RBSE Class 8 Science Chapter 1: Agriculture Management Textbook Solutions

RBSE Solutions for Class 8 Science Chapter 1 Agriculture Management are provided here. We have included each and every question of the textbook here. Also, we are offering additional important questions and solutions which will be helpful for students in scoring high in their examinations.

All the RBSE Class 8 Textbook Solutions are drafted with utmost sincerity and meticulously by our team of subject-matter experts. These solutions are accurate and most elaborate so as to give students the best answer to each and every question. The additional questions offered here are also based on the concepts taught in the textbook so that students are thorough with all the information given in their syllabus.

Rajasthan Board Class 8 Science Chapter 1: BYJU’S Important Questions & Answers

RBSE Class 8 Science Chapter 1 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Wheat is a crop of-

(A) Rabi

(B) Kharif

(C) Zaid

(D) all of the above

Answer: (A) Rabi

Q2. The modern technique of irrigation is-

(A) Charas

(B) Dhekli

(C) Electric Pump

(D) Rahat

Answer: (C) Electric Pump

RBSE Class 8 Science Chapter 1 Fill in the blanks: Textbook Important Questions and Solutions

Q3. The process of loosening the soil by use of a plough is called __________.

Answer: ploughing

Q4. Healthy seeds are __________ in weight and unhealthy seeds are __________.

Answer: heavy, light

Q5. Sowing of only one type of soil continuously lowers the __________ of soil.

Answer: fertility

Q6. On the basis of season, crops are mainly of __________ types.

Answer: three

RBSE Class 8 Science Chapter 1 Short Answer Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q7. What is a crop?

Answer: Plants which are cultivated at set intervals for satisfying the needs of human beings, as well as animals, are known as crop plants. Those plants that are cultivated in a fixed season are altogether called a crop.

Q8. Give two examples of each of Rabi, Kharif, and Zaid crops.

Answer: Rabi: Wheat, Mustard

Kharif: Maize, Black gram

Zaid: Watermelon, Cucumber

Q9. What is threshing?

Answer: Once the harvesting is done, the crop is dried in order to get rid of moisture. Thereafter, the grains are separated from the crop. This process is called threshing.

Q10. What are the sources of irrigation?

Answer: The sources of irrigation are divided into two categories: Traditional sources and Modern sources.

Traditional sources of irrigation include Chadas, Dhekli, Rahat

Modern sources of irrigation include Tubewell, Electric Pump, Diesel Pump

RBSE Class 8 Science Chapter 1 Long Answer Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q11. What are the modern techniques of irrigation? Describe them.

Answer: The modern techniques of irrigation are Sprinkler system and Drip system.

Sprinkler System:

Sprinkler System - RBSE Class 8 Chapter 1 Agriculture Management Solutions

Sprinkler system is an irrigation technique in which water is sprinkled from above. The main pipeline consists of rotating nozzles at the top at regular intervals. Sprinkling looks as if it is raining on the crops.

Drip System:

Drip System - RBSE Class 8 Chapter 1 Agriculture Management Solutions

The drip system is an irrigation technique in which water goes drip by drip in the roots of the plants. The main pipe consists of lateral pipes which have nozzles. These nozzles are deep into the ground near the roots of the crop plants.

Q12. What problems does a farmer face while cultivation? What methods would you suggest to overcome these problems?

Answer: Problems faced by farmers while cultivation are weeds; natural disasters; diseases caused by insects, bacteria, fungus, virus; and animals. Let us look at these problems in detail and see the methods to overcome them.

1. Weeds: Weeds are the plants that grow with crop plants and do not let the nutrients and adequate sunlight reach them.

Method to overcome- Weedicides can be used to kill the weeds and tilling should be performed on the soil from time to time.

2. Natural Disaster: At times, farmers also face the problems of natural disasters like the occurrence of flood, drought, cold, fire, etc.

Method to overcome- Measures should be taken to prevent fire, proper water exits must be prepared and irrigation should be done during drought.

3. Diseases caused by insects, bacteria, etc. : Crop plants are sometimes damaged by the diseases that are caused by insects, bacteria, fungus, etc. This results in deformed leaves, dried stems, damaged fruits, and low yield.

