There are 36% of trees that have fruits. Determine the number of trees having fruits in the field.

Solution:

The total number of trees = 1275

Number of trees with fruits = 36% of 1275

= [36 / 100] * 1275

= [0.36] * 1275

= 459

The number of trees having fruits in the field is 459.

Question 6: Kamli spent 75% of the amount deposited in her account under Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana. Now the amount left in her account is Rs, 600. Determine the amount deposited in her account.

Solution:

Let the amount deposited in Kamli’s account be Rs x.

The percentage of amount spent by Kamli = 75% of x

= Rs. [x] * [75 / 100]

= Rs. [x] * [3 / 4]

= Rs. [3x / 4]

Balance Amount = [x – [3x / 4]] = [4x – 3x] / [4] = [x / 4]

According to the question,

[x / 4] = 600

x = 600 x 4 = 2400

The total amount deposited in account was Rs 2400.

Question 7: According to a survey of 50,000 students under mid-day meal in five districts of Rajasthan, 60% of students like pulses-chapati, 25% like vegetables and chapati and rest like khichdi. Determine the percentage of students who like khichdi.

Solution:

Total number of students = 50,000

The number of students who like pulses and chapati

= 60% of 50,000

= [60 / 100] * [50,000]

= [0.6] * [50,000]

= 30,000

The number of students who like vegetable and chapati

= 25% of 50,000

= [25 / 100] * [50,000]

= [0.25] * [50,000]

= 12,500

Remaining students

= 50,000 – (30,000 + 12,500)

= 50,000 – 42,500

= 7,500

The number of students who like khichdi = 7,500

The percentage of students who like khichdi

= [7500 / 50000] * [100]

= [0.15] * [100]

= 15

15% of students like Khichdi.

RBSE Maths Chapter 13: Exercise 13.2 Textbook Important Questions and Solutions

Question 1: Mohan purchases some mattresses for Rs. 7250. After some time he sold them for Rs. 6090. Find the loss percentage.

Solution:

The cost price of mattresses = Rs. 7250

The selling price of mattresses = Rs 6090

Loss = Cost price – Selling price

= 7250 – 6090

= Rs. 1160

The loss incurred on Rs. 7250 = Rs. 1160

Loss on Re. 1 = Rs. [1160 / 7250] = 0.16

Loss on Rs. 100 = Rs. [1160 / 7250] * 100

= Rs 16

= 16% [when converted to percentage]

The percentage loss of Mohan = 16%.

Question 2: Due to an increase in salary of Ajit Singh by 12%, the new salary becomes Rs. 25760. Find his previous salary.

Solution:

Let Rs. x be the previous salary of Ajit Singh.

The percentage increase in his salary = 12%

Increase = Rs. [x] * [12 / 100]

= Rs. [3x] / 25

Total new salary = Rs. [x + (3x / 25]

= Rs. [(25x + 3x) / 25]

= Rs. [(28x) / 25]

According to the question,

Rs. [(28x) / 25] = Rs. 25760

28x = Rs. [25760 * 25]

28x = 644000

x = [644000] / 28

x = Rs. 23000

So, the previous salary was Rs 23,000.

Question 3: Manjeet markup price on a pump is increasing by 40%. If he wishes to sell it after providing a subsidy of 40%, then find the profit or loss percentage.

Solution:

Let Rs. x be the cost price of the pump.

Markup price = x + [40% of x]

= [x] + [(40 / 100) * x]

= [x] + [2x / 5]

= [5x + 2x] / 5

= Rs. [7x] / 5

Discount = 40% of ([7x] / 5)

= Rs. [7x / 5] * [40 / 100]

= Rs. [280x / 500]

= Rs. [14x / 25]

Selling Price = Rs. [7x / 5] – Rs. [14x / 25]

= Rs. [35x – 14x] / 25

= Rs. [21x / 25]

Loss = cost price – selling price

= x – Rs. [21x / 25]

= [25x – 21x] / 25

= [4x] / 25

Loss percentage = ([4x / 25] / x) * 100 = 16%

So, the loss percentage is 16%.

