RBSE Class 8 Science Chapter 17: Environment Solutions

We are here to offer you the RBSE Class 8 Science Chapter 17 Environment Solutions. We have also included plenty of additional questions and solutions for your reference.

All the RBSE solutions for Class 8 written here are accurate and elaborate. They have been designed meticulously by our group of subject-matter experts. Practising these solutions will help students get prepared for their examinations in the best way possible.

Rajasthan Board Class 8 Science Chapter 17: BYJU’S Important Questions & Answers

RBSE Class 8 Science Chapter 17 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. The biotic components of the natural environment are

(A) Plants

(B) Mountains

(C) Fields

(D) Water

Answer: (A) Plants

Q2. What does pollution in simple terms mean?

(A) Uncontaminated environment

(B) Contaminated environment

(C) both (a) and (b)

(D) Nice environment

Answer: (B) Contaminated environment

Q3. Which of the following is not included in the environmental friendly lifestyle?

(A) Limited use

(B) Controlled use

(C) Wise use

(D) Unlimited use

Answer: (D) Unlimited use

Q4. When is the World Environment Day observed?

(A) 21 June

(B) 5 June

(C) 2 October

(D) 14 November

Answer: (B) 5 June

RBSE Class 8 Science Chapter 17 Fill in the blanks: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. The blanket covering us on all sides is called __________.

Answer: environment

Q2. The five elements mentioned in Indian culture are __________.

Answer: earth, water, air, fire and sky

Q3. Abiotic components include __________.

Answer: wind, water and soil

Q4. Soil pollution has resulted in a decrease in fertility and __________ of soil.

Answer: yielding capacity

RBSE Class 8 Science Chapter 17 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Write the types of environment.

Answer: Environment is categorised into two main types:

  • Social environment
  • Natural Environment

Social environment mainly comprises human society.

Natural environment consists of other biotic and abiotic components.

Q2. What is pollution? Write its types.

Answer: Pollution is the induction of matter that results in undesirable changes in the environment and living things.

Here are some types of environment pollution:

  • Air pollution
  • Water pollution
  • Soil pollution
  • Heat pollution
  • Nuclear pollution
  • Noise pollution
  • Social pollution

Q3. What pledge would you take to save the environment?

Answer: We must pledge to plant trees on all the special occasions of our lives. The more trees we plant, the better it is for conserving our environment.

Q4. At what levels efforts can be made to protect the environment? Mention.

Answer: In order to protect the environment, efforts can be taken at different levels, like:

  • Personal level
  • Public level
  • Family level
  • School level
  • Administration level
  • At working places

RBSE Class 8 Science Chapter 17 Long Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions


Q5. Explain the Indian perspective for the environment and its conservation?

Answer: We worship environmental components in our culture. Cutting trees is considered to be a sin. People even water plants and trees after taking a bath. We worship the Sun as the greatest source of energy.

We give a lot of importance to environment conservation in our tradition. Sages of our country have said, “yat pinde, tatt brahmande”, which is a Sanskrit shlok meaning that the elements of the body are the same as those of nature.

The main elements of nature are air, water, earth, fire and sky. Our bodies are also made up of the same 5 elements.

Instead of using chemicals to protect grains, pulses, spices, etc., our mother and grandmother utilized natural tips. For instance, to keep the ants away, a line of turmeric was made; to keep wheat safe, dried neem leaves used to be kept in the packet of wheat.

Trees like peepal, amla, banyan, tulsi, etc. are worshipped in our culture. The ingredients used in the Havan and Yagya purify the environment.

Q6. Throw light on the role of Rajasthan in environment conservation.

Answer: Role of Rajasthan in environment conservation:

Environment plays an important role in human’s life as well as in the lives of plants, animals, birds, etc. The following are the some of the main examples of environmental conservation in Rajasthan:

  1. Sacrifice of Amrita Devi in Khejarli village of Jodhpur
  2. Functions of Kiran Nidhi Institution of Gram Piplantri District of Rajsamand

Khejarli village of Jodhpur:

The Maharaja of Jodhpur required wood for work in the state. The soldiers chose Khejarli village. Then the soldiers began to hammer the trees of the village. This news reached Mrs. Amrita Devi. Other villagers came to know about it too. They rushed to save the trees.

She requested the soldiers not to cut trees. But they refused. So, she along with her daughters and villagers hugged the trees. In this effort, 363 people including Amrita Devi, her daughters and villagers, lost their lives.

Piplantri Village of Rajsamand:

An institution named Gram Piplantri runs a movement. Whenever a girl child takes birth, it is considered a celebration. The people of the village plant 111 trees on the birth of a girl.