Method to overcome- Proper spray of insecticides, fungicides and bactericides should be done.

4. Animals: Animals might also harm the crops and this might result in damaged crops.

Method to overcome – Appropriate fencing around the field should be done and preventive measures should be taken.

RBSE Science Chapter 1: Additional Important Questions and Solutions

Q13. Linseed is which type of crop?

(A) Rabi

(B) Kharif

(C) Zaid

(D) all of the above

Answer: (B) Kharif

Q14. Which of these is not a step of agriculture?

(A) Harvesting

(B) Irrigation

(C) Ploughing

(D) Rahat

Answer: (D) Rahat

Q15. Soil is prepared by the farmer for cultivating the crop. For this, the farmer loosens and turns the soil. This process is called as __________.

(A) Ploughing

(B) Irrigation

(C) Sowing seeds

(D) Threshing

Answer: (A) Ploughing

Q16. Which of the following is a tool of agriculture?

(A) Chadas

(B) Dhekli

(C) Hoe

(D) all of the above

Answer: (C) Hoe

Q17. Urea is an example of __________.

(A) Manure

(B) Fertilizer

(C) Both (A) and (B)

(D) None

Answer: (B) Fertilizer

Q18. Which among the following is not a Zaid crop?

(A) Watermelon

(B) Musk Melon

(C) Cucumber

(D) Mustard

Answer: (D) Mustard

Q19. Which of the following is a Rabi crop?

(A) Groundnut

(B) Linseed

(C) Maize

(D) Barley

Answer: (D) Barley

Q20. Ploughing of the field can be performed by _______ modes.

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Four

Answer: (B) Two Ways i.e. ploughing by animals and ploughing by a tractor.

Q21. What are cereal crops used for?

(A) Spices

(B) Fodder

(C) Chapati

(D) Medicines

Answer: (C) Chapati

Q22. Arhar is an example of?

(A) Pulses

(B) Fruits

(C) Vegetable

(D) Spices

Answer: (A) Pulses

Q23. Ajwain, Cumin Seeds and Turmeric belong to which of the following categories?

(A) Fodder

(B) Cereals

(C) Vegetables

(D) Spices

Answer: (D) Spices

Q24. __________ is the process by which plants are provided with the required water using artificial means.

(A) Ploughing

(B) Irrigation

(C) Sowing

(D) Providing Manure

Answer: (B) Irrigation

Q25. Which of the following are added to the plants to maintain the fertility of the soil?

(A) Manure

(B) Fertilizer

(C) Weeds

(D) Both (A) and (B)

Answer: (D) Both (A) and (B)

Q26. Which of the following do not pose a problem to farmers during cultivation?

(A) Animals

(B) Fertilizer

(C) Weeds

(D) Both (A) and (C)

Answer: (B) Fertilizer

Q27. Which of the following do not pose a problem to farmers during cultivation?

(A) Animals

(B) Fertilizer

(C) Weeds

(D) Both (A) and (C)

Answer: (B) Fertilizer

Q28. Which of the following is a source of water for irrigation?

(A) Rivers

(B) Canals

(C) Hand pump

(D) All of the above

Answer: (D) All of the above

Q29. Modern sources of irrigation take _________ time to irrigate a larger area as compared to the traditional sources.

(A) Less

(B) More

(C) Equal

(D) None of the above

Answer: (A) Less

Q30. __________ yield of crop can lead to financial loss to the farmers.

(A) High

(B) Low

(C) More

(D) None of the above

Answer: (B) Low

Q31. The diseases in the plants caused by insects can be prevented by using which of the following?

(A) Weedicides

(B) Insecticides

(C) Bactericides

(D) Fungicides

Answer: (B) Insecticides

Q32. What are the organic nutrients called?

(A) Manures

(B) Fertilizers

(C) None of the above

(D) Both (A) and (B)

Answer: (A) Manures

Q33. __________ is the preventive measure that can be taken in order to avoid the harm caused by animals to the crops.