Question 4: Cost of a moped is Rs. 54000. Now the price increased by 14%, then what is the price to be paid for the moped?

Solution:

Price of Moped = Rs 54,000

Percentage increase in cost = 14%

Increase = 14% of 54000

= [14 / 100] * 54000

= [7 / 50] * 54000

= [378000 / 50]

= Rs. 7560

New cost of Moped = 54,000 + 7,560 = Rs 61,560

The required price of the moped is Rs 61,560.

Question 5: A businessman purchased goods for Rs.14000. He paid Rs. 350 as auto rent and Rs. 150 as wages. For earning a 5% profit, at what price should he sell goods?

Solution:

Cost price of products = Rs 14,000

Transportation = Rs 350

Labor = Rs 150

Total cost price of products = 14000 + 350 + 150 = Rs 14,500

Profit percentage = 5%

Profit = 5% of 14,500

= [5 / 100] * 14500

= [1 / 20] * 14500

= 725

= Rs 725

Selling Price = Total Cost Price + Profit = 14,500 + 725 = Rs 15,225

So, he will sell the products for Rs 15,225.

Question 6: A furniture seller sold two dressing tables at the rate of Rs. 7200. Out of them, 20% profit obtained on one table and 20% loss on another. How much profit or gain percentage is obtained in the whole transaction?

Solution:

The selling price of the first dressing table = Rs 7,200

Let cost price be Rs x

Gain percentage = 20%

Gain = 20% of x

= [x] * [20 / 100]

= Rs. [x / 5]

Selling price = cost price + profit

= [x] + [x / 5]

= [5x + x] / 5

= 6x / 5

According to the question,

6x / 5 = 7200

6x = 7200 * 5

6x = 36000

x = 36000 / 6

x = 6000

The cost price of one dressing table is Rs. 6000.

The selling price of the second dressing table = 7200

Let cost Price = y

Loss % = 20%

Loss = 20% of y

= y * [20 / 100]

= [y / 5]

Selling price = Cost price – Loss

= y – [y / 5]

= [5y – y] / 5

= 4y / 5

According to the question,

4y / 5 = 7200

4y = 7200 * 5

4y = 36000

y = 36000 / 4

y = 9000

The cost price of second dressing table is Rs. 9000

Total Cost Price = 6000 + 9000 = Rs. 15,000

Total Selling Price = 7,200 + 7,200 = Rs. 14,400

Total selling price < Total cost price

Hence, a loss is incurred.

Loss = 15,000 – 14,400 = Rs. 600

Loss on Rs. 15000 = Rs. 600

Loss on Re.1 = 600 / 15000 = 1 / 25

Loss on Rs. 100 = [600 * 100] / 15000 = Rs. 4

The loss percentage of the two tables is 4%.

Question 7: Manoj paid Rs 6500 as interest on a loan of Rs 52000 after 2 years. Find the percentage of interest paid by Manoj.

Solution:

Interest paid for 2 years Rs 6,500.

Interest of 1 year = Rs. 6500 / 2 = Rs. 3250.

Interest on Rs. 52000 = Rs. 3250.

Interest on Re. 1 = Rs. [3250 / 52000].

Interest on Rs. 100 = Rs. [3250 * 100] / [52000] = 6.25%.

The required rate of interest is 6.25%.

Question 8: In what time will the principal of Rs. 3200 at a rate of 8% become Rs. 3840.

Solution:

Principal amount Rs 3,200

Amount = Rs 3,840

Simple Interest = [Principal * Time * Rate of interest] / [100]

Simple interest = Amount – Principal = 3840 – 3200 = Rs. 640

640 = [3200 * T * 8] / [100]

640 * 100 = 25600 * T

64000 = 25600 * T

T = 64000 / 25600

T = 2.5 years = 2 years 6 months

The principal of Rs. 3200 at a rate of 8% will become Rs. 3840 in 2 years 6 months.

Question 9: Bhupendra took a loan of Rs. 6300 at a rate of 7% for 2 years and 8 months. Find the amount that will be paid by him.

Solution:

Principal= Rs 6,300

Time = 2 years 8 months

= 2 years + 8 months

= 2 years + [8 / 12] year

= 2 year + [2 / 3] year

= (2 + [2 / 3]) year

= [8 / 3] years

Rate of interest = 7%

Simple Interest = [Principal * Time * Rate of interest] / [100]

= [6300 * [8 / 3] * 7] / 100

= Rs. 1176

Amount = Principal + Simple interest

= 6300 + 1176

= Rs. 7476

Hence, the amount that will be paid by him will be Rs 7,476.

RBSE Maths Chapter 13: Exercise 13.3 Textbook Important Questions and Solutions

Question 1: Number of visitors on the first day of the book fair in the city was 3000 which increased to 3600 on the next day. Determine the increase in fair visitors.

Solution:

Number of visitors of the first day = 3000

Number of visitors on the second day = 3600

Increase in number of visitors = 3600 – 3000 = 600

Percentage increase in visitors

= [increase / starting number of visitors] * 100

= [600 / 3000] * 100

= [1 / 5] * 100

= 20%

The increase in visitors is by 20% on the next day.

Question 2: Price of television is Rs. 30,000. If the value of an object decreases (devaluates) by 20%, then determine its value after 2 years.

Solution:

Cost after 2 years

= 30,000 * (1 – [20 / 100])2

= 30,000 * (1 – [⅕])2

= 30,000 * ([5-1] / 5)2

= 30,000 * [4 / 5]2

= 30,000 * [4 / 5] * [4 / 5]

= 19200

= Rs 19,200

The value of the television after two years is Rs. 19200.

Question 3: Kapil took a loan of Rs. 52800 at an annual rate of 12% from a bank for purchasing a scooter when the accumulated rate is annual. After one year and 6 months, what amount is to be paid for repaying the loan?

Solution:

Principal = Rs 52,800

Rate = 12% yearly

Amount = P * (1 + [R / 100])n

Amount after 1 year

= 52800 * [1 + (12 / 100)]1

= 52800 * [1 + (3 / 25)]

= 52800 * [(25 + 3) / 25]

= 52800 * [28 / 25]

= 1478400 / 25

= Rs. 59136

Interest after 6 months

= [59136 * [1 / 2] * 12] / 100

= [59136 * 6] / 100

= Rs. 3548.16

Amount to be paid = 59136 + 3548.16 = 62,684.16 after one year and 6 months.

Question 4: In the year 2013, the number of road accidents was 10,000. By traffic police awareness programs which were conducted for avoiding road accidents, it decreased by 20%. Find the number of road accidents in 2015.

Solution:

Initial number = 10,000

Time = 2015 – 2013 = 2 years

Rate of decrease = 20%

Number of road accidents in 2015

= 10,000 * [1 – (20 / 100)]2

= 10,000 * [1 – [1 / 5]]2

= 10,000 * [(5 – 1) / (5)]2

= 10,000 * [4 / 5]2

= 10,000 * [16 / 25]

= 160000 / 25

= 6400

The number of road accidents in 2015 was 6400.

Question 5: Determine compound interest on Rs. 10,000 for 2 years at 8% annual rate. The interest is calculated at an annual rate.

Solution:

Amount = P * (1 + [R / 100])n

Amount = 10000 * [1 + (8 / 100)]2

= 10000 * [1 + (2 / 25)]2

= 10000 * [(25 + 2) / 25]2

= 10000 * [27 / 25]2

= 10000 * 1.1664

= Rs. 11664

Interest = Amount – Principal = 11,664 – 10,000 = Rs. 1664

Question 6: Payal took a loan of Rs. 12,000 for parlour from a nationalized bank. How much will she repay after 2 years 6 months at an annual rate of 8% when the interest Is accumulated annually?

Solution:

Time = 2 years 6 months

= 2 years + 6 months

= 2 years + [6 / 12] year

= 2 years + [1 / 2] year

= (2 + [1 / 2]) year

= [5 / 2] years

Amount = P * (1 + [R / 100])n

Amount to be paid after 2 years

= 12000 * [1 + [8 / 100]]2

= 12000 * [1 + [2 / 25]]2

= 12000 * [27 / 25]2

= 12000 * 1.1664

= Rs. 13996.80

Compound interest = Amount – Principal = 13996.80 – 12000 = 1996.8

The amount for half a year = [P * T * R] / 100

= [12000 * 0.5 * 8] / 100

= Rs. 480

Therefore, total interest = 1996.8 + 480 = 2476.8.

Question 7: Calculate the compound interest on Rs. 18000 for 1.5 years at a rate of 10%. The interest is calculated half-yearly.

Solution:

1.5 years = 1 (½) years = 3 half-yearly

Principal = Rs. 18000

Rate of interest = 10% yearly = [10% / 2] for half-yearly = 5%

Amount = P * (1 + [R / 100])n

Amount = = 18000 * [1 + [5 / 100]]3

= 18000 * [1 + [1 / 20]]3

= 18000 * [21 / 20]3

= 18000 * 1.1576

= Rs. 20837.25

Compound interest = Amount – Principal = 20837.25 – 18000 = Rs. 2837.25

Question 8: Vishnu invested Rs. 80,000 at an annual rate of 14%. If the interest accumulates half-yearly, then determine what amount he will receive if time is

(i) 6 months

(ii) 1 year

Solution:

(i) 6 months

Principal = Rs. 80,000

Rate of interest = 14% annually

So, for half-yearly the interest rate = [14% / 2] = 7%

Time = 6 months = 0.5 year = 1 half-yearly

Amount = P * (1 + [R / 100])n

= 80000 * [1 + (7 / 100)]1

= 80000 * [(100 + 7) / 100]

= 80000 * [107 / 100]

= 80000 * 1.07

= Rs. 85600

(ii) 1 year

Principal = Rs. 80,000

Rate of interest = 14% annually

So, for half-yearly the interest rate = [14% / 2] = 7%

Time = 1 year = 2 half-yearly

Amount = P * (1 + [R / 100])2

= 80000 * [1 + (7 / 100)]2

= 80000 * [(100 + 7) / 100]2

= 80000 * [107 / 100]2

= 80000 * 1.07 * 1.07

= 80000 * 1.1449

= Rs. 91592

Question 9: Kushwant borrowed Rs. 12,500 for 3 years at 5% annually on simple interest. If the same amount is borrowed 5% annually on compound interest, then what extra amount Khushwant has to pay?

Solution:

Simple interest = [P * T * R] / 100

= [12500 * 3 * 5] / 100

= [187500] / 100

= Rs. 1875

Compound interest = 12500 * [1 + (5 / 100)]3 – 12500

= 12500 * [1 + (1 / 20)]3] – 12500

= 12500 * [(20 + 1) / 20]3 – 12500

= 12500 * 1.1576 – 12500

= 14470.31 – 12500

= 1970.31

The amount that Kushwant has to pay = 1970.31 – 1875 = Rs. 95.31 when the same amount is borrowed at compound interest when compared to simple interest.

RBSE Maths Chapter 13: Exercise 13.4 Textbook Important Questions and Solutions

Question 1: Vimla travelled 200 km by bus and she gave a fare of Rs.180. What is the fare that she has to pay if she travels a distance of 500 km?

Solution:

Let the fare that she pays for a distance of 500km be Rs x.

Distance

Fare

200km

180

500km

x

Hence, it is a direct relation.

200:500 :: 180:x

Product of the outer terms = Product of middle terms

200 * [x] = 500 * 180

200 * x = 90000

x = 90000 / 200

x = 450

Hence, the required fare is Rs 450.

Question 2: Shadow of a 10-metre long tree is 18 m in the morning. What will be the height of shadow of 120 m high tower at the same time?

Solution:

Let x meter be the length of the shadow.

Height of tree

Length of the shadow

10m

18m

120m

x

It is a direct relation.