On the auspicious occasion of Rakshabandhan, the villagers tie sacred threads on the trees and take pledge to save the trees. Their way of conservation of environment is unique and innovative.

RBSE Class 8 Science Chapter 17 Additional Important Questions and Solutions


Q7. Define the environment.

Answer: The environment can be defined as a sum total of all the living and non-living elements and their effects which influence human life.

While all living or biotic elements are animals, plants, forests, fisheries, and birds, etc. The non-living or abiotic elements include water, land, sunlight, rocks, and air, etc.

Q8. What do we mean by Social Environment?

Answer: Social environment is expressed as the interrelationship of social relations. Mutual cooperation, brotherhood, coordination, duties of a good neighbour, to help in others’ good or bad times, patience, care of the public property, respect to elders, affection for young ones, positive attitude, etc. are the important factors necessary for a healthy social environment.

Q9. What do we mean by Natural Environment?

Answer: All the plants, air, animals, water, soil, etc. that are found in our surroundings constitutes the natural environment.

The natural environment is made up of two components:

1. abiotic components

2. biotic components

Q10. What are the biotic components?

Answer: Biotic components include all the vegetation (green plants), animals and microorganisms.

  • Green plants are called producers.
  • Animals are called consumers.
  • Microorganisms are called decomposers.

Q11. What are abiotic components?

Answer: Abiotic components include all the nonliving components like

– climatic (rain, humidity, wind, dew, frost, temperature, light) landforms

– edaphic factors (i.e. the factors related to the soil)

Q12. Why do we see a black deposition on a white shirt if we go out in the traffic?

Answer: When we go to congested areas like traffic circles, bus stands, etc. wearing a white shirt, we see some black lamp deposition on the cloth.

This is because the smoke that emerges from the vehicles such as a scooter, motorcycle, car, truck, bus, jeep, etc. mixes with the air. Due to this mix-up of smoke in pure air, the air becomes polluted.

When we come in contact with this polluted air, a black deposition appears on our white clothes.

Q13. What is air pollution?

Answer: Air pollution is the letting out of harmful substances (biological molecules, chemicals, toxic gases, particulates, etc.) into the earth’s atmosphere.

Q14. What is water pollution?

Answer: Water pollution occurs when toxic pollutants and particulate matter are mixed or dumped into water bodies such as lakes, rivers and seas.

These pollutants are generally introduced by human activities like improper sewage treatment and oil spills.

Q15. What are the factors responsible for water pollution?

Answer: The factors responsible for water pollution are:

  • improper sewage treatment
  • oil spills
  • human and animal wastes
  • agricultural runoff having pesticides and fertilisers
  • dumping solid wastes in water bodies
  • Disposing of untreated industrial sewage

Q16. What are the factors responsible for air pollution?

Answer: The air pollutants like chemicals, toxic gases, particulates, etc. are quite damaging, and in some cases, pose serious health issues.

Here are some factors that can contribute to air pollution:

  • Burning fossil fuels
  • Mining operations
  • Harmful gases from industries/ factories

Q17. What are the effects of Water pollution?

Answer: Water pollution can have many disastrous effects. Here are some of them:

  • Disruption of the ecosystem
  • Threats to marine life
  • Increased risk of water-borne diseases
  • Increases toxic chemicals (such as mercury) in water bodies

Q18. What are producers, consumers and decomposers in the biotic community?


Answer:
In the biotic community,

  • Green plants are called producers.
  • Animals are called consumers.
  • Microorganisms are called decomposers.

Q19. What can be the harmful effects of air pollution?

Answer: The effects of air pollution vary based on pollutants. But generally, air pollution can result in the following:

  • Increased risk of respiratory illness
  • More prone to cardiovascular problems
  • Increased risk of skin diseases
  • May increase the risk of cancer
  • Global warming
  • Acid rain
  • Ozone depletion
  • Hazards to wildlife

Q20. What do we mean by soil pollution?

Answer: Soil pollution, also known as soil contamination is the deterioration of land or soil as a result of the presence of chemicals, etc. in the soil.

Storm, floods and unwise ways of agriculture, natural resources and pollution have resulted in lower soil fertility and yielding capacity.

Pesticides, insecticides, chemical fertilisers and fungicides have increased the crop yield but have decreased the fertility of the soil.

Q21. What are the factors responsible for soil pollution?

Answer: The factors responsible for soil pollution are as follows:

  • Improper industrial waste disposal
  • Storm, floods
  • Oil Spills
  • Mining activities
  • Intensive farming and agrochemicals (like fertilisers and pesticides)
  • Acid rain that is caused by air pollution
  • Industrial accidents

Q22. What are the factors responsible for noise pollution?