(A) Using insecticides

(B) Using pesticides

(C) Fencing

(D) Proper water exit

Answer: (C) Fencing

Q34. __________ is the process of cutting and gathering the crops once they are mature.

(A) Irrigation

(B) Ploughing

(C) Harvesting

(D) Sowing

Answer: (C) Harvesting

Q35. Threshing can be performed by:

(A) Hand

(B) Combine Machines

(C) None of the above

(D) Both (A) and (B)

Answer: (D) Both (A) and (B)

Q36. The stored grains should be protected from which of the following?

(A) Microbes

(B) Insects

(C) Moisture

(D) All of the above

Answer: (D) All of the above

Q37. What are the storehouses meant for large scale storage of grains called?

(A) Chinos

(B) Rahat

(C) Silos

(D) None of the above

Answer: (C) Silos

Q38. The presence of crops _________ the upper layer of the soil from strong winds and floods.

(A) Protects

(B) Harms

(C) Deteriorates

(D) Damages

Answer: (A) Protects

Q39. What are the storehouses meant for large scale storage of grains called?

(A) Chinos

(B) Rahat

(C) Silos

(D) None of the above

Answer: (C) Silos

Q40. What are manures and fertilizers?

Answer: In order to maintain the fertility and nutrition levels of the soil, farmers add some substances to the soil. These substances are known as manures and fertilizers.

Q41. What is the difference between Manures and Fertilizers?

Answer: Manures and Fertilizers are both used to increase the fertility of the soil. Here are the differences between them:

(i). Manures are natural while fertilizers are synthetic.

(ii). Manures are made in the fields while fertilizers are prepared in factories.

Q42: Which one is better to use- Manures or Fertilizers? Why?

Answer: Manures are better to use in order to increase the fertility of the soil. This is because it contains more humus and humus enhances the fertility. Fertilizers have less humus content. So, bio manures must be preferred over fertilizers.

Q43: What are the weeds?

Answer: Weeds are those unwanted plants that grow along with the crops. They prevent nutrients and adequate sunlight to reach crop plants.

Q44: What is Harvesting?

Answer: Harvesting is the step of agriculture in which once the crops have ripened, the farmer cuts it. Nowadays, farmers use harvesting machines to cut the crops.

Q45. What are the benefits of loose soil?

Answer: The benefits of loose soil are as follows:

(i) Roots are able to penetrate the soil deeper.

(ii) Roots of plants being newly germinating can breathe easily.

(iii) Through loosening the soil, the seeds reach below the uppermost layer of the soil. This helps in easy germination.

(iv) Loosened soil helps in the growth of earthworms and microorganisms.

Q46. What are the benefits of using bio manures?

Answer: Following are the benefits of using bio manures:

(i) In this manure, the growth of useful bacteria speeds up.

(ii) Bio Manure can reorganize the soil.

(iii) Roots can respire easily because it helps in loosening the soil.

(iv) Water holding capacity of the soil is increased by bio manure.

Q47. What are the benefits of irrigation?

Answer: Here are the benefits of the irrigation:

(i) Helps in the germination of seeds

(ii) Helps in supplying water to the leaves for transpiration

(iii) The water provided during irrigation, nutrients are able to reach all the parts of the plant.

(iv) Helps in the growth and development of the plant.

Q48. How do the farmers of small fields separate the chaff from grains?

Answer: The farmers of small fields separate the chaff from grains by throwing mixture in the air. The wind then blows away the lighter chaff and the heavier grains fall down on the ground.

Q49. How do the farmers of large fields separate the chaff from grains?

Answer: The farmers of large fields separate the chaff from grains by using combine machines or threshers.

Q50. List any two benefits of crops towards the environment.

Answer: Here are two benefits of crops towards the environment:

(i) They help in regulating the amount of oxygen and carbon dioxide in the atmosphere.

(ii) Presence of crops lowers air pollution.

The best way to prepare yourself for the exams is to practise your RBSE textbooks thoroughly. All the above RBSE solutions will help students in gaining knowledge and confidence in their understanding of the chapter at hand. Stay tuned for more such exciting resources!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *