RBSE Maths Class 8 Chapter 3: Important Questions and Solutions

RBSE Maths Chapter 3 – Powers and Exponents Class 8 Important questions and solutions can be accessed here. The important questions and solutions of Chapter 3, available at BYJU’S, contain detailed step by step explanations. All these important questions are based on the new pattern prescribed by the RBSE. Students can also get the syllabus and textbooks on RBSE Class 8 solutions.

Chapter 3 of the RBSE Class 8 Maths will help the students to solve problems exponents and bases, operations on exponents, scientific notation, comparison of smallest numbers and largest numbers.

RBSE Maths Chapter 3: Exercise 3.1 Textbook Important Questions and Solutions

Question 1: Simplify the following.

RBSE Class 8 Maths Solutions Chapter 3 Question Number 1

Solution:

RBSE Class 8 Maths Solutions Chapter 3 Question Number 1 : Answers 1,2

RBSE Class 8 Maths Solutions Chapter 3 Question Number 1 : Answers 3 & 4

Question 2: Find the value of the following.

[i] (-5)3

[ii] [1/2]3

[iii] (-2/3)4

Solution:

RBSE Class 8 Maths Solutions Chapter 3 Question Number 2 : Answers

Question 3: Using the prime factors, change them into exponential form.

[i] 1/64

[ii] 16/125

[iii] -8/27

[iv] -1/8

[v] -25/49

Solution:

RBSE Class 8 Maths Solutions Chapter 3 Question Number 3 : Answers

Question 4: Simplify the following.

[i] 32 x 33

[ii] [½]2 x [½]3

[iii] [3/2]2 x [3/2]3

[iv] [-½]3 x [-½]4

[v] [⅖]2 x [⅖]3

Solution:

RBSE Class 8 Maths Solutions Chapter 3 Question Number 4 : Answers

Question 5: Answer the following in exponent form.

[i] 45 ÷ 42

[ii] (-5)7 ÷ (-5)4

[iii] [⅔]5 ÷ [⅔]4

[iv] [-⅕]11 ÷ [-⅕]6

Solution:

RBSE Class 8 Maths Solutions Chapter 3 Question Number 5 : Answers

Question 6: Find the value of the following.

[i] [32]3

[ii] [23]2

[iii] [52]2

[iv] [-24]2

[v] [(½)2]4

[vi] [(-1/3)3]2

Solution:

RBSE Class 8 Maths Solutions Chapter 3 Question Number 6 : Answers

Question 7: Solve the following.

[i] 30

[ii] 75-5

[iii] [-2]3-3

[iv] [⅖]2+3-5

[v] 20 x 30

[vi] 20 + 50

[vii] [7/15]0 + [1/7]3-3

Solution:

RBSE Class 8 Maths Solutions Chapter 3 Question Number 7 : Answers

Question 8: Change the following into positive exponent numbers.

[i] 2-3

[ii] 3-5

[iii] a-4

[iv] (-2)-5

[v] (-x)-3

[vi] \(\frac{1}{5^{-3}}\)

[vii] \(\frac{1}{y^{-3}}\)

[viii] \(\frac{1}{[\frac{2}{3}]^{-3}}\)

Solution:

RBSE Class 8 Maths Solutions Chapter 3 Question Number 8 : Answers

Question 9: Simplify the following exponents.

[i] (22 x 33)2

[ii] [15/16]3 ÷ [9/8]2

[iii] [4/9]2 ÷ [28/27]3

[iv] (⅔)2 x (¼)3 x (3/4)2

[v] [52 / 32]2

[vi] \(\left[\frac{2^2\times 3^2}{2^3\times 6^2}\right]^2\)

Solution:

RBSE Class 8 Maths Solutions Chapter 3 Question Number 9 : Answers 1 & 2

RBSE Class 8 Maths Solutions Chapter 3 Question Number 9 : Answer 3

RBSE Class 8 Maths Solutions Chapter 3 Question Number 9 : Answer 4

RBSE Class 8 Maths Solutions Chapter 3 Question Number 9 : Answers 5 & 6

Question 10: Find the value of the following.

\(\left[\frac{1}{3}\right]^{-2}+\left[\frac{1}{2}\right]^{-2}+\left[\frac{1}{4}\right]^{-2}\)

Solution:

RBSE Class 8 Maths Solutions Chapter 3 Question Number 10: Answer

RBSE Maths Chapter 3: Exercise 3.2 Textbook Important Questions and Solutions

Question 1: Find the value of x.

[4/3]-4 x [4/3]-5 = [4/3]-3x

Solution:

[4/3][-4]+[-5] = [4/3]-3x

[4/3]-9 = [4/3]-3x

Since the bases are the same, we can equate the powers.

-9 = -3x

x = -9/-3

x = -3

Question 2: Find the value of [3125 x 1296] / [6561 x 1875].

Solution:

RBSE Class 8 Maths Solutions Chapter 3 Question Number 2 : Additional Question Answer

RBSE Maths Chapter 3: Exercise 3.3 Textbook Important Questions and Solutions

Question 1: Write the following in standard form.

[i] 128000000

[ii] 0.0005

Solution:

[i] 128000000

= 1.28 x 100000000

= 1.28 x 108

[ii] 0.0005

= 5 / 10000

= 5 / 104

= 5 x 10-4

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class