10:120 :: 18:x

Product of outer terms = Product of middle terms

10 * [x] = 120 * 18

10x = 2160

x = [2160] / 10

x = 216

Hence, the required shadow is 216 meter.

Question 3: If the weight of 5 books is 2.5 kg, then 30 kg will be the weight of how many books?

Solution:

Let x be the number of books weighing 30kg.

Number of books

Weight

5

2.5kg

x

30kg

It is a direct relation.

5:x :: 2.5:30

Product of outer terms = Product of middle terms

5 * 30 = x * 2.5

150 = 2.5x

150 / 2.5 = x

60 = x

Hence, 60 books weigh 30kg.

Question 4: A bus is moving with a uniform speed of 45 km per hour then what is the time taken by the bus to travel a distance of 225 km?

Solution:

Let the time taken by the bus to travel a distance of 225km be x hours.

Distance

Time

45km

1 hour

225km

x hours

It is a direct relation.

45:225 :: 1:x

Product of outer terms = Product of middle terms

45 * x = 225 * 1

45x = 225

x = 225 / 45

x = 5

The required time is 5 hours.

Question 5: Mamta can fill 30 parindahs with 15 litres of water. How many litres of water is required to fill 120 such parindahs?

Solution:

Let the number of litres of water required to fill 120 such parindahs be x.

Litres of Water

Parindahs

15

30

x

120

It is a direct relation.

15:x :: 30:120

Product of outer terms = Product of middle terms.

15 * 120 = 30 * x

1800 = 30x

1800 / 30 = x

60 = x

Hence, 60 litres of water is required to fill 120 parindahs.

Question 6: 100 litres of water can be saved by washing 5 cars with jug and buckets instead of tap. In this way how many litres of water can be saved by washing 20 such cars?

Solution:

Let x be the number of litres of water that can be saved by washing 20 cars.

Litres of Water

Number of cars washed

100

5

x

20

It is a direct relation.

100:x :: 5:20

Product of outer terms = Product of middle terms.

100 * 20 = 5 * x

2000 = 5x

2000 / 5 = x

400 = x

Hence, 400 litres of water can be saved while washing 20 cars.

Question 7: 9 workers took 16 days to complete the pucca boundary walls of the school. If the number of workers is 12, then in how many days can the wall be prepared?

Solution:

Let x be the number of days required to complete the wall.

Workers

Days

9

16

12

x

It is an inverse relation.

12:9 :: 16:x

Product of outer terms = Product of middle terms

12 * x = 16 * 9

12x = 144

x = 144 / 12

Hence, 12 days are required to complete the wall.

Question 8: A camp has food for 40 soldiers for 20 days. After 5 days, 10 more soldiers joined. For how many days, will the rest of the food be sufficient?

Solution:

The remaining food was enough for 40 soldiers for 20 – 5 = 25 days.

Let 40 + 10 = 50 soldiers be there such that they have enough food for x days.

Soldiers

Days

40

20 – 5 = 15

40 + 10 = 50

x

It is an inverse relation.

50:40 :: 15:x

Product of outer terms = Product of middle terms

50 * x = 40 * 15

50x = 600

x = 600 / 50

x = 12

The required number of days is 12.

Question 9: Under Swachh Bharat Mission 15 volunteers cleaned their village in 4 days. If the village needs to be cleaned in 3 days, then how many workers will be required?

Solution:

Let the number of volunteers required to clean the village be x.

Volunteers

Days

15

4

x

3

It is an inverse relation.

3:4 :: 15:x

Product of outer terms = Product of middle terms

3 * x = 4 * 15

3x = 60

x = 60 / 3

x = 20

Hence, the required number of volunteers is 20.

Question 10: In a school under shramdan 12 students clean for 5 hours. If the same part needs to be cleaned in 3 days, then how many workers will be required?

Solution:

Let the number of workers required to clean the same part be x.

Students

Time Taken

12

5 hours

x

3 days

It is an inverse relation.

3:5 :: 12:x

Product of outer terms = Product of middle terms

3 * x = 5 x 12

3x = 60

x = 60 / 3

x = 2

Hence, 20 students are required.

Question 11: Madhu prepares food for 12 days from a biogas plant by putting on 80 kilograms of cow dung. Find the amount of cow dung required to prepare food for 60 days?

Solution:

Let x kg the amount of cow dung required to prepare food for 60 days.

Days

Cow dung

12

80

60

x

It is a direct relation.

12:60 :: 80:x

Product of outer terms = Product of middle terms

12 * x = 60 * 80

12x = 4800

x = 4800 / 12

x = 400

Hence, the required amount of cow dung is 400 kg.

RBSE Maths Chapter 13: Additional Questions and Solutions

Question 1: Match the following.

Question

Answer choices

1] The formula for calculating simple interest is

A] Cost price + profit

2] Selling price [if profit exist]

B] Constant

3] If x and y are in an inverse relationship, then xy =

C] 1:10

4] Ratio between 50 paise to Rs. 5

D] [P * T * R] / 100

Solution:

1] – D]

2] – A]

3] – B]

4] – C]

Question 2: The meaning of twice a number is to increase by 100%. What is the percentage decrease if the number reduces to its half?

Solution:

Percentage loss = [New number / Original number] * 100%

= ([0.5] * original number) / (original number) * 100%

= 50%

Question 3: An amount is borrowed for a year at the rate of 15% per annum. If the interest is compounded quarterly, then how many times will the interest be paid?

Solution:

1 year = 4 quarters

Interest will be paid 4 times a year.

Question 4: After selling a plot for Rs 61,200, the gain is 2%. What is the cost price of the plot?

Solution:

Let the cost price of the plot be Rs x

Profit = x * [2 / 100] = 2x / 100 = Rs. x / 50

Selling price = x + [x / 50]

= [(50x + x) / 50]

= 51x / 50

According to the question,

51x / 50 = 61200

51x = 61200 * 50

51x = 3060000

x = 3060000 / 51

x = 60000

Hence, the cost price of the plot is Rs. 60000.

Question 5: The cost price of a scooter is Rs 42,000. If it depreciates at a rate of 8%, what will be the price of the scooter after a year?

Solution:

Price of the scooter after a year = 42,000 * (1 – [8 / 100])1

= 42,000 * [(100 – 8) / 100]

= 42,000 * – [92 / 100]

= 42,000 * [23 / 25]

= 42,000 * 0.92

= Rs. 38640

The price of the scooter after a year is Rs 38,640.

Question 6: In a government school 25% of neem plants were shown during environment pakwara (fortnight). If there are 180 plants in total, then how many neem plants are there?

Solution:

Total number of plants =180

Percentage of neem plants = 25%

The required number of Neem plants = 25% of 180

= [25 / 100] * 180

= [1 / 4] * 180

= 0.25 * 180

= 45

There are 45 neem plants.

Question 7: Convert 2:5 ratio into a percentage.

Solution:

= 2:5

= 2/ 5

= [2 * 20] / [5 * 20]

= 40 / 100

Question 8: The population of a town before 3 years was 25,000. If it grows at 10%, 15% and 8% in three consecutive years. Find the present population.

Solution:

Present Population = 25,000 * [1 + (10 / 100)] * [1 + (15 / 100)] * [1 + (8 / 100)]

= 25,000 * [110 / 100] * [115 / 100] * [108 / 100]

= 25,000 * [11 / 10] * [23 / 20] * [27 / 25]

= 25,000 * [1.1] * [1.15] * [1.08]

= 25,000 * 1.3662

= 34,155

The present population is 34,155.

Question 9: A farmer has enough food for 20 animals for 6 days. If he increases 10 more animals, then for how many days will this food be enough?

Solution:

Let the number of days be x.

Number of animals

Days

20

6

20 + 10 = 30

x days

It is an inverse relation.

30:20 :: 6:x

Product of outer terms = Product of middle terms

30 * x = 20 * 6

30x = 120

x = 120 / 30

x = 4

The required number of days is 4.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class