Answer: Noise pollution has several factors, which include:

  • Noises from transportation like vehicles, aeroplanes, etc.
  • Noises that are industry-oriented such as heavy machines, mills, factories, etc.
  • Noises due to construction
  • Household noises (such as television, mixers, washing machines, etc.)
  • Noise from social events (loudspeakers, firecrackers, etc.)

Q23. What can be the effects of noise pollution?

Answer: Following can be ill-effects of noise pollution:

  • Hearing loss
  • Sleeping disorders
  • Tinnitus (perception of noise or ring in the ear)
  • Hypertension (high BP)
  • Communication problems

Q24. What is an ideal environment? What is pollution?

Answer: The balanced form of all the components of an environment is called an ideal condition of environment.

Disturbance, even in our component of the environment, affects the whole living world. The undesirable changes occuring in the various components of the environment is called pollution. Contaminated environment is what pollution is.

Q25. What happened in the Khejarli village of Rajasthan in an effort to save trees?

Answer: The incident of Khejarli village of Jodhpur:

The Maharaja of Jodhpur required wood for work in the state. The soldiers chose Khejarli village. Then the soldiers began to hammer the trees of the village. This news reached Mrs. Amrita Devi. Other villagers came to know about it too. They rushed to save the trees.

She requested the soldiers not to cut trees. But they refused. So, she along with her daughters and villagers hugged the trees. In this effort, 363 people including Amrita Devi, her daughters and villagers, lost their lives.

Q26. What is the difference between biotic and abiotic components of the environment?

Answer: Biotic components include all vegetation (green plants), animals and microorganisms.

  • Green plants are called producers.
  • Animals are called consumers.
  • Microorganisms are called decomposers.

Abiotic components include all nonliving components like

  • climatic (rain, humidity, wind, dew, frost, temperature, light) landforms
  • edaphic factors (i.e. the factors related to the soil)

Thus, we can say that biotic components comprise living things, while abiotic components consist of nonliving things.

Q27. How can our lifestyle be environment friendly?

Answer: We can mould our lifestyle to be environment friendly by following the below-mentioned steps:

  • We must use natural resources in a wise way. This will ensure their availability for future generations.
  • Biodegradable products must be used as far as possible.
  • Substances should be recycled so as to conserve the environment.

Q28. Write about the Piplantri village’s effort towards environment conservation.

Answer: Piplantri Village of Rajsamand:

An institution named Gram Piplantri runs a movement. Whenever a girl child takes birth, it is considered a celebration. The people of the village plant 111 trees on the birth of a girl.

On the auspicious occasion of Rakshabandhan, the villagers tie sacred threads on the trees and take pledge to save the trees. Their way of conservation of environment is unique and innovative.

Q29. What are the activities that can be done in order to spread awareness about environment conservation?

Answer: The activities that can be done in order to spread awareness about environment conservation are:

  • Spreading public awareness by rallies.
  • Poster making competition, slogan competition, seminar and dramas can be conducted.
  • Planting events can be organized in public areas.

Q30. What is noise pollution?

Answer: Noise pollution, which is also known as the sound pollution, is the diffusion of sound that can have adverse effects on human activities or life of animals. This happens due to the elevated sound levels.

Q31. What are the levels for environment protection and what are the resolutions we can take to save our environment?

Answer: In order to protect the environment, efforts can be taken at different levels. All of us can take part in the efforts to conserve the environment at different levels, like:

  • Personal level
  • Public level
  • Family level
  • School level
  • Administration level
  • At working places

We must pledge to plant trees on all the special occasions of our lives. The more trees we plant, the better it is for conserving our environment.

Q32. When are the World Environment Day and Earth Day celebrated? Why?

Answer: The World Environment Day is celebrated on 5th June and Earth Day is celebrated on 22nd April.

They are celebrated to create public awareness to conduct following activities:

  • Spreading public awareness by rallies.
  • Poster making competition, slogan competition, seminar and dramas can be conducted.
  • Planting events can be organized in public areas.

Q33. Explain soil pollution in detail.

Answer: Soil pollution, also known as soil contamination is the deterioration of land or soil as a result of the presence of chemicals, etc. in the soil.

Storm, floods and unwise ways of agriculture, natural resources and pollution have resulted in lower soil fertility and yielding capacity.

Pesticides, insecticides, chemical fertilisers and fungicides have increased the crop yield but have decreased the fertility of the soil.

The factors responsible for soil pollution are as follows:

  • Improper industrial waste disposal
  • Storm, floods
  • Oil Spills
  • Mining activities
  • Intensive farming and agrochemicals (like fertilisers and pesticides)
  • Acid rain that is caused by air pollution
  • Industrial accidents

Q34. What changes can we make in terms of usage of electricity and water in our lifestyle?

Answer: We will need to reduce the consumption of both – water and electricity.

  • We can reduce the electricity bill by using CFLs and LED bulbs and tubelights, instead of the normal ones.
  • We can treat the water after bathing or washing clothes. This treated water can be used to water the plants.
  • Water must be used only as much is needed.
  • Electrical appliances with 5 star quality mark should be used preferably.
  • Houses should be constructed with high ceilings and ventilators.

Q35. What do we mean by noise pollution? Explain in detail.

Answer: Noise pollution, which is also known as the sound pollution, is the diffusion of sound that can have adverse effects on human activities or life of animals. This happens due to the elevated sound levels.

Factors

Noise pollution has several factors, which include:

  • Noises from transportation like vehicles, aeroplanes, etc.
  • Noises that are industry-oriented such as heavy machines, mills, factories, etc.
  • Noises due to construction
  • Household noises (such as television, mixers, washing machines, etc.)
  • Noise from social events (loudspeakers, firecrackers, etc.)

Effects

Following can be ill-effects of noise pollution:

  • Hearing loss
  • Sleeping disorders
  • Tinnitus (perception of noise or ring in the ear)
  • Hypertension (high BP)
  • Communication problems

Q36. Describe Water Pollution in detail.

Answer: Water pollution occurs when toxic pollutants and particulate matter are mixed or dumped into water bodies such as lakes, rivers and seas.

These pollutants are generally introduced by human activities like improper sewage treatment and oil spills.

The factors responsible for water pollution are:

  • improper sewage treatment
  • oil spills
  • human and animal wastes
  • agricultural runoff having pesticides and fertilisers
  • dumping solid wastes in water bodies
  • Disposing of untreated industrial sewage

Water pollution can have many disastrous effects. Here are some of them:

  • Disruption of the ecosystem
  • Threats to marine life
  • Increased risk of water-borne diseases
  • Increases toxic chemicals (such as mercury) in water bodies

Q37. Write an example where water pollution proved to be disastrous.

Answer: Water pollution can have very adverse effects on humans. One such incident is from 1932, Japan, where water pollution disabled the residents of a city of Japan with neurological illness and mental illness, that lasted for many decades.

Methylmercury was dumped into the nearby bay and was then accumulated in all the fish. When the local population ate up these fish, they accumulated neurological illnesses. The effect was not immediately visible but eventually, it resulted in acute mercury poisoning.

Q38. Describe air pollution in detail.

Answer: Air pollution is the letting out of harmful substances (biological molecules, chemicals, toxic gases, particulates, etc.) into the earth’s atmosphere.

These pollutants are quite damaging, and in some cases, pose serious health issues. Some causes that contribute to air pollution are:

  • Burning fossil fuels
  • Mining operations
  • Harmful gases from industries and factories

The effects of air pollution vary based on the pollutant. But generally, air pollution can result in the following:

  • Increased risk of respiratory illness
  • More prone to cardiovascular problems
  • Increased risk of skin diseases
  • May increase the risk of cancer
  • Global warming
  • Acid rain
  • Ozone depletion
  • Hazards to wildlife

Q39. Describe the natural environment in detail.

Answer: All the plants, air, animals, water, soil, etc. that are found in our surroundings constitutes the natural environment.

The natural environment is made up of two components:

1. abiotic components

2. biotic components

Biotic components include all vegetation (green plants), animals and microorganisms.

  • Green plants are called producers.
  • Animals are called consumers.
  • Microorganisms are called decomposers.

Abiotic components include all nonliving components like

– climatic (rain, humidity, wind, dew, frost, temperature, light) landforms

– edaphic factors (i.e. the factors related to the soil)

Q40. What are the functions of the environment?

Answer: The functions of the environment are:

(1) Supply of Resources

The environment offers resources for production.

It includes both renewable and non-renewable resources.

Example: Wood for furniture, soil, land, etc.

(2) Sustains Life

The environment includes the sun, soil, water, air which are essential for human life.

It sustains life by providing genetic and biodiversity.

(3) Assimilation of Waste

Production and consumption activities generate waste.

This occurs mostly in the form of garbage.

The environment helps in getting rid of the garbage.

(4) Enhances Quality of Life

Environment enhances the quality of life.

Man enjoys natural beauty like rivers, mountains, deserts, etc.

These add to the quality of life.

The above-mentioned questions and solutions are very important as far as your examinations are concerned. The additional questions are also based on the crucial concepts of the RBSE textbook. We are sure that these questions and answers will help you excel in your studies.

For more awesome resources, stay tuned!